MoMu | ModeMuseum Provincie Antwerpen

MoMu presenteert jaarlijks twee tentoonstellingen. Die kunnen rond een thema opgebouwd zijn of rond het werk van één persoon. Het museum etaleert stukken uit haar eigen permanente collectie, of boekt rondreizende tentoonstellingen van partnerinstellingen.

Het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) opende zijn deuren in september 2002 met de belofte om 'een context te creëren voor mode en modegedrag' en mode te presenteren in een sociale, politieke en culturele context aan de hand van baanbrekende en dynamische expo's.
 

Interdisciplinaire expo's

Hier geen statische vitrinekasten met oubollige kostuums. Het MoMu zet interdisciplinaire expo's op met zin voor avontuur - bijna iconoclastisch.
Naast opmerkelijke couture en historische kostuums heeft het museum de laatste jaren ook plaats geruimd voor een in tweed overtrokken Porsche tijdens de tentoonstelling van Veronique Branquinho, werden meesterwerkjes van Yohji Yamamoto in de koer blootgesteld aan de elementen en werden baanbrekende modefilms van SHOWstudio afgespeeld die gemaakt werden voor BLACK, Paper Fashion en Walter Van Beirendonck.

MoMu ziet zijn archief van mode en kostuums als een stuk collectief geheugen van de stad, een reflectie van de veranderingen in gewoontes en mode van zijn inwoners. De historische basis van het archief is afkomstig van het vroegere Museum voor Textiel en Kostuums en is gaandeweg uitgebreid met giften van historische stukken van verzamelaars en door een steeds groeiende verzameling stukken van hedendaagse Antwerpse ontwerpers van de jaren 1980 tot nu.

Wereldfaam

Onder de directie van Linda Loppa, de eerste directrice van het MoMu, die destijds ook aan het hoofd stond van de ModeAcademie, en meer recent van voormalige senior curator Kaat Debo, heeft het MoMu een reeks grensverleggende tentoonstellingen op poten gezet, waardoor het museum zijn plaats opeiste tussen andere grote modemusea uit de vier windstreken.

Contact

Nationalestraat 28
Antwerpen
+32 34 70 27 70
http://www.momu.be
info@momu.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Reduction rates

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS is dé plek waar de stad en de haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren – een staaltje van gedurfde architectuur – is alvast een nieuw oriëntatiepunt in Antwerpen. Het MAS focust op de diversiteit van de stad en staat stil bij de vele contacten tussen culturen van vroeger en nu. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Op het dak van het MAS kan je ook genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Red Star Line Museum

Red Star Line Museum

Tussen 1873 en 1935 brachten de schepen van de Red Star Line twee miljoen avonturiers en gelukszoekers van Antwerpen naar New York. De overtocht begon voor heel veel mensen in de gebouwen van de Red Star Line in Antwerpen. Het museum vertelt het verhaal van deze passagiers. De oude gebouwen maken hun verhalen en emoties voelbaar, tastbaar en zichtbaar. Ook hedendaagse migratie komt aan bod in dit nieuwe museum in Antwerpen.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

'Antwerp loves diamonds' map

'Antwerp loves diamonds' map

‘Antwerp loves diamonds’ neemt je mee door het diamantverhaal in Antwerpen. Het plan geeft een overzicht van historische en hedendaagse locaties, unieke tips en nuttige informatie over Antwerpen als juwelenstad.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken.