MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS moet je gezien hebben! Het is dé plek waar de stad en de haven (de tweede grootste van Europa) elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld en op het dak van het MAS kan je genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.<br />

Het MAS is een indrukwekkend gebouw met een museum. Onder meer. Want het is ook het kijkdepot, het museumplein met het mozaïek van Luc Tuymans, de wandelboulevard, het dakpanorama… Het MAS is een totaalbelevenis.
 

Een vernieuwend verhaal

Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het MAS verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Over de stad, de stroom en de haven. Over de wereld in al zijn verscheidenheid. Over de verbondenheid van Antwerpen met de wereld. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

De verzameling telt meer dan 470.000 objecten en breidt nog verder uit. Het MAS bundelt de collecties tot een vernieuwend verhaal. Het doet dat aan de hand van vier universele thema’s waarin iedereen zich kan terugvinden. Ze zijn verdeeld over vijf verdiepingen.

+4 - Machtsvertoon. Over prestige en symbolen
+5 - Antwerpen à la carte. Over de intieme band tussen de stad en voedsel
+6 - Wereldhaven. Over handel en scheepvaart
+7 - Leven en dood. Over goden en mensen
+8 - Leven en dood. Over boven- en onderwereld

De collecties worden niet naast elkaar tentoongesteld. De stukken worden met elkaar verbonden in een dynamische scenografie op verschillende verdiepingen. Ze doen veel meer dan informeren. Ze vertellen verhalen, ze beklijven, ze zijn de acteurs in een alsmaar wisselend theaterstuk. Elke verdieping is een nieuwe wondere wereld.
 

Een ware ontdekkingstocht

Niet alleen kijken is de boodschap. De bezoeker wordt ook gestimuleerd door de muziek van huiscomponist Eric Sleichim. Of hij kan ruiken in de geurboxen van het thema Wereldhaven. Het kijkdepot is een ware ontdekkingstocht en biedt een kijk achter de schermen van het museum. Het museumplein met het mozaïek ‘Dead Skull’ van Luc Tuymans is een wezenlijk deel van het MAS. Het is een ideale rust- en ontmoetingsplek. De spiraalvormige boulevard langs de glaspartijen op elke verdieping, vormt een verticale stadswandeling met telkens weer een uniek zicht op de stad. De MAS-boulevard is gratis toegankelijk, ook buiten de openingsuren van de museumzalen. Onderweg wordt het panorama op stad, Schelde en haven steeds grootser. De apotheose wacht op het 60 meter hoog gelegen dakpanorama.
 

Eten en drinken

Het MAS-café STORM op het gelijkvloers is de ‘place to be’ op het Eilandje.
Op de 9de verdieping bevindt zich restaurant ’t Zilte van tweesterrenchef Viki Geunes.

Contact

Hanzestedenplaats 1
Antwerpen
+32 33 38 44 00
http://www.mas.be
mas@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 10

Gratis:<br/>- Wandelboulevard<br/><br/>- Kijkdepot (+2) <br/>- Panorama (+10): dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 24 uur (laatste toegang om 23.30 uur)<br/>- Laatste woensdag van de maand<br/><br/>Elke laatste donderdagavond van de maand is één thema van de permanente opstelling van het MAS te bezoeken tot 21u. De toegangsprijs voor een bezoek aan dit ene thema bedraagt dan € 2.<br/><br/><br/><br/>

Reduction rates

< 12: 0.

12 - 25: 8.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €3

Price per group: €

Schools

Schoolgroepen: reserveren verplicht, minstens 7 dagen op voorhand.

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Red Star Line Museum

Red Star Line Museum

Tussen 1873 en 1935 brachten de schepen van de Red Star Line twee miljoen avonturiers en gelukszoekers van Antwerpen naar New York. De overtocht begon voor heel veel mensen in de gebouwen van de Red Star Line in Antwerpen. Het museum vertelt het verhaal van deze passagiers. De oude gebouwen maken hun verhalen en emoties voelbaar, tastbaar en zichtbaar. Ook hedendaagse migratie komt aan bod in dit nieuwe museum in Antwerpen.

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren.