Antwerpen, de haven met de grootste sluis ter wereld

Op 10 juni opent in Antwerpen de grootste sluis ter wereld. Op 11 en 12 juni kan iedereen de nieuwe Kieldrechtsluis en omgeving bewonderen vanuit het grootste reuzenrad van Europa. Naast de grootste sluis ter wereld beschikt de haven van Antwerpen ook over enorme havendokken, grote containerschepen en imposante kranen. Benieuwd naar dit fascinerend stukje Antwerpen? Ontdek in dit artikel hoe je de haven van Antwerpen van dichtbij kan bewonderen.<br />

 

Een zeehaven 80 kilometer landinwaarts

In Antwerpen varen de grootste schepen van de wereld bijna tot in hartje stad. Met een unieke ligging - 80 kilometer landinwaarts – beschikt Antwerpen toch over een heuse diepzeehaven. Producten zoals fruit, staal en koffie bereiken zo veel sneller en duurzamer het Europese hinterland. Ver van de zee, dicht bij de bestemming: geen wonder dat de Antwerpse haven de nummer twee van Europa is.

Grootste sluis ter wereld

Niet alleen de ligging maakt de haven van Antwerpen uniek. Dankzij de Kieldrechtsluis, de grootste doksluis ter wereld, biedt de Antwerpse haven een perfect antwoord op het steeds groter wordende scheepvaartverkeer. De Kieldrechtsluis op het einde van het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever is 500 meter lang, 68 meter breed en bevat drie keer zoveel staal als de Eiffeltoren in Parijs. Kunst in een doksluis? Ook dat vind je alleen in Antwerpen. Graffiti kunstenaar Cazn werkte in de sluis tien weken aan een 300 meter lange muurschildering.  Deze zal afhankelijk van het getij geregeld onder water komen te staan.

Ontdek de Antwerpse haven per boot

Met de schepen van Flandria en Jan Plezier maak je een rondvaart in de Antwerpse haven. Een havenrondvaart is de perfecte manier om van de bedrijvigheid in de haven te genieten.

Fietsen door de haven

Ook met de fiets kan je de Antwerpse haven uitstekend verkennen. In het gigantische havengebied zijn er verschillende routes uitgestippeld die je de mooiste plekjes van de haven tonen. Bovendien zijn de fietspaden van uitstekende kwaliteit. Haal je havenfietskaart gratis af bij het MAS Havenpaviljoen, het bezoekerscentrum van Visit Antwerpen op de Grote Markt of print hem hier zelf.

Havenrondrit

Is de weersverwachting wat minder of ontdek je de haven liever op een relaxte manier? Kies dan voor de begeleide havenrondrit per bus van Antwerp Port Tours. Dankzij een tablet krijg je unieke beelden te zien van de havenactiviteiten achter de schermen. Ben je met een groep? Ga dan voor de havenrondrit per bus van Visit Antwerpen. Laat je verrijken door verbazende weetjes en cijfers terwijl je langs de Scheldekaaien, de fruitwerf, het kerkschip en de Berendrechtsluis rijd. Ook het boeiende verleden van de Antwerpse haven zal niet worden overgeslagen.

Havenhuis Zaha Hadid

Is je tijd in Antwerpen beperkt maar wil je het havengevoel toch beleven? Trek dan naar het Eilandje, de gerenoveerde oude havenwijk. Op het panoramadak van het MAS | Museum aan de Stroom geniet je van een schitterend uitzicht op stad én haven. In het havenpaviljoen naast het MAS kom je dankzij een film, een satellietfoto en persoonlijk advies alles te weten over de haven. En loop zeker even naar de Londenbrug voor een mooi uitzicht op het indrukwekkende nieuwe havenhuis, een ontwerp van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Feeërieke winterwandeling

Feeërieke winterwandeling

Geen winter zo mooi als die in Antwerpen. De hele binnenstad baadt in een warme sfeer en ademt gezelligheid uit in deze tijd van korte dagen en lange nachten. Doe mee met de winterwandeling en loop langs verlichte straten, versierde kerstbomen en vrolijke mensen die van de Winter in Antwerpen genieten.

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus is er veel te beleven. Je stapt er in de leefwereld van de vooruitstrevende uitgever Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Negen tips voor een extra fijn museumbezoek.

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen: dat is de ultieme wintervakantie en nog héél veel meer! Van 10 december tot 8 januari kan je in de binnenstad genieten van gezellige sfeer op pleinen en in winkelstraten, de kerstmarkt, een openlucht ijspiste, een winterbar, originele en leuke winkels, extra winkelzondagen en tal van verrassingen. Boek alvast je overnachting!

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

Winkelzondagen

Winkelzondagen

Elke eerste zondag van de maand zijn er heel wat winkels open in het historische centrum. Optredens of kleine evenementen onderweg maken de winkelzondagen nog gezelliger. 

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.