Experience traps

<p>Met 'Experience traps' belicht het Middelheimmuseum de hedendaagse nalatenschap van de barok, met een belangrijke focus op het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. De tentoonstelling ontvouwt zich in de loop van de zomer als een prikkelende ontdekkingstocht door het park en de stad.</p>

Rubens als scenarist

Inspiratie voor 'Experience traps' ontsproot aan de creativiteit van Rubens als scenarist: op zoek naar grootschalige projecten en interventies, gebracht in een barokke taal en vormgeving door middel van illusies en perspectiefzichten én met gebruik van verbeelding.

Nieuwe werken van internationale hedendaagse kunstenaars

Internationale hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd om, specifiek voor het museum en de openbare ruimte in de stad, nieuwe werken te maken. Die zullen zich bevinden op het kruispunt tussen architectuur, sculptuur en installatie, en respectievelijk zoomen ze in op verschillende stijlelementen kenmerkend voor het barokke cultuurgewricht. De grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe l’oeil, … : elk van deze motieven laat toe om met een speelse én kritische blik te kijken naar de actuele waarde van kunst gemaakt in opdracht, die – in de ware barokke traditie – probeert het publiek te beduvelen, te verrassen, te imponeren, te verleiden.

Ontdekkingstocht door park en stad

Het startsein wordt gegeven met de aankomst van de Baroque Parade, en de tentoonstelling ontvouwt zich in de loop van de zomer als een prikkelende ontdekkingstocht door het park en de stad.

Het Middelheimmuseum is een open plek voor kunst: het openluchtmuseum legt zich toe op de beeldhouwkunst in zijn meest flexibele vorm en maakt plaats voor kunst in het dagelijkse leven van de stad.

Praktische info

Middelheimmuseum en diverse locaties in de stad, 3 juni tot 30 september 2018

Gratis toegang

Rondleidingen: 75 euro voor twee uur + 5 euro reservatiekost (max. 15 personen per gids), reserveren minimum drie weken op voorhand via Visit Antwerpen (mail).

Er zijn ook interactieve rondleidingen voor kinderen en jongeren, eventueel in combinatie met een creatief atelier: 85 euro voor twee uur + 5 euro reservatiekost (max 15 jongeren of 12 kinderen per gids).

Op zoek naar meer informatie? Of wil je meteen boeken? Contacteer ons. 

 

Contact

Middelheimlaan 61
Antwerpen


Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

5 highlights van het programma

5 highlights van het programma

Het spectaculaire openingsweekend,  drie toptentoonstellingen en een indrukwekkende parade. Deze vijf hoogtepunten van Baroque Shock 2018 mag je niet missen.

De topexpo’s van Baroque Shock 2018

De topexpo’s van Baroque Shock 2018

Ontdek welke expo’s je kan bezoeken tijdens Baroque Shock 2018.

Baroque girl power

Baroque girl power

Over Rubens en zijn contacten met vrouwelijke kunstenaars-tijdgenoten is nauwelijks wat bekend. Maar ze waren er wel, en hij heeft ongetwijfeld hun werk gekend en beoordeeld. Hoog tijd dus om aan die kunstenaressen aandacht te besteden. 

Baroque Shock 2018: een gesprek met Teju Cole

Baroque Shock 2018: een gesprek met Teju Cole

2018 wordt het jaar waarin Antwerpen haar identiteit als barokstad viert, met het jaarlange evenement Baroque Shock 2018. Zo goed als alle musea zullen verschillende tentoonstellingen organiseren, over oude én nieuwe barok. Er zal een zinsverbijsterende parade door de stad trekken. Barok zal gevierd worden op straat, in theaters en kerken. Er zullen concerten zijn. En nog zoveel meer.

Designed by Rubens

Designed by Rubens

Nooit voorheen kwam dit aspect van Rubens als kunstenaar in een tentoonstelling aan bod. Als er naast briljant en geleerd één epitheton toepasselijk is op Peter Paul Rubens (1577-1640), dan is het wel ‘veelzijdig’. Deze bijzondere tentoonstelling toont Rubens als de duizendpoot en duivelskunstenaar die hij was, op en top een renaissanceman in een baroktaal.

Gerelateerde content

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus is er veel te beleven. Je stapt er in de leefwereld van de vooruitstrevende uitgever Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Negen tips voor een extra fijn museumbezoek.

Feeërieke winterwandeling

Feeërieke winterwandeling

Geen winter zo mooi als die in Antwerpen. De hele binnenstad baadt in een warme sfeer en ademt gezelligheid uit in deze tijd van korte dagen en lange nachten. Doe mee met de winterwandeling en loop langs verlichte straten, versierde kerstbomen en vrolijke mensen die van de Winter in Antwerpen genieten.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Naar Antwerpen met het vliegtuig

Antwerpen ligt vlakbij twee luchthavens. Zaventem ligt 45 kilometer verder of ongeveer 30 minuten rijden en de luchthaven van Deurne ligt op 7 kilometer of een kwartier rijden van Antwerpen.
Brussels South Charleroi Airport ligt op 115 km van Antwerpen en Eindhoven Airport op 87 km. Ook van hieruit geraak je gemakkelijk in de stad. Onderstaande informatie en links vertellen hoe je met het vliegtuig van en naar Antwerpen geraakt.

Antwerpen in 24u en 48u

Antwerpen in 24u en 48u

Of je naar Antwerpen komt voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten, het kan in elke wijk en in de hele stad. Antwerpen is compact, maar heeft veel te bieden. Gebruik de Antwerp City Card als gids om de stad van kop tot teen te ontdekken.De kaart (geldig voor 24, 48 of 72 uur) opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Nu is het aan jou om het te ontdekken. Geniet ervan!

Lage-emissiezone in Antwerpen

Lage-emissiezone in Antwerpen

De hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever worden vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto's mogen de stad dan niet meer in. 

Wegwijs in Antwerpen

Wegwijs in Antwerpen

Praktische informatie over het klimaat, de citytaks, de taal en de feestdagen in Antwerpen.

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

*

Lage-emissiezone in Antwerpen vanaf 2017

Lage-emissiezone in Antwerpen vanaf 2017

Roet en fijn stof vervuilen de lucht en dat is slecht voor het milieu én voor de gezondheid. Een groot deel van die verontreiniging wordt uiteraard door auto’s uitgestoten. Daarom weert Antwerpen vanaf 1 februari 2017 de meest vervuilende voertuigen en wordt de binnenstad een lage-emissiezone (LEZ / milieuzone). Zo gaan we voor een betere en gezondere lucht.