Smaakmeesters : Ambassadeurs - Johan Segers

<p>Gedurende de hele maand oktober stelt de gastronomie van &rsquo;t stad de deuren open tijdens Smaakmeesters. Wij gingen op bezoek bij ambassadeur en sterrenchef Johan Segers. Met zijn restaurant <a href="https://www.facebook.com/pages/t-Fornuis/204741942891219?fref=ts">&rsquo;t Fornuis</a> houdt hij al veertig jaar de klassieke, eerlijke keuken in ere. Zijn pleidooi: wees creatief en eet dagvers.</p>

“Toen ik het pand kocht van wat later ’t Fornuis zou worden, dacht iedereen dat ik gedoemd was om te mislukken. Er viel hier in het centrum niks gastronomisch te beleven. Het was hier volks. Antwerpen telde welgeteld drie speciaalzaken waar je - hou je vast - een paprika kon kopen. Voor een limoen moest je naar Brussel”. Johan Segers (67) is een levend standbeeld. In 1977 opende hij het bruin-klassieke huiskamerrestaurant ’t Fornuis en sindsdien rolden de prijzen binnen: een Michelinster (1986), de ‘Gouden garde bezet met diamanten’ van Knack (2010 ) en de ‘Gault&Millau lifetime achievement award’ (2014). 

Voor de nieuwe generatie

Johan is de gastronomische mascotte van het centrum. In 2008 trad hij op als ambassadeur van de eerste editie van Antwerpen Proeft, dit jaar ondersteunt hij de tweede editie van Smaakmeesters. “Om eerlijk te zijn heeft mijn restaurant geen aandacht meer nodig”, zegt hij, “Maar de nieuwe generatie van Antwerpen wel. Het is uit een soort idealisme dat ik het doe”. Idealistisch kun je Johan wel noemen. Op de kookzender Njam! probeert hij op een zo eerlijk mogelijke manier de mensen aan de kook brengen - letterlijk dan - en in zijn restaurant trekt hij resoluut de kaart van dagvers. Dagvers betekent dat er op het bord verschijnt wat er op dat moment beschikbaar is én dat het om lokale producten gaat - je kunt niet dagvers koken met producten die drie dagen onderweg zijn. “Voor mij is de lekkerste vis dan ook de vis van het moment”, zegt hij. “Nu is dat de pladijs. Voor groenten geldt hetzelfde. Ik serveer wat het seizoen te bieden heeft”. 

Fier op de Belgische asperges en witloof

Hoewel lokaal en seizoensgebonden klassieke waarden zijn, vinden zij vandaag de dag steeds meer bijval bij de nieuwe generatie. Het zijn zelfs buzzwords geworden. Maar aan trends doet Johan niet. In plaats daarvan pleit hij gewoonweg hard voor meer respect voor eigen teelt. “Asperges en witloof uit volle grond van bij ons, dat zijn producten waar wij veel fierder op moeten zijn”, stelt hij resoluut. “Het zijn werkelijk fantastische producten. En toch staan de producenten onder druk, door slechtere maar goedkopere groenten uit het buitenland”. 

Vijftig jaar kookervaring

Koop lokaal maar wees vooral creatief in de keuken, dat wil hij kwijt. “Koop bijvoorbeeld een vis in zijn geheel. Zo kan je van de kop een bouillon trekken”. Het is maar een van de vele trucs van de encyclopedische kennis van Johan. Tijdens het openingsweekend van Smaakmeesters (1 en 2 oktober) zal hij op het podium aan het MAS een fractie van die kennis delen. “Wat ik juist zal vertellen, dat zien we nog wel.” Met vijftig jaar kookervaring kan hij ondertussen wel wat uit zijn mouw schudden. 

Contact





Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Meesterkok en ambassadrice Ingrid Neven introduceert ’t Eilandje als culinaire vertoefplaats, waar schipper en hipperd naast elkaar tafelen.

Smaakmeesters : interviews Pazzo - Backyard - Fish & Eat

Smaakmeesters : interviews Pazzo - Backyard - Fish & Eat

In oktober serveren de chefs van meer dan 60 restaurants, traiteurs en bars je hun meestergerecht. Hier is het de beurt aan de chefs van Fish & Eat, Backyard en Pazzo.

Smaakmeesters: Interviews met Hippodroom - Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck

Smaakmeesters: Interviews met Hippodroom - Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck

In oktober serveren de chefs van meer dan 60 restaurants, traiteurs en bars je hun meestergerecht. Wij stellen er telkens 3 aan je voor. Hierbij de chefs van Hippodroom, Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck.
 

Bar Neptune

Bar Neptune

Bar (Cocktails / Koffie / Salads)
Chef: Julian Kappert

Smaakmeesters : Programma 1 oktober

Smaakmeesters : Programma 1 oktober

Proef van 12 tot 18 uur van de heerlijke gerechtjes en drankjes die de Smaakmeesters voor je selecteerden, neem deel aan gratis smakelijke  en interactieve workshops of leer de kneepjes van het vak van de grootste Antwerpse chefs op verschillende locaties in de stad.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Smaakmeesters : Programma 1 oktober

Smaakmeesters : Programma 1 oktober

Proef van 12 tot 18 uur van de heerlijke gerechtjes en drankjes die de Smaakmeesters voor je selecteerden, neem deel aan gratis smakelijke  en interactieve workshops of leer de kneepjes van het vak van de grootste Antwerpse chefs op verschillende locaties in de stad.

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Benieuwd naar welke horecazaken je tijdens deze editie van Smaakmeesters culinair zullen verwennen? Bekijk hier het volledige overzicht, in alfabetische volgorde. Klik op de naam om te ontdekken welke proevertjes de Smaakmeesters aanbieden. Wil je alle zaken liever op een kaart bekijken? Volg dan de link rechts op deze pagina.

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Meesterkok en ambassadrice Ingrid Neven introduceert ’t Eilandje als culinaire vertoefplaats, waar schipper en hipperd naast elkaar tafelen.

Smaakmeesters : Ontdek hier alle proevertjes

Smaakmeesters : Ontdek hier alle proevertjes

Tijdens het openingsweekend van 1 en 2 oktober verwennen de Antwerpse Smaakmeesters je met lekkere proevertjes, een iets beknoptere maar even lekkere versie van hun smaakmeesterssuggestie. Je kan deze proevertjes proberen aan een heerlijke prijs via de uitgestippelde routes in 3 zones van de binnenstad of  volgens je eigen goesting. Hier vind je alvast een overzicht.

Geniet onderweg van de andere culinaire hoogtepunten van dit weekend.

Smaakmeesters: de maandsuggesties van 1 t.e.m. 31 oktober

Smaakmeesters: de maandsuggesties van 1 t.e.m. 31 oktober

Elke Smaakmeester biedt de hele maand oktober een speciale Smaakmeesterssuggestie aan, een heerlijk gerecht of drankje dat je smaakpapillen op en top verwent en het culinaire vakmanschap van de chefs aantoont. Dit moet je absoluut proeven, reserveer daarom tijdig je tafel of ga langs bij één of meerdere deelnemers tussen 1 en 31 oktober.

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren.