Antwerpen voor vroege vogels

Ben jij een echt ochtenddier en benieuwd hoe Antwerpen eruit ziet voor dat alle musea, modewinkels en eethuisjes hun deuren openen? In dit artikel ontdek je een aantal tips voor de perfecte ochtend in de stad.&nbsp; Beleef hoe de stad tot leven komt wanneer de zon langzaam boven de skyline van Antwerpen verschijnt en leer Antwerpen eens op een heel andere manier kennen...<br />

 

Zonsopgang boven Antwerpen

Heb je geen moeite met vroeg opstaan, dan raden we je aan de zonsopgang boven de skyline van Antwerpen te bewonderen. Neem op Sint-Jansvliet de voetgangerstunnel naar Linkeroever. De unieke houten roltrappen en de wandeling door de tunnel is al een belevenis op zich. Loop op Linkeroever nog een klein stukje langs de Schelde in noordelijke richting. Vanaf het terras heb je het beste uitzicht op de stad en zie je de zon langzaam tussen het MAS en de kathedraal boven Antwerpen verschijnen. Check voor de zekerheid op welke tijden de zon opkomt zodat je het magische moment niet mist.  

Aankomst van zeecruises in Antwerpen

Antwerpen is een zeer populaire haven voor zee- en riviercruises. De kathedralen van de zee meren in Antwerpen aan vlakbij de kathedraal van de stad. Dit is niet alleen een unieke belevenis voor de passagiers, ook toeschouwers aan wal genieten zo van een spectaculair zicht. Meer dan 25 zeecruises meren dit jaar vroeg in de ochtend aan ter hoogte van het Zuiderterras. Vanaf het wandelterras boven de cruiseterminal heb je het perfecte zicht op de aankomende cruises. Hou je camera in aanslag voor het ultieme shot. Hier vind je een lijst met alle zeecruises die dit jaar in Antwerpen aanmeren.

Begin de dag met een perfect gezet kopje koffie

Wist je dat er in de Antwerpse haven voor zo’n 27 miljard kopjes aan koffiebonen ligt opgeslagen? Daarmee is Antwerpen de grootste opslagplaats voor koffie ter wereld. En geef toe, wat is een beter begin van de dag dan een perfect gezet kopje zwart goud. Je vindt talloze koffiebars in de stad, die vanaf een uur of half negen hun eerste espresso’s en macchiato’s schenken. Gelukkig zijn er voor de echte vroege vogels ook een aantal waar je al eerder binnen kunt wandelen. Op het Eilandje kun je voor je favoriete koffiearoma terecht bij ‘The Shack’.  Geniet van het uitzicht over de oude haven en het MAS vanaf het terras van dit down-to-earth koffiebarretje. Op een steenworp afstand van de Grote Markt – waar het vroeg in de ochtend nog heerlijk rustig is - kun je al vroeg terecht bij Caffe Mundi. Voor een echte Italiaanse espresso ga je naar Caffè e Fiori, vlakbij het station in het levendige Berchem. Ben je op ’t Zuid, breng dan zeker een bezoekje aan Charlie’s om de dag te beginnen met een perfect gezet kopje koffie.

Lopen langs de Schelde

Ben jij zo’n held die de dag graag al sportend begint? Dan ben je in Antwerpen op de juiste plek. Vroeg in de ochtend kan je heerlijk joggen of wandelen langs de Schelde. Volg bijvoorbeeld het 3,2 kilometer lange gedicht van Peter Holvoet-Hanssen op de waterkeringsmuur aan de kaaien. Aan de andere kant van de Schelde, op Linkeroever, kan je het wandelpad langs het Maritiem Openluchtmuseum Boeienweide volgen. Jog langs de jachthaven, het strand van Sint-Anneke en volg de Scheldebocht voor het beste zicht op de Antwerpse haven.

De stad zien wakker worden op je fiets

Dit is een tip voor hele vroege vogels. Wie er voor kiest om al om vier uur ’s ochtends op de fiets te stappen, krijgt een heel ander beeld van de stad. Plekken waar je normaal horden toeristen ziet, lijken uitgestorven, terwijl het bruist in de meest onverwachte hoekjes van de stad. Antwerpen Averechts verzorgt een complete fietstour inclusief gids en ontbijt. Voor vroege vogels is dit ongetwijfeld de beste manier om Antwerpen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.   

Markten in Antwerpen

Van woensdag tot zondag zijn er ’s ochtends vroeg allerlei markten te vinden in Antwerpen. Als je er vroeg bij bent, dan sta je op de eerste rij voor de meest verse producten of de meest unieke souvenirs. Op de exotische markt op het Theaterplein vind je behalve lokale producten ook Turkse, Marokkaanse en zuiderse specialiteiten. Scoor vintage en rariteiten op de Vrijdagmarkt of producten met het bio-kwaliteitslabel op de Biomarkt. Er is ongetwijfeld voor iedereen iets te vinden op de Antwerpse markten.

De Antwerpse bakker

Als vroegste vogels van de stad mogen er natuurlijk geen Antwerpse bakkers in dit lijstje ontbreken. Begin je dag in Antwerpen met heerlijk vers ontbijt van Bakkerij Kris. Al om 5:00 in de morgen vliegen de eerste warme broodjes over de toonbank van deze bakkerij op het Eilandje. Bakkerij Kris is niet alleen populair onder de havenarbeiders die voor het werk nog snel even wat lekkers inslaan, ook bekende Vlamingen kennen hun weg naar Kris. Ook Veron is een vertrouwde naam in Antwerpen. Al jaren komen Antwerpse studenten naar dit authentieke winkeltje voor hun verse broodjes. Voor heerlijk ambachtelijk brood, gebakken door een ware sterrenchef, ga je naar Domestic. De bakkerij en kruidenierszaak van chef Julien Burlat is het verlengde van het sterrenrestaurant Dôme en zeker een bezoek waard. Wanneer je vlakbij het Mechelseplein in de Theaterbuurt de geur van versgebakken speltbrood ruikt, kan Konditori niet ver meer zijn. Nog geen drie jaar geleden opende deze patissier de deuren en is nu al een vaste waarde in Antwerpen.  

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Feeërieke winterwandeling

Feeërieke winterwandeling

Geen winter zo mooi als die in Antwerpen. De hele binnenstad baadt in een warme sfeer en ademt gezelligheid uit in deze tijd van korte dagen en lange nachten. Doe mee met de winterwandeling en loop langs verlichte straten, versierde kerstbomen en vrolijke mensen die van de Winter in Antwerpen genieten.

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus is er veel te beleven. Je stapt er in de leefwereld van de vooruitstrevende uitgever Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Negen tips voor een extra fijn museumbezoek.

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen: dat is de ultieme wintervakantie en nog héél veel meer! Van 10 december tot 8 januari kan je in de binnenstad genieten van gezellige sfeer op pleinen en in winkelstraten, de kerstmarkt, een openlucht ijspiste, een winterbar, originele en leuke winkels, extra winkelzondagen en tal van verrassingen. Boek alvast je overnachting!

Winkelzondagen

Winkelzondagen

Elke eerste zondag van de maand zijn er heel wat winkels open in het historische centrum. Optredens of kleine evenementen onderweg maken de winkelzondagen nog gezelliger. 

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Antwerpen in 24u en 48u

Antwerpen in 24u en 48u

Of je naar Antwerpen komt voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten, het kan in elke wijk en in de hele stad. Antwerpen is compact, maar heeft veel te bieden. Gebruik de Antwerp City Card als gids om de stad van kop tot teen te ontdekken.De kaart (geldig voor 24, 48 of 72 uur) opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Nu is het aan jou om het te ontdekken. Geniet ervan!

Negen tips voor Winter in Antwerpen

Negen tips voor Winter in Antwerpen

De perfecte wintervakantie beleef je dit jaar in Antwerpen! Van 10 december tot en met 8 januari vind je in het hart van de stad alles voor een onvergetelijk eindejaar. Weet je niet goed waar te beginnen? Haal dan inspiratie uit ons overzicht van de negen toppers van Winter in Antwerpen.