Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

<p>Dit jaar neemt het Zuid ook deel aan Smaakmeesters en maar goed ook: waar vind je immers meer gastronomie dan waar de hippe stedeling banjert? Een nieuwe buurt vraagt om een nieuwe ambassadeur. Dat werd Vlaanderens bekendste sommelier Sepi, die de home cooked meal van de mama vooropstelt.&nbsp;</p>

Sommelier van het jaar

Sepideh Sedaghatnia (30), of gewoonweg Sepi, hoeft amper nog een introductie. De Iraanse schone belandde op haar vijftiende in Belgenland en wist het door haar ongebreidelde interesse voor de gastronomie te schoppen tot Sommelier van het Jaar van Gault & Millau. Dat gebeurde in 2014 toen zij haar wijnkennis deelde in tweesterrenzaak ’t Zilte van Viki Geunes. In 2015 raakte zij bekend bij het grote publiek door haar deelname als jurylid in Mijn Pop-uprestaurant (VTM) en startte zij haar restaurant Divin by Sepi schuin tegenover het Museum van Schone Kunsten. Nog in 2015: een boek over wijn, ’69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn’ genaamd. Ondertussen is zij ook haar eigen kaviaarmerk gestart en schreef zij een kersvers tweede boek: ’69 Food & Wine Affairs’. Een bezig bijtje.

Iraanse gerechten met wijn

In dat tweede boek beschrijft Sepi hoe je Iraanse gerechten kunt combineren met wijn. Dat is voor alle duidelijkheid een unicum: in Iran heerst nog steeds een alcoholverbod. Die combinatie Iran-wijn komt ook in haar restaurant voor. “In Divin gaat eerder om westerse gerechten met een Iraanse invloed, zoals de Zwartpootkip met Iraanse kruiden of de toevoeging van dadels en noten in gerechten. In het boek beschrijf ik echt traditionele Iraanse gerechten”. Typische Iraans is het stoofpotje (ook vegetarisch) en lamsvlees. “Men kookt er wel veel trager:  een marinade duurt een stuk langer dan hier, voor het gaarproces geldt hetzelfde”. 

Wrap van haar mama

In het boek komen onvermijdelijk ook mama’s recepten voor. Een daarvan zal Sepi delen tijdens Smaakmeesters. “Ik zal op het podium van het Zuid een workshop geven over de bereiding voor een wrap à la mama”, zegt ze. “Dat wordt een flatbread met falafel en paneer — een kaas gelijkaardig aan feta — die wordt afgewerkt met een zeste van limoen en wat basilicum. Vervolgens rol je de flatbread op en klaar”.

Stiekem wijn maken

De mama gaf Sepi duidelijk de liefde voor het koken mee. Maar vanwaar die liefde voor wijn, een product dat niet verkocht wordt in haar vaderland? “Dat heb ik van mijn vader”, zegt Sepi. “In Iran maakte hij stiekem in de kelder zijn eigen wijn. Het was zeer amateuristisch maar wel lekker. Ik hielp als kind mee door met blote voeten de druiven te pletten. Proeven kwam pas later”. Vorige week verbleef Sepi Spanje voor de viering van de cava-oogst en mocht zij nog eens met de blote voetjes in de druiventon. “Ik werd er echt nostalgisch van!”

 

Contact





Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bar Burbure

Bar Burbure

Bar
Chef: Jurgen Lijcops

Smaakmeesters: Wandelroute Het Zuid

Smaakmeesters: Wandelroute Het Zuid

Volg de wandelroute door Het Zuid en proef de heerlijke gerechtjes van de Smaakmeesters, leer de kneepjes van het vak tijdens verschillende workshops aan het hoofdpodium (KMSKA), pof kastanjes op de ouderwetse manier, bezoek de gezellige kruidenmarkt van Cook & Herb en ga met veel meer kookkennis en heerlijke kruiden naar huis.

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ronald Ferket

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ronald Ferket

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt ook het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Ambassadeur voor het historisch centrum is Ronald Ferket, zaakvoerder van jenevercafé De Vagant, en smaakmeester pur sang. Culinair blogster Marlies Beckers zat met hem aan de toog en bezorgde dit smakelijk interview.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Smaakmeesters : Ontdek hier alle proevertjes

Smaakmeesters : Ontdek hier alle proevertjes

Tijdens het openingsweekend van 1 en 2 oktober verwennen de Antwerpse Smaakmeesters je met lekkere proevertjes, een iets beknoptere maar even lekkere versie van hun smaakmeesterssuggestie. Je kan deze proevertjes proberen aan een heerlijke prijs via de uitgestippelde routes in 3 zones van de binnenstad of  volgens je eigen goesting. Hier vind je alvast een overzicht.

Geniet onderweg van de andere culinaire hoogtepunten van dit weekend.

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Benieuwd naar welke horecazaken je tijdens deze editie van Smaakmeesters culinair zullen verwennen? Bekijk hier het volledige overzicht, in alfabetische volgorde. Klik op de naam om te ontdekken welke proevertjes de Smaakmeesters aanbieden. Wil je alle zaken liever op een kaart bekijken? Volg dan de link rechts op deze pagina.

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

Smaakmeesters : Programma 1 oktober

Smaakmeesters : Programma 1 oktober

Proef van 12 tot 18 uur van de heerlijke gerechtjes en drankjes die de Smaakmeesters voor je selecteerden, neem deel aan gratis smakelijke  en interactieve workshops of leer de kneepjes van het vak van de grootste Antwerpse chefs op verschillende locaties in de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Meesterkok en ambassadrice Ingrid Neven introduceert ’t Eilandje als culinaire vertoefplaats, waar schipper en hipperd naast elkaar tafelen.