Antwerpen, de haven met de grootste sluis ter wereld

Op 10 juni opent in Antwerpen de grootste sluis ter wereld. Op 11 en 12 juni kan iedereen de nieuwe Kieldrechtsluis en omgeving bewonderen vanuit het grootste reuzenrad van Europa. Naast de grootste sluis ter wereld beschikt de haven van Antwerpen ook over enorme havendokken, grote containerschepen en imposante kranen. Benieuwd naar dit fascinerend stukje Antwerpen? Ontdek in dit artikel hoe je de haven van Antwerpen van dichtbij kan bewonderen.<br />

 

Een zeehaven 80 kilometer landinwaarts

In Antwerpen varen de grootste schepen van de wereld bijna tot in hartje stad. Met een unieke ligging - 80 kilometer landinwaarts – beschikt Antwerpen toch over een heuse diepzeehaven. Producten zoals fruit, staal en koffie bereiken zo veel sneller en duurzamer het Europese hinterland. Ver van de zee, dicht bij de bestemming: geen wonder dat de Antwerpse haven de nummer twee van Europa is.

Grootste sluis ter wereld

Niet alleen de ligging maakt de haven van Antwerpen uniek. Dankzij de Kieldrechtsluis, de grootste doksluis ter wereld, biedt de Antwerpse haven een perfect antwoord op het steeds groter wordende scheepvaartverkeer. De Kieldrechtsluis op het einde van het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever is 500 meter lang, 68 meter breed en bevat drie keer zoveel staal als de Eiffeltoren in Parijs. Kunst in een doksluis? Ook dat vind je alleen in Antwerpen. Graffiti kunstenaar Cazn werkte in de sluis tien weken aan een 300 meter lange muurschildering.  Deze zal afhankelijk van het getij geregeld onder water komen te staan.

Ontdek de Antwerpse haven per boot

Met de schepen van Flandria en Jan Plezier maak je een rondvaart in de Antwerpse haven. Een havenrondvaart is de perfecte manier om van de bedrijvigheid in de haven te genieten.

Fietsen door de haven

Ook met de fiets kan je de Antwerpse haven uitstekend verkennen. In het gigantische havengebied zijn er verschillende routes uitgestippeld die je de mooiste plekjes van de haven tonen. Bovendien zijn de fietspaden van uitstekende kwaliteit. Haal je havenfietskaart gratis af bij het MAS Havenpaviljoen, het bezoekerscentrum van Visit Antwerpen op de Grote Markt of print hem hier zelf.

Havenrondrit

Is de weersverwachting wat minder of ontdek je de haven liever op een relaxte manier? Kies dan voor de begeleide havenrondrit per bus van Antwerp Port Tours. Dankzij een tablet krijg je unieke beelden te zien van de havenactiviteiten achter de schermen. Ben je met een groep? Ga dan voor de havenrondrit per bus van Visit Antwerpen. Laat je verrijken door verbazende weetjes en cijfers terwijl je langs de Scheldekaaien, de fruitwerf, het kerkschip en de Berendrechtsluis rijd. Ook het boeiende verleden van de Antwerpse haven zal niet worden overgeslagen.

Havenhuis Zaha Hadid

Is je tijd in Antwerpen beperkt maar wil je het havengevoel toch beleven? Trek dan naar het Eilandje, de gerenoveerde oude havenwijk. Op het panoramadak van het MAS | Museum aan de Stroom geniet je van een schitterend uitzicht op stad én haven. In het havenpaviljoen naast het MAS kom je dankzij een film, een satellietfoto en persoonlijk advies alles te weten over de haven. En loop zeker even naar de Londenbrug voor een mooi uitzicht op het indrukwekkende nieuwe havenhuis, een ontwerp van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS is dé plek waar de stad en de haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren – een staaltje van gedurfde architectuur – is alvast een nieuw oriëntatiepunt in Antwerpen. Het MAS focust op de diversiteit van de stad en staat stil bij de vele contacten tussen culturen van vroeger en nu. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Op het dak van het MAS kan je ook genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen

De Antwerpse ZOO is een van de oudste en beroemdste dierentuinen in Europa. Trek voor een bezoek een halve dag uit, want er is voldoende te zien en te beleven. Pinguïns in Vriesland, olifanten en giraffen in een unieke Egyptische tempel en nijlpaarden in de roze villa: je kan hier meer dan 950 soorten en ruim 5.000 dieren bewonderen.

Flandria

Flandria

Een havenrondvaart is de ideale manier om de haven van Antwerpen te leren kennen, de op één na grootste haven van Europa. Je kan kiezen uit een korte en een lange havenrondvaart. Of geniet tijdens de Scheldevaart van de rust op het water en het prachtige uitzicht op de Antwerpse skyline en de oevers van de Schelde.