Blog: Bierpassieweekend

De Groenplaats gonsde het afgelopen weekend van de bierliefhebbers. Biersommelier Ben Vinken stampte voor de 16<sup>de</sup> keer het ultieme Bierpassieweekend uit de grond. Maar liefst 50 brouwerijen maakten mee het mooie weer, gelukkig waren er meer dan 170 speciale bieren om de dorst te lessen.&nbsp;<br />

 

Divers, hip publiek

“Vrouwen hebben meer smaakpapillen dan mannen en proeven daardoor beduidend beter", zegt Ben. "Jaar na jaar zie je ook meer vrouwen opduiken op ons festival. We doen er dan ook alles aan om het hen zo aangenaam mogelijk te maken.” Inderdaad, zelfs de glazen lijken verdacht veel op wijnglazen.
 
Wat me meteen opvalt is de diversiteit van het publiek. “Het publiek wordt almaar jonger,” vertelt Ben me. “Er is meer aandacht voor speciale bieren via sociale media.” Dat bier hip is, bewijzen ook de talrijke bierfoto’s die mijn Instagram-feed inpalmen. “Doordat de vraag toeneemt, ontwikkelen meer en meer kleine brouwers nieuwe speciale bieren. Grote brouwerijen stellen zelfs brand ambassadors aan om passende bieren in menu’s van sterrenzaken te integreren. Een fantastische wending. Je wordt nu tenminste niet meer uitgelachen wanneer je een biertje bestelt op restaurant.”
 

Allemaal aan de hop!

Er staan dit jaar maar liefst 34 nieuwe bieren op de proeflijst van het Bierpassieweekend. Die constante vernieuwing lokt ook veel buitenlanders naar het festival. De Polen Kristof en Radoslaw komen speciaal afgezakt uit Amsterdam. Voor hen geen Heineken, maar liefst craft brewers. Ben verklaart: “Een term die overgewaaid is uit de VS. Dit zijn kleine, onafhankelijke brouwers die op artisanale wijze bieren creëren. Hiermee maken de Amerikanen het onderscheid met smakeloze, industriële bieren. In de VS heeft de oudste brouwerij amper 30 jaar op de teller staan, bij ons zijn dat er 300. De artisanale en de industriële brouwers zijn in België doorheen de tijd meer met mekaar versmolten.”
 
Moeten we dan bang zijn van de VS? “Helemaal niet,” zegt Ben. “Hop is terug van weg geweest. Deze hype heet in de VS IPA, bij ons bestaat dat al jaren als saison. De VS herontdekken onze bierstijlen die we al die jaren behouden hebben, maar die wat aan populariteit verloren hebben.” Laat de VS dus maar de marketing doen, de stiel ligt bij ons.
 

Van frisse zuren, tot verrassend perzikenbier en unieke bierpralines

En die stijl wil ik maar al te graag uitproberen. Bruin en blond, dat kende ik al. Donkerroze ook, maar groen, dat is toch wel heel speciaal. Het cactusbier laat ik aan me voorbij gaan. Een Château D’Ychouffe daarentegen smaakt overheerlijk. De frisse zuren zijn een verademing op deze warme dag. De basis is de most van druiven uit de Sauternestreek. In dezelfde lijn ligt Monks, een donker bier, maar het leukst is het wel bij Dubuisson, een brouwerij uit Bergen. Ik kom voor de Surfine, maar word verleid door de Bush Ambrée en de Pêche Melbush. Smaken van karamel, noten en gedroogd fruit. Een biertje om op te kauwen. De perzikenvariant is gebaseerd op hetzelfde amberbier met toevoeging van perzikenaroma. De geur springt uit het glas, maar plakt gelukkig niet in de mond. De man achter de houten toog is erg overtuigend. “En dat is ook de bedoeling,” vertelt Ben me. “De brouwerijen sturen hun beste mensen hier naartoe om een deskundige en gepassioneerde uitleg te geven aan deze bierliefhebbers. Dat kom je niet zo gauw tegen. Dit is gewoon de Rolls-Royce van de bierfestivals” (lacht)! 
 
Een ander opmerkelijk kraam is dat van SB Schock O Late, pralines op basis van bier. “Dit is een totaal ander verhaal dan likeurpralines,” vertelt chocolatier Sean Bael uit Gent me. “Het bier wordt volledig uitgekookt, anders barst de praline door de gisting. Het is begonnen als afstudeerproject. Vandaag maak ik pralines op maat voor De Heeren van Liedekercke, het beste bierrestaurant ter wereld.” Ik proef er eentje op basis van Chouffe Houblon, geen idee hoe dat bier proeft, maar van de praline lust ik er best een tweede.
 
Wil je er volgend jaar graag bij zijn? Omcirkel dan alvast in je agenda het laatste weekend van juni voor de 17de editie van het Bierpassieweekend.
Meer info vind je ook op www.bierpassieweekend.be.


juni 2015

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Blog: Antwerpse stadshoning

Blog: Antwerpse stadshoning

“Stadshoning. Dat is honing van bijen die nectar slurpen uit de talrijke bloemen die Antwerpen rijk is. Elke buurt heeft een unieke vegetatie. Elke honing proeft dan ook anders.” Gehuld in imkerpak volg ik elk gepassioneerd woord van Rik Janssens terwijl het zweet op mijn voorhoofd parelt. Niet enkel de warmte van deze bloedhete zomerdag speelt me parten, ook de spanning  is navenant wanneer een van de duizenden bijen nieuwsgierig mijn been opkruipt. “Gewoon stil blijven staan,” zegt Rik. Gewoon?

Blog: Exotische markt

Blog: Exotische markt

Heb je steeds opnieuw die drang om te reizen, nieuwe dingen te ontdekken en te proeven van wat de wereld te bieden heeft? Dan zit je in Antwerpen helemaal goed. Geniet van een goed glas bier op één van de vele terrassen, laat je verleiden door de kenmerkende Belgische gastronomie of ga op zoek naar de verschillende culturen die de stad rijk is.

Gerelateerde content

Wandeling Smikkel Smakkel

Wandeling Smikkel Smakkel

Elke stad heeft zijn eigen traditionele lekkernijen. Ook Antwerpen: de handjes, het bolleke, en de filet d’Anvers. Maar onze Koekenstad heeft veel meer culinaire verwenningen voor jou in petto. Je gids loodst je langs de mooiste plekjes en de lekkerste geneugten van ‘t Stad. Om duimen en vingers bij af te likken. 

Wandeling De Joodse gemeenschap hier

Wandeling De Joodse gemeenschap hier

Antwerpen is al eeuwen de thuis van de joodse gemeenschap. Toch zijn de gebruiken en gewoontes van onze joodse stadsgenoten nog te vaak onbekend en onbemind. Hoe eet je kosher? Wat is het loofhuttenfeest? En mag je op sjabbat echt niets doen? Een boeiende wandeling door het Antwerpse Jeruzalem. 

Vlaeykensgang

Vlaeykensgang

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd. Vroeger was de gang het domein van schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Er heerst een ingetogen sfeer en de gang is een geliefde plek om te luisteren naar de zomerse beiaardconcerten.

Culturele kroegentocht

Culturele kroegentocht

Deze kroegentocht gidst je langs de mooiste gebouwen, bezienswaardigheden en monumenten. Je ontroering om zoveel schoons spoel je weg met een heerlijk biertje in een paar van de tofste kroegen die Antwerpen rijk is.   

Blog: Exotische markt

Blog: Exotische markt

Heb je steeds opnieuw die drang om te reizen, nieuwe dingen te ontdekken en te proeven van wat de wereld te bieden heeft? Dan zit je in Antwerpen helemaal goed. Geniet van een goed glas bier op één van de vele terrassen, laat je verleiden door de kenmerkende Belgische gastronomie of ga op zoek naar de verschillende culturen die de stad rijk is.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Beiaardconcerten van Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Beiaardconcerten van Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Klank in de stad? Dat moet de beiaard zijn. Het hele jaar door kan je elke maandag, woensdag en vrijdag van 12 tot 13 uur de beiaardier vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal horen spelen. Tijdens de warmere maanden worden er extra concerten ingelast op maandagavond.