Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ronald Ferket

<p>De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt ook het Zuid en &rsquo;t Eilandje onder haar vleugels. Ambassadeur voor het historisch centrum is Ronald Ferket, zaakvoerder van jenevercafé&nbsp;<a href="http://www.visitantwerpen.be/detail/de-vagant" style="background-color: rgb(255, 255, 255);">De Vagant,</a>&nbsp;en smaakmeester pur sang.&nbsp;Culinair blogster Marlies Beckers zat met hem aan de toog en bezorgde dit smakelijk interview.</p>

Jenever hoort bij ons cultureel erfgoed

Waarom is De Vagant een vaste waarde in Antwerpen?
“De Vagant is nooit een gewoon café geweest. Totdat ik de zaak overnam in 1985 stond De Vagant bekend om zijn goede muziek en zijn selectie van de betere bieren. Voormalig radiopresentator Jan Lambin vertelde in zijn toeristisch programma De Postiljon graag over kleinere zaakjes. Hij gaf me de tip om jenevers op de kaart te zetten. Dat is van enkele jenevers al snel geëvolueerd tot meer dan 200 soorten. Dat we aan de basis wel een gewoon café blijven, verklaart volgens mij een deel van het succes.”

Hoe heb je die kennis ontwikkeld over jenever?
“Ik wilde niet enkel veel jenevers kunnen aanbieden, ik wilde er ook veel over kunnen vertellen. Vandaar dat ik me echt verdiept heb in de materie en van de ene verrassing in de andere gevallen ben. Ons cliënteel komt voor de jenever, maar ook voor ons. Sinds kort sta ik meer achter de toog dan vroeger en je merkt dat de mensen dat appreciëren. Over elke jenever kun je wel iets vertellen, elke jenever heeft zijn geschiedenis. Dat boeit de mensen natuurlijk.”

Waarom is jenever zo bekend in de Lage Landen?
“Jenever maakt deel uit van onze cultuur. Enerzijds vind je de heilzame jeneverbes overal in deze buurt, anderzijds was het destijds ook een ideale manier om slecht bier te recupereren. De kennis en de apparatuur om bier te brouwen stond in de 16de eeuw nog niet op punt, waardoor de drank snel verzuurde. De accijnzen op de flessen waren echter al betaald en dus was het zonde om de alcohol gewoon weg te gooien. Graan ligt aan de basis van jenever, net zoals bier. Dankzij de combinatie met de jeneverbes ontstond er een interessant destillaat.” 

Eindeloze variatie aan jeneversoorten

Kun je jenevers ook mixen zoals andere sterke dranken?
“Absoluut. Met al die verschillende jenevers kun je echt alle kanten uit. Bestel gerust een jeton bij ons, kort voor jenever tonic (lacht). De variatie aan jeneversoorten is eindeloos. Er is jenever voor elke dag, kruidige, fruitige, gelagerde en gebaseerd op graan. Dat is trouwens ook interessant in de keuken. Zowel bij vis als vlees past jenever perfect.”

Lijdt De Vagant onder de gin- en cocktailhype?
“Nee. Onze habitués blijven komen en ook internationaal zijn we bekend. Voor veel gidsen is De Vagant een aan te kruisen adresje. Daarnaast is het ook een mooi café met uitsluitend authentieke stukken aan de muur. Op de 1ste verdieping hebben we zelfs een klein museum ingericht, met reclamevoorwerpen en oude affiches van Antwerpse stokerijen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.”

Roep halt aan de ‘versushisering’

Waarom ben je ambassadeur van Smaakmeesters?
“Ik ben ook medeoprichter van de vzw Antwerpse Streekproducten. De authenticiteit van de stad ligt me na aan het hart. De eerste editie van Smaakmeesters focuste zich enkel op het historisch centrum als antwoord op het leeglopen van de binnenstad. Dit jaar komen daar het Zuid en het Eilandje bij. Een geweldig initiatief om nieuwe zaken te leren kennen in hun normale habitat. Als ancien stap ik daar graag in mee. Het geeft me de kans om mijn verhaal te vertellen aan andere mensen.”

Wat ga je maken tijdens Smaakmeesters?
“Met De Vagant gaan we een ‘Groentje’ presenteren. Dat is een citroenschil getrokken op alcohol met suiker. Dat was in de jaren voor WOI een enorm populaire drank in ’t stad. Mijn zoon, chef van De Groote Witte Arend, bereidt dan weer een tarte tatin van uien, geitenkaas van Polle en filet d’Anvers. Zondag 2 oktober geef ik op de Groenplaats een demo over het Groentje en de tarte tatin.”

Waarom moet iedereen naar Smaakmeesters afzakken volgens jou?
“Het is de beste manier om nieuwe dingen te leren kennen en om restaurants van hun beste kant te zien. Het stad is meer dan pita, pasta en sushi alleen. Laat ons terugkeren naar ambacht en authenticiteit. Leer horecamensen kennen die op een passionele wijze bezig zijn met hun vak en niet willen toegeven aan modetrends. Ga weg van de ‘versushisering’, maar kies voor kwalitatieve producten van bij ons.”

Contact





Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bar Burbure

Bar Burbure

Bar
Chef: Jurgen Lijcops

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Dit jaar neemt het Zuid ook deel aan Smaakmeesters en maar goed ook: waar vind je immers meer gastronomie dan waar de hippe stedeling banjert? Een nieuwe buurt vraagt om een nieuwe ambassadeur. Dat werd Vlaanderens bekendste sommelier Sepi, die de home cooked meal van de mama vooropstelt. 

Smaakmeesters: Wandelroute Het Zuid

Smaakmeesters: Wandelroute Het Zuid

Volg de wandelroute door Het Zuid en proef de heerlijke gerechtjes van de Smaakmeesters, leer de kneepjes van het vak tijdens verschillende workshops aan het hoofdpodium (KMSKA), pof kastanjes op de ouderwetse manier, bezoek de gezellige kruidenmarkt van Cook & Herb en ga met veel meer kookkennis en heerlijke kruiden naar huis.

Gerelateerde content

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Dit jaar neemt het Zuid ook deel aan Smaakmeesters en maar goed ook: waar vind je immers meer gastronomie dan waar de hippe stedeling banjert? Een nieuwe buurt vraagt om een nieuwe ambassadeur. Dat werd Vlaanderens bekendste sommelier Sepi, die de home cooked meal van de mama vooropstelt. 

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Benieuwd naar welke horecazaken je tijdens deze editie van Smaakmeesters culinair zullen verwennen? Bekijk hier het volledige overzicht, in alfabetische volgorde. Klik op de naam om te ontdekken welke proevertjes de Smaakmeesters aanbieden. Wil je alle zaken liever op een kaart bekijken? Volg dan de link rechts op deze pagina.

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Johan Segers

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Johan Segers

Gedurende de hele maand oktober stelt de gastronomie van ’t stad de deuren open tijdens Smaakmeesters. Wij gingen op bezoek bij ambassadeur en sterrenchef Johan Segers. Met zijn restaurant ’t Fornuis houdt hij al veertig jaar de klassieke, eerlijke keuken in ere. Zijn pleidooi: wees creatief en eet dagvers.

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

Smaakmeesters: Wandelroute Het Zuid

Smaakmeesters: Wandelroute Het Zuid

Volg de wandelroute door Het Zuid en proef de heerlijke gerechtjes van de Smaakmeesters, leer de kneepjes van het vak tijdens verschillende workshops aan het hoofdpodium (KMSKA), pof kastanjes op de ouderwetse manier, bezoek de gezellige kruidenmarkt van Cook & Herb en ga met veel meer kookkennis en heerlijke kruiden naar huis.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Meesterkok en ambassadrice Ingrid Neven introduceert ’t Eilandje als culinaire vertoefplaats, waar schipper en hipperd naast elkaar tafelen.

Smaakmeesters : Ontdek hier alle proevertjes

Smaakmeesters : Ontdek hier alle proevertjes

Tijdens het openingsweekend van 1 en 2 oktober verwennen de Antwerpse Smaakmeesters je met lekkere proevertjes, een iets beknoptere maar even lekkere versie van hun smaakmeesterssuggestie. Je kan deze proevertjes proberen aan een heerlijke prijs via de uitgestippelde routes in 3 zones van de binnenstad of  volgens je eigen goesting. Hier vind je alvast een overzicht.

Geniet onderweg van de andere culinaire hoogtepunten van dit weekend.