Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

<p>Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf&nbsp;laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.</p>

Activeer je vier zintuigen. Snuif de geur van hout, leer, inkt en wijsheid op. Luister naar de stilte van de binnentuin, het kraken van de houten vloeren en de bedrijvigheid bij de oudste drukpersen ter wereld. Filmische interventies, soundscapes en een ruimte waar je zelf aan de slag kan: nog meer dan voorheen zal het huis en de familie Plantin-Moretus tot leven komen.

Visionaire uitgever Christoffel Plantin

Na de heropening maak je op de gelijkvloerse verdieping kennis met de visionaire uitgever Christoffel Plantin. Plantin, een Fransman afkomstig uit de omgeving van Tours, vestigde zich in Antwerpen omstreeks 1550. Zijn uitgeverij groeide uit tot een multinational met filialen in Leiden en Parijs. Je leert de veelzijdige Plantin kennen als familieman, uitgever, bedrijfsleider, handelaar en drukker van topwerken.

Topwerken op de eerste verdieping

Op de eerste verdieping ligt de focus op de uitgeverij waarmee Plantin en zijn nazaten Antwerpen op de kaart zette. Aan de hand van tien topwerken die de wereld mee vormgaven ontdek je hoe belangrijk deze Antwerpse uitgeverij geweest is voor de ontwikkeling van de mensheid - niet voor niets zijn de archieven van het museum erkend als Memory of the World.

Nieuw museumdepot en leeszaal

In 2005 werd het huis van Plantin als eerste museum in de wereld erkend als UNESCO Werelderfgoed. Dat leidde tot een architectuurwedstrijd voor het ontwerp van een nieuw museumdepot en een nieuwe leeszaal. NoAarchitecten ontwikkelden dit depot en tekenden ook de leeszaal uit.

Nieuwe gevel

De ontwerper van de houten gevel van de nieuwbouw, kunstenaar Benoït Van Innis, liet zich inspireren door de oude letterbakken, waarin vroeger drukletters bewaard werden. Tegelijkertijd refereert zijn ontwerp naar de bouwstijl van de bestaande neorenaissancegevels in de Heilige Geeststraat. Dankzij de nieuwe opstelling maak je geregeld kennis met andere stukken uit de rijke collectie van het museum. Expo’s krijgen meer plaats en de faciliteiten voor groepen en scholen verbeteren.

Het openingsweekend

‘Wie in hemelsnaam is Plantin?’ en de vele referenties naar de families Plantin en Moretus in de stad vormen de rode draad doorheen de openingscampagne die op dit moment in Antwerpen loopt. Kastaar, een Analoge Printfaktorij, duikt regelmatig in de stad op met een mobiele drukpers. Ontdek het filmpje.

Op 30 september opent het museum dan opnieuw voor het publiek. Radiozender Klara verzorgt van 17 tot 19 uur een live-uitzending vanuit het museum. Om 19 uur gaan de deuren open voor een indrukwekkend openingsweekend. Het museum, Born in Antwerp en Flanders DC organiseren een openingsfeest op en rond de Vrijdagmarkt, een van de meest creatieve pleinen van Antwerpen.

Iedereen kan meevieren tijdens het openingsweekend. Kies uit inspirerende lezingen, workshops en demonstraties, sfeerbezoeken, een ‘verhalen’veiling, film- en schilderanimaties, muziekoptredens en een drukmarathon op de impressionante drukpers op zonne-energie van kunstenaar Raphael August Opstaele. Vrijdag- en zaterdagavond komt de gevel van dit unieke UNESCO Werelderfgoed tot leven met een gevelbrede videomapping van de studenten van de opleiding Grafisch Ontwerp van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Het museum is het hele weekend gratis toegankelijk:

Ontdek het volledige programma.

Contact

Vrijdagmarkt 22
Antwerpen
+32 (0)3 221 14 50
http://www.museumplantinmoretus.be/

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS is dé plek waar de stad en de haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren – een staaltje van gedurfde architectuur – is alvast een nieuw oriëntatiepunt in Antwerpen. Het MAS focust op de diversiteit van de stad en staat stil bij de vele contacten tussen culturen van vroeger en nu. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Op het dak van het MAS kan je ook genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS is dé plek waar de stad en de haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren – een staaltje van gedurfde architectuur – is alvast een nieuw oriëntatiepunt in Antwerpen. Het MAS focust op de diversiteit van de stad en staat stil bij de vele contacten tussen culturen van vroeger en nu. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Op het dak van het MAS kan je ook genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Zomerbars in Antwerpen

Zomerbars in Antwerpen

Antwerpen heeft de meeste zomerbars van het land. Probeer elke week eens een andere uit: hoog op een dakterras of midden in een park. Instant vakantiegeluk in deze acht zomerbars.