Baroque Shock 2018: een gesprek met Teju Cole

<p>2018 wordt het jaar waarin Antwerpen haar identiteit als barokstad viert, met het jaarlange evenement Baroque Shock 2018. Zo goed als alle musea zullen verschillende tentoonstellingen organiseren, over oude én nieuwe barok. Er zal een zinsverbijsterende parade door de stad trekken. Barok zal gevierd worden op straat, in theaters en kerken. Er zullen concerten zijn. En nog zoveel meer.</p>

Om ervoor te zorgen dat Antwerpen je het beste uit de barokwereld kan bieden, werd kunsthistoricus en auteur Teju Cole (uit Brooklyn, geboren in Nigeria) aangesteld als artistiek inspirator van Baroque Shock 2018. Visit Antwerpen ging nu al koffie met hem drinken om te praten over de stad en barok.

Teju, waarom koos de stad jou als artistiek inspirator van Baroque Shock 2018?

Ze zochten iemand die raar en anders was. (lacht) Nee, eerlijk? Het is niet zo heel moeilijk om een professionele curator te vinden. Maar ze wilden iemand die een ongewoon, onverwacht perspectief kon bieden op barok. Iemand met een onverwachte achtergrond.

Wat is jouw achtergrond? Heb je een connectie met België en Antwerpen?

Ik heb België al vaak bezocht en ik heb een diepe interesse in de lokale kunst en cultuur. Toen ik aan de Columbia University studeerde, had ik een breed interesseveld. Maar op een of andere manier intrigeerde de kunst van Rubens, Brueghel en Van Eyck me.

Die specifieke waaier van kunst, in het Noordelijke deel van Europa, heeft iets distinctief. Heel verschillend van Italiaanse kunst.

En nu, jaren later, krijg ik de kans om op een dieper niveau bezig te zijn met die kunst. Om na te denken over de 17e eeuw in Antwerpen. Terwijl ik zelf in Antwerpen ben, wat geweldig is.

Wat betekent barok voor jou als persoon?

Dat is eigenlijk iets wat ik nog aan het leren ben. Het is een stijl die makkelijk door kunsthistorici beschreven wordt: “dit is barok”. Maar ik leer constant dat er, achter al die verve en dat vertoon, ook heel wat subtiliteiten zitten. Barok is een heel enthousiaste kunstvorm. Maar dat betekent niet dat er geen intimiteit aanwezig is.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de kleine verhalen achter de grote verhalen van een werk. Er is bestaat veel kunst, maar met elk werk is er meer aan de hand dan simpelweg het feit dat het kunst is. Zeker in de barok: het is een gelaagde stijl. Vaak zelfs heel mythologische gelaagd.

Gezien je kennis en ervaring, heb je wellicht al een idee over hoe je Antwerpen Baroque Shock 2018 gaat presenteren.

Uiteraard. Ik ben er volop mee bezig. 2018 gaat er snel zijn, over anderhalf jaar al. Langs de andere kant: er is nog tijd. Ik heb nog anderhalf jaar. (lacht)

Tijdens Baroque Shock 2018 zal de focus liggen op het contrast tussen nieuw en oud. Tussen de Vlaamse Meesters en hedendaagse kunstenaars. Dat gaat in heel wat tentoonstellingen terug naar boven komen.

Die tentoonstellingen zullen plaatsvinden in zo’n 10 verschillende musea in Antwerpen. Een deel van die expo’s zullen zelfstandig georganiseerd worden, voor een ander deel gaan de musea met elkaar samenwerken.

Als je in 2018 Antwerpen bezoekt, ga je al die tentoonstellingen kunnen bezoeken en zal je merken dat ze allemaal één ding gelijk hebben: hun interesse voor barok. Dat zal zo zijn in het Fotomuseum, het M HKA of het MAS.

Wat voor veel mensen niet meteen de musea zijn die ze met barok associëren.

Klopt. We willen dat iedereen met iedereen over barok kan praten. Op elke plek in de stad. In het Rubenshuis, in de kerken, het Middelheim museum, het Museum Plantin-Moretus, het Rockoxhuis,… En dat allemaal aan de hand van die aan elkaar gelieerde tentoonstellingen.

Kan je al een tip geven over wat er, pakweg in het MAS, gaat gebeuren?

Nee. Kan ik je nog niet vertellen. (lacht)

Oké, zijn er delen van het programma van Baroque Shock 2018 waarover je wél kan praten?

Luc Tuymans, bijvoorbeeld. Hij gaat een selectie barokkunst cureren in het M HKA. En zo gaan er nog wel meer interventies van hedendaagse kunstenaars zijn.

Wat mensen vooral moeten weten, is dat van maart tot en met december 2018 er altijd iets te doen zal zijn in Antwerpen. Als je verschillende keren per jaar naar hier komt, ga je elke keer iets anders zien en ervaren. Van theater over opera tot graffiti en concerten. En je gaat weer naar huis met een caleidoscopisch beeld van Antwerpen en barok.

Eigenlijk raad ik iedereen aan minstens twee weken in Antwerpen te blijven. Een week tijdens het voorjaar van 2018 en eentje in de herfst, bijvoorbeeld. Je gaat zoveel beleven. Zelfs als je op tijdens die twee trips dezelfde musea bezoekt.

Twee weken in Antwerpen, dat klinkt meer dan goed. Raad je nog andere dingen aan, buiten Baroque Shock 2018?

Er zijn maar weinig plekken in de wereld die zo’n geweldige kunst tentoonstellen als de Kathedraal van Antwerpen. Als je niet lang in Antwerpen kan blijven en vier à vijf plekken wilt bezoeken, ga dan naar de Kathedraal en het MAS, met het panoramisch uitzicht en haar prachtige collectie. En ga lunchen in Marché Couverts, een leuk, klein en betaalbaar restaurant waar je heerlijk kan eten.

Of ga naar Dies Van Noten. Shop en ontdek de Antwerp high fashion. Koop je een sjaal, vermits een jas toch onbetaalbaar is. (lacht)

En vergeet zeker het Museum Plantin-Moretus niet. Daar vind je een van de meest unieke collecties ter wereld.

Ga naar het Fotomuseum. Zij hebben een kleine, compacte collectie, wisselende tentoonstellingen en een uiterst aangename fotoboekenwinkel. Telkens ik in Antwerpen ben, ga ik naar het Fotomuseum.

En natuurlijk heeft Antwerpen ook ontelbaar veel leuke plekken om te eten of te drinken. Café Au Lait, bijvoorbeeld. En in de buurt van het Centraal Station kan je de wereldkeuken ontdekken. Daar ligt ook het Nigeriaanse restaurant dat me, zelfs midden in Antwerpen, aan mijn geboorteland doet terugdenken.

Ontdek alles over Baroque Shock 2018 in deze brochure. 

Contacteer ons voor meer informatie. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

5 highlights van het programma

5 highlights van het programma

Het spectaculaire openingsweekend,  drie toptentoonstellingen en een indrukwekkende parade. Deze vijf hoogtepunten van Baroque Shock 2018 mag je niet missen.

De topexpo’s van Baroque Shock 2018

De topexpo’s van Baroque Shock 2018

Ontdek welke expo’s je kan bezoeken tijdens Baroque Shock 2018.

Baroque girl power

Baroque girl power

Over Rubens en zijn contacten met vrouwelijke kunstenaars-tijdgenoten is nauwelijks wat bekend. Maar ze waren er wel, en hij heeft ongetwijfeld hun werk gekend en beoordeeld. Hoog tijd dus om aan die kunstenaressen aandacht te besteden. 

Experience traps

Experience traps

Met 'Experience traps' belicht het Middelheimmuseum de hedendaagse nalatenschap van de barok, met een belangrijke focus op het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. De tentoonstelling ontvouwt zich in de loop van de zomer als een prikkelende ontdekkingstocht door het park en de stad.

Designed by Rubens

Designed by Rubens

Nooit voorheen kwam dit aspect van Rubens als kunstenaar in een tentoonstelling aan bod. Als er naast briljant en geleerd één epitheton toepasselijk is op Peter Paul Rubens (1577-1640), dan is het wel ‘veelzijdig’. Deze bijzondere tentoonstelling toont Rubens als de duizendpoot en duivelskunstenaar die hij was, op en top een renaissanceman in een baroktaal.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus is er veel te beleven. Je stapt er in de leefwereld van de vooruitstrevende uitgever Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Negen tips voor een extra fijn museumbezoek.

Feeërieke winterwandeling

Feeërieke winterwandeling

Geen winter zo mooi als die in Antwerpen. De hele binnenstad baadt in een warme sfeer en ademt gezelligheid uit in deze tijd van korte dagen en lange nachten. Doe mee met de winterwandeling en loop langs verlichte straten, versierde kerstbomen en vrolijke mensen die van de Winter in Antwerpen genieten.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Antwerpen ligt vlakbij twee luchthavens. Zaventem ligt 45 kilometer verder of ongeveer 30 minuten rijden en de luchthaven van Deurne ligt op 7 kilometer of een kwartier rijden van Antwerpen.
Brussels South Charleroi Airport ligt op 115 km van Antwerpen en Eindhoven Airport op 87 km. Ook van hieruit geraak je gemakkelijk in de stad. Onderstaande informatie en links vertellen hoe je met het vliegtuig van en naar Antwerpen geraakt.

Antwerpen in 24u en 48u

Antwerpen in 24u en 48u

Of je naar Antwerpen komt voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten, het kan in elke wijk en in de hele stad. Antwerpen is compact, maar heeft veel te bieden. Gebruik de Antwerp City Card als gids om de stad van kop tot teen te ontdekken.De kaart (geldig voor 24, 48 of 72 uur) opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Nu is het aan jou om het te ontdekken. Geniet ervan!

Wegwijs in Antwerpen

Wegwijs in Antwerpen

Praktische informatie over het klimaat, de citytaks, de taal en de feestdagen in Antwerpen.

Lage-emissiezone in Antwerpen

Lage-emissiezone in Antwerpen

De hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever worden vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto's mogen de stad dan niet meer in. 

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

*

Winkelzondagen

Winkelzondagen

Elke eerste zondag van de maand zijn er heel wat winkels open in het historische centrum. Optredens of kleine evenementen onderweg maken de winkelzondagen nog gezelliger.