Blog: Brouwerij De Koninck revisited

’t Stad is wederom een trekpleister rijker. Brouwerij De Koninck gooide in september zijn gloednieuwe deuren open. Culinaire blogger Marlies Beckers ging op verkenning door dit multimediale, interactieve museum. 

 

De vele gezichten van de stad

In 1833 gesticht als brouwerij De Hand, anno 2015 is de site hip en trendy. Dat zie ik meteen aan de felrode letters die artistiek op muren, ramen en deuren prijken. De ingang, vermomd als rode container, maakt meteen een verwijzing naar de haven, nog iets waar Antwerpen trots op kan zijn. En dat is nog niet alles. Verschillende filmpjes van onbekende Antwerpenaars of bezoekers van Antwerpen vertellen me de highlights van onze koekenstad (hoewel koeken en chocolade nu net niet aan bod komen). Antwerpen staat synoniem voor cultuur, creativiteit, de diamant en de haven. Ze trekt studenten, shoppers en citytrippers aan. De opzet is duidelijk. Brouwerij De Koninck is onlosmakelijk verbonden met de stad.
 

Educatief verantwoord

Vanaf hier dring ik dieper de brouwerij binnen. De rode huisstijl vormt letterlijk een rode draad doorheen het gebouw. Elke ruimte is totaal anders ingericht en vertelt een geheel eigen verhaal. Ik voel me Alice in Wonderland. Na een filmpje over de geschiedenis van de brouwerij tuimel ik in een bollekes-glas, jawel. De ruimte bestaat uit bolle spiegels, het plafond is bezaaid met omgekeerde bollekes-glazen. Op een groot scherm ratelt bierkenner Ray Cokes over de verschillende soorten bierglazen. Tegelijkertijd passeren de belangrijkste bieren van de brouwerij de revue. Want vergis je niet, Brouwerij De Koninck is veel meer dan het bolleke alleen.
 
Ik klik één van de tv-schermen aan die handig geplaatst zijn in replica’s van rijpingsketels. Ik kan kiezen tussen Nederlands, Frans, Engels of Duits. Een sympathieke roodharige man (Coincidence? I think not!) vertelt me alles over het bierproces. Dankzij de Jip en Janneke-stijl begrijp ik nu eindelijk het verschil tussen mout, gerst en wort.
 
Het kloppende ritme verraadt dat ik de bottelarij betreed. Via een filmpje van de verschillende etappes leer ik hoe een vies flesje schoongemaakt, gelabeld en opnieuw gevuld wordt. Lang leve het statiegeld! 
 
Het bier is klaar en gebotteld. Nu gaan we leveren. Een oude bestelwagen staat al te ronken. Ik neem plaats achter het stuur en duw de rode knop in. De auto zet zich in beweging en net echt race ik door de hele stad. De beelden op de voorruit nemen me mee van Zurenborg tot hartje Antwerpen.
 
En nu gaan we drinken, of toch nog niet helemaal. In een authentieke kroeg van 2 eeuwen geleden laait de discussie op tussen alle vroegere eigenaars van de brouwerij en ook huidig zaakvoerder Michel Moortgat. Elke figuur bevindt zich echter veilig in zijn of haar schilderij Het heeft iets weg van Harry Potter, en toch is het niet kinderachtig. Er liggen kaarten en lege glazen op de ronde houten tafels en de piano speelt De Lichtjes van de Schelde. Je zou voor minder glimlachen.
 
Op weg naar de degustatieruimte krijg ik inzage bij Kaasaffineurs Van Tricht. Ik kan letterlijk van bovenaf binnen gluren in hun meesterlijke rijpingscellen. De ambacht van de kaasaffineurs wordt stijlvol verweven met de brouwerij. Op de ramen lees ik tips en pairings tussen kaas en bier. Ik wandel nu echt door het hart van de brouwerij. Links en rechts tuur ik naar de fermentatie- en rijpingsketels. Een maquette vertelt me alles over de verschillende stappen.
 
Na het filmpje Moving Antwerp word ik ondergedompeld in een overzicht van de verschillende producten én oudere propaganda van de brouwerij.
 

Schol! En doe ze nog eens vol!

Tijd om mijn dorst te lessen. Met behulp van de ‘Beer me!’ app ontdek ik mijn favoriete bier: Triple d’Anvers. Dat bestel ik gelijk in ruil voor mijn toegangsticket. Fris en zuur. Terwijl ik rustig nageniet in de degustatieruimte, die enkel toegankelijk is voor museumbezoekers, pimp ik mijn #brewfie. En ja, dat woord bestaat echt. Ik kan de foto ook uploaden op een website en printen in de shop. De winkel is een Walhalla aan coole goodies van en over de brouwerij. Van skateboards tot rompertjes voor baby’s. Ideaal cadeautjesmateriaal.
 
Dankzij de frisse stijl, de laagdrempelige informatie en de afwisselende decoratie heeft een bezoek aan de brouwerij een bijzonder educatieve meerwaarde. Dit is een perfect uitje voor bedrijven en zelfs scholen.
 
Sinds de opening heeft Brouwerij De Koninck gemiddeld 100 bezoekers per weekdag. Tijdens het weekend loopt dat aantal op tot 400 per dag. De bezoekers zijn een mix van oud en jong, bedrijven, particulieren en studenten.
 
De site wil een mini culinair stadje vormen. Bij chocolatier Jitsk kun je inmiddels al proeven; op de kaaswinkel van Kaasaffineurs Van Tricht, de slagerij van De Laet & Van Haver en het restaurant The Butcher’s Son is het nog eventjes wachten. 
 

Praktisch:

 

Wist je dat?
oktober 2015

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen: dat is de ultieme wintervakantie en nog héél veel meer! Van 10 december tot 8 januari kan je in de binnenstad genieten van gezellige sfeer op pleinen en in winkelstraten, een openlucht ijspiste, een winterbar, originele en leuke winkels, extra winkelzondagen en tal van verrassingen.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

'Antwerp loves diamonds' map

'Antwerp loves diamonds' map

‘Antwerp loves diamonds’ neemt je mee door het diamantverhaal in Antwerpen. Het plan geeft een overzicht van historische en hedendaagse locaties, unieke tips en nuttige informatie over Antwerpen als juwelenstad.

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Antwerpen in 24u en 48u

Antwerpen in 24u en 48u

Of je naar Antwerpen komt voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten, het kan in elke wijk en in de hele stad. Antwerpen is compact, maar heeft veel te bieden. Gebruik de Antwerp City Card als gids om de stad van kop tot teen te ontdekken.De kaart (geldig voor 24, 48 of 72 uur) opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Nu is het aan jou om het te ontdekken. Geniet ervan!

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Antwerpen ligt vlakbij twee luchthavens. Zaventem ligt 45 kilometer verder of ongeveer 30 minuten rijden en de luchthaven van Deurne ligt op 7 kilometer of een kwartier rijden van Antwerpen. 
Brussels South Charleroi Airport ligt op 115 km van Antwerpen en Eindhoven Airport op 87 km. Ook van hieruit geraak je gemakkelijk in de stad. Onderstaande informatie en links vertellen hoe je met het vliegtuig van en naar Antwerpen geraakt.