5 highlights van het programma

<p>Het spectaculaire openingsweekend,&nbsp; drie toptentoonstellingen en een indrukwekkende parade. Deze vijf hoogtepunten van Baroque Shock 2018 mag je niet missen.</p>

Opening Baroque Shock 2018

Alle ogen zijn van 16 tot 18 maart 2018 gericht op Antwerpen. Dan vindt de feestelijke opening plaats van Baroque Shock 2018. Signed Rubens. Drie dagen lang is de stad een schouwtoneel. Geheel in barokke stijl staat het programma bol van flamboyant locatietheater, muziek, dans en natuurlijk een niet te missen barok vuurwerk.

Verwacht je aan festiviteiten in en om het MAS, het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus, de oude binnenstad en nog geheime barokke locaties in de stad.

Save the date!

Designed by Rubens

Designed by Rubens focust op een opmerkelijk aspect van het oeuvre van deze briljante kunstenaar: Rubens als ontwerper van exclusieve, luxueuze kunstvoorwerpen in kostbare materialen, zoals zilver, ivoor en brons.

Rubens zag dit soort voorwerpen voor het eerst tijdens zijn verblijf in Italië. Terug in zijn studio in Antwerpen kon hij niet aan de artistieke uitdaging weerstaan en maakte hij een reeks ontwerpen voor dergelijke, kostbare sierstukken. Voor de uitvoering ervan deed hij een beroep op jonge, talentvolle, bevriende kunstenaars, zoals de Duitse beeldhouwer Georg Petel (1601/02-1634) en de Vlaamse beeldhouwers Artus I Quellinus (1609-1668) en Lucas Faydherbe (1617-1697).

Voor de allereerste keer zijn een dertigtal ontwerpen, waaronder schilderijen, olieverfschetsen  en tekeningen, en de voorwerpen zelf samen te zien in een fascinerende tentoonstelling.

Praktische informatie: Rubenshuis, van 16 maart tot 24 juni 2018

Baroque Parade

Rubens was de Quentin Tarantino van zijn tijd, maar wellicht nog meer de Steven Spielberg. Hij zette een regie uit die disciplines zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, muziek en theater bij elkaar bracht en die tegemoet moest komen aan een welbepaalde opdracht. Het verwelkomen van een nieuwe landvoogd en de gunst winnen van de nieuwe bewindvoerder om zo de stad te helpen zich verder te kunnen ontwikkelen. De kunsten moesten verbinden en verleiden.

De Baroque Parade (van 1 tot 3 juni 2018) is zowel geïnspireerd op de grote allegorische optochten van de 17de eeuw als op de beroemde Antwerpse Ommegang. De Baroque Parade is een verbeeldingrijke illusie, die de culturele en artistieke diversiteit en veelzijdigheid van de stad in de kijker zet. Visual artist Linder Sterling en modeontwerper Walter van Beirendonck zijn de inspirators van de parade.

Praktische informatie: Baroque Parade, overal in de stad, van 1 tot 3 juni 2018

Inspirerende ontmoetingen in de Monumentale Kerken

Rubens leverde een belangrijke bijdrage aan de architectuur van de voorgevel en de toren van de Sint-Carolus Borromeuskerk. Hij schilderde de altaarstukken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en is begraven in de Sint-Jacobskerk.

De Monumentale Kerken van Antwerpen zetten hun barokke pracht in de schijnwerpers. Jan Fabre, Sidi Larbi Cherkaoui, Sam Dillemans en enkele jonge, Antwerpse modeontwerpers werden uitgenodigd om een hedendaagse interpretatie van de historische barok voor te stellen.

Praktische informatie: Inspirerende ontmoetingen in de Monumentale Kerken vanaf 4 mei 2018

The Folly

Voor deze tentoonstelling haalde de Amerikaanse danser en choreograaf William Forsythe inspiratie bij Rubens’ creativiteit en de natuurlijke omgeving van het beeldenpark Middelheimmuseum. De grot, het labyrint, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe-l’oeil – al deze barokke motieven inspireren internationale, hedendaagse kunstenaars om speciaal voor het Middelheimmuseum en andere openbare ruimten in de stad nieuw werk te creëren, dat ongetwijfeld zal bekoren, verrassen, imponeren.

Praktische informatie: Middelheimmuseum, van 3 juni tot 30 september 2018

Ontdek alles over Baroque Shock 2018 in deze brochure. 

Contacteer ons voor meer informatie. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

De topexpo’s van Baroque Shock 2018

De topexpo’s van Baroque Shock 2018

Ontdek welke expo’s je kan bezoeken tijdens Baroque Shock 2018.

Baroque girl power

Baroque girl power

Over Rubens en zijn contacten met vrouwelijke kunstenaars-tijdgenoten is nauwelijks wat bekend. Maar ze waren er wel, en hij heeft ongetwijfeld hun werk gekend en beoordeeld. Hoog tijd dus om aan die kunstenaressen aandacht te besteden. 

Experience traps

Experience traps

Met 'Experience traps' belicht het Middelheimmuseum de hedendaagse nalatenschap van de barok, met een belangrijke focus op het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. De tentoonstelling ontvouwt zich in de loop van de zomer als een prikkelende ontdekkingstocht door het park en de stad.

Baroque Shock 2018: een gesprek met Teju Cole

Baroque Shock 2018: een gesprek met Teju Cole

2018 wordt het jaar waarin Antwerpen haar identiteit als barokstad viert, met het jaarlange evenement Baroque Shock 2018. Zo goed als alle musea zullen verschillende tentoonstellingen organiseren, over oude én nieuwe barok. Er zal een zinsverbijsterende parade door de stad trekken. Barok zal gevierd worden op straat, in theaters en kerken. Er zullen concerten zijn. En nog zoveel meer.

Designed by Rubens

Designed by Rubens

Nooit voorheen kwam dit aspect van Rubens als kunstenaar in een tentoonstelling aan bod. Als er naast briljant en geleerd één epitheton toepasselijk is op Peter Paul Rubens (1577-1640), dan is het wel ‘veelzijdig’. Deze bijzondere tentoonstelling toont Rubens als de duizendpoot en duivelskunstenaar die hij was, op en top een renaissanceman in een baroktaal.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Feeërieke winterwandeling

Feeërieke winterwandeling

Geen winter zo mooi als die in Antwerpen. De hele binnenstad baadt in een warme sfeer en ademt gezelligheid uit in deze tijd van korte dagen en lange nachten. Doe mee met de winterwandeling en loop langs verlichte straten, versierde kerstbomen en vrolijke mensen die van de Winter in Antwerpen genieten.

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus is er veel te beleven. Je stapt er in de leefwereld van de vooruitstrevende uitgever Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Negen tips voor een extra fijn museumbezoek.

Antwerpen in 24u en 48u

Antwerpen in 24u en 48u

Of je naar Antwerpen komt voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten, het kan in elke wijk en in de hele stad. Antwerpen is compact, maar heeft veel te bieden. Gebruik de Antwerp City Card als gids om de stad van kop tot teen te ontdekken.De kaart (geldig voor 24, 48 of 72 uur) opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Nu is het aan jou om het te ontdekken. Geniet ervan!

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Antwerpen ligt vlakbij twee luchthavens. Zaventem ligt 45 kilometer verder of ongeveer 30 minuten rijden en de luchthaven van Deurne ligt op 7 kilometer of een kwartier rijden van Antwerpen.
Brussels South Charleroi Airport ligt op 115 km van Antwerpen en Eindhoven Airport op 87 km. Ook van hieruit geraak je gemakkelijk in de stad. Onderstaande informatie en links vertellen hoe je met het vliegtuig van en naar Antwerpen geraakt.

Wegwijs in Antwerpen

Wegwijs in Antwerpen

Praktische informatie over het klimaat, de citytaks, de taal en de feestdagen in Antwerpen.

Lage-emissiezone in Antwerpen

Lage-emissiezone in Antwerpen

De hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever worden vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto's mogen de stad dan niet meer in. 

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

*

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen: dat is de ultieme wintervakantie en nog héél veel meer! Van 10 december tot 8 januari kan je in de binnenstad genieten van gezellige sfeer op pleinen en in winkelstraten, de kerstmarkt, een openlucht ijspiste, een winterbar, originele en leuke winkels, extra winkelzondagen en tal van verrassingen. Boek alvast je overnachting!