Smaakmeesters: Interview met Hans Bombeke

Bier is gigantisch hip. Vooral kleine, lokale biertjes met een geheel eigen karakter glijden in veelvoud over de toog richting hijsarm van de fijnproever. &ldquo;De consument kiest voor bier met een verhaal&rdquo;.<br />

“Er zijn zoveel bieren vandaag de dag, dat de kennis van de cafébaas eens zo belangrijk is”. Op het zonnige terras van biercafé ’t Waagstuk aan de Stadswaag ontmoeten we bierkenner Hans Bombeke. Noem hem alsjeblieft geen zytholoog of biersommelier. Die chique titels vindt hij ongepast. “Daar moet je de overeenkomstige studies voor gedaan hebben”, zegt hij terwijl hij aan zijn pijp trekt.
 
Bombeke is grotendeels autodidact en stond tot een goede tien jaar geleden nog achter de tap van ’t Waagstuk. Nu geeft hij de cursus Bierkenner aan CVO Provincie Antwerpen, brouwt hij zelf bier en treedt hij op als voorzitter van het Antwerps Biercollege. “Wat betreft het aantal brouwerijen loopt Antwerpen wat achter op de andere provincies”, zegt hij. “Vlaams-Brabant heeft zijn rijke geschiedenis van geuzes en West-Vlaanderen is de streek van het Vlaams rood. Wel telt onze provincie een aantal kleppers. Denk maar aan brouwerij Moortgat, Westmalle en Het Anker (van Gouden Carolus). En er kwamen verschillende kleinere brouwerijen bij: De Dochter van de Korenaar, Dijckwaert, Vagebond, Brouwerij Den Hopperd (biobier) en recent brouwerij Het Nest”.
 
                            Bombeke: “Naast de vele nieuwe bieren
                            is er ook terug aandacht voor bieren die
                            onterecht links werden gelaten”.
 

Biertrend

Dat er nieuwe bieren opduiken, is niet toevallig. Wereldwijd is bier aan een enorme opmars bezig. In Antwerpen verschenen onlangs Bosbier, Korsakov, Gageleer, Kamil, ’t Lekske, IQ, Cabardouche, De Hopjutters, Seefbier en anderen. “Er woedt een ware bierhype”, bevestigt Bombeke. “Naast de vele nieuwe bieren is er ook terug aandacht voor bieren die onterecht links werden gelaten. Saison Dupont bijvoorbeeld. Nu kent iedereen dat bier. Vijftien jaar geleden was dat anders terwijl de brouwerij al vier generaties bestaat”.
 
De biertrend zorgt ervoor dat niche-bieren met een zeer uitgesproken smaak gemakkelijker hun plaatsje veroveren op de bierkaart, en dat is goed nieuws. Bombeke: “Je treft vaker ultra gehopte bieren aan of zware stouten. De stout was tot voor kort op sterven na dood. Nu is hij helemaal terug en in verschillende varianten, met alcoholpercentages van vier tot twaalf procent”.
 
De nieuwe biermerken durven ver te gaan in hun smaak. Denk maar aan Gageleer die zijn bier uitgesproken kruidt met gagel, wat zeer populair was in de middeleeuwen. “Daar hou je van of helemaal niet”, stelt Bombeke. “De brouwers durven vandaag de dag de smaakbalans wat meer verleggen”.
 
                            Bombeke: “Wij verlangen steeds
                            meer naar iets wat ‘echt’ is”.
 

Het verhaal is ‘lokaal’

De bierdrinker van vandaag verkiest een lokaal speciaalbier boven een gewone pils. Niet alleen om de smaak maar ook om het verhaal erachter. “Het verhaal is erg belangrijk geworden”, weet Bombeke. “Dat komt omdat de consument niet alleen in de bierwereld maar in alle sectoren wordt platgeslagen door grootse reclames van gladde marketingjongens. Daardoor verlangen wij allemaal steeds meer naar iets wat ‘echt’ is”.
 
Het verhaal is meestal ‘lokaal’. De consument gaat steeds bewuster om met het milieu en kiest daarom liever een product dat op een eerlijke manier dichtbij huis geproduceerd wordt. Geen bier van een grote fabriek of dat honderden kilometers met de vrachtwagen vervoerd moet worden.  ‘Lokaal’ is volgens Bombeke een wereldverhaal. Bombeke: “Overal ter wereld duiken de lokale bieren op. Op dat vlak loopt België zelfs ietwat achter omdat wij van oudsher al een grote variëteit aan bieren hebben”. In het buitenland wordt er volgens hem daarom nog meer geëxperimenteerd. “Denk maar aan de Russian imperial stout of aan IPA”, zegt hij. “Die smaken zijn vanuit het buitenland binnen gesijpeld en worden nu door Belgen aangepakt”. Een voorbeeld: het nieuwe fruitige smakende Bootjesbier van de Antwerpse BrouwCompagnie (Seefbier).
 

Biermerk versus brouwerij

Seefbier is trouwens een biermerk en geen brouwerij. “Een biermerk verzint een recept en laat dat door een brouwerij uitwerken terwijl een brouwerij het bier samenstelt van A tot Z”, legt Bombeke uit. Een aantal nieuwe bieren worden dus niet in huis gebrouwen. Daar is in beginsel niets mis mee “Een biermerk starten is een goede manier om een nieuw bier te lanceren. Als het vervolgens goed draait, kan de overstap gemaakt worden naar een eigen brouwerij. Dat is Seefbier bijvoorbeeld ook van plan”.
 
                            Bombeke: “Italië, een uitgesproken wijnland,
                            telt 750 brouwerijen!”
 

Véél brouwerijen

Antwerpen-stad zelf telt slechts twee echte brouwerijen: De Koninck en Het Pakhuis. Die laatste microbrouwerij aan de Vlaamse Kaai heeft altijd wat in de schaduw gestaan maar geniet ten gevolge van de biertrend van de aandacht. Sinds kort zijn diens bieren, zoals Den Bangelijke,  verkrijgbaar in sommige supermarkten.

België telt zo’n 170 brouwerijen maar dat is in vergelijking met het buitenland niet gek veel. “Nederland telde dertig jaar slechts dertig brouwerijen. Nu zijn dat er tweehonderd. Italië, een uitgesproken wijnland, telt 750 brouwerijen! In de VS zijn duizenden brouwerijen bijgekomen”. Bombeke voegt daar wel aan toe dat onze bieren een stuk diverser zijn en wij cultuurhistorisch altijd een voorsprong zullen behouden.
 
Het buitenland is dan ook verzot op Belgisch bier. 55 procent van ons gerstenat gaat over de grens. Bombeke zelf blijft verknocht aan het Bolleke. En voor alle duidelijkheid: die tap je in twee keer. “Geen discussie!”, zegt hij met klem. “Het tweemaal tappen heeft trouwens geen invloed op de smaak. Het dient louter om een stevigere schuimkraag te bekomen”.
 

Zin om te proeven? Hier de beste biercafés van Antwerpen:

Kulminator, ’t Waagstuk, Oud Arsenaal, Groote Witte Arend, 't Antwaerps Bierhuiske, Gollem, Billie’s Biercafetaria, Mombasa, Bier Central, Bar Deco en ’t Pakhuis


juni 2015

Contact





Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bier in Antwerpen

Bier in Antwerpen

De Belgische bieren zijn wereldberoemd en Antwerpen is een uitstekende plek om je erin te verdiepen. De Antwerp City Brewery van brouwerij De Koninck biedt je een ideale introductie tot de wereld van het bier. Ook in huisbrouwerij Het Pakhuis kan je proeven van op authentieke wijze gebrouwen bier. Daarnaast zijn er tal van typische bruine cafés met vaak tientallen en soms honderden soorten Belgisch bier op de kaart. 

Bollekesfeest - Wannes-Wandeling

Bollekesfeest - Wannes-Wandeling

Op het Bollekesfeest geniet je niet alleen van culinaire hoogstandjes en optredens. Je kan ook een wandeling maken. Zo laat acteur Karel Vingerhoets wijlen Wannes Van de Velde – een van de grootste Antwerpse muzikanten – weer tot leven komen.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen

De Antwerpse ZOO is een van de oudste en beroemdste dierentuinen in Europa. Trek voor een bezoek een halve dag uit, want er is voldoende te zien en te beleven. Pinguïns in Vriesland, olifanten en giraffen in een unieke Egyptische tempel en nijlpaarden in de roze villa: je kan hier meer dan 950 soorten en ruim 5.000 dieren bewonderen.

Zomerbars in Antwerpen

Zomerbars in Antwerpen

Antwerpen heeft de meeste zomerbars van het land. Probeer elke week eens een andere uit: hoog op een dakterras of midden in een park. Instant vakantiegeluk in deze acht zomerbars. 

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Antwerp City Card

Antwerp City Card

Wil je Antwerpen van kop tot teen ontdekken? Dan is de Antwerp City Card je beste gids. De kaart opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Je kiest bovendien zélf hoe lang je ze gebruikt. Het beste van Antwerpen Antwerpen heeft genoeg te bieden om je een leven lang verwonderd te houden. Maar jij hebt maar een weekend of midweek. Daarom kozen wij de absolute toppers uit het rijke aanbod van de stad: de kathedraal, het Rubenshuis, het MAS, ... Jij mag er gratis binnen met je Antwerp City Card. Met de Antwerp City Card kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer tijdens de geldigheidsperiode van je kaart. Daarnaast geeft de kaart je ook toegang tot goedkope huurfietsen korting in het frietkot en een gratis zitje op de hopNstop shuttle (die moet je zeker een keertje nemen).

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Smaakmeesters : Deelnemende zaken

Benieuwd naar welke horecazaken je tijdens deze editie van Smaakmeesters culinair zullen verwennen? Bekijk hier het volledige overzicht, in alfabetische volgorde. Klik op de naam om te ontdekken welke proevertjes de Smaakmeesters aanbieden. Wil je alle zaken liever op een kaart bekijken? Volg dan de link rechts op deze pagina.