Streekproducten voor de honger

Vul je maag tijdens het Bollekesfeest met deze lekkere Antwerpse streekproducten. 

Roggeverdommeke

Vloekten de mensen vroeger als ze een brood bestelden? Of waar komt anders de naam vandaan? Die hebben we te danken aan Pieter Pot: een gulle weldoener en rijke handelaar uit de 15de eeuw. Hij bakte roggebrood voor de gevangenen, de verdoemden dus, die in die tijd in het Steen zaten.
 

Antwerps gerookt paardenvlees

Hoe roken ze eigenlijk het paardenvlees? Het vlees wordt eerst gezouten en rijpt daarna minstens 4 weken. Daarna wordt het 11 uur lang gedroogd en tenslotte gerookt boven blokken beukenhout. Zo komt het aan zoute en diepe smaak. Voor mij 100 gram van ‘t perdje graag! 
 

Baas Gansendonckkaas 

Bier en kaas: ze lijken wel voor elkaar gemaakt. Kaasmeester Martens combineert in deze kaas schapenmelk en het Baas Gansendonckbier. Ook tijdens de rijping, die zes weken duurt, wordt de kaas regelmatig gewassen met het bier. 
 

Filet d’ Anvers         

Een sneetje filet d’Anvers smelt bijna in je mond. Toch is het een nogal taai stuk rundvlees dat men gebruikt voor de bereiding. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en tenslotte te roken wordt het opgewaardeerd tot fijn broodbeleg.
 

Gezoden Worsten      

‘Gezoije’ of ‘gezoden’ is een oud woord voor ‘gekookt’. Gezoden worsten zijn kleine witte worstjes die gekookt zijn in een gekruide bouillon. Onze voorouders kenden geen koelkasten of speciale verpakkingen om hun verse producten langer te bewaren. Door de worstjes onder te dompelen in de afgekoelde en gelei-achtige bouillon bleven ze langer goed en werd hun smaak nog lekkerder. 
 

Sint-Antoniusbeuling

De Sint-Antoniusbeuling is normaal alleen maar een paar dagen rond de feestdag van Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, te koop. Slagerij Van de Weyer brengt ook haar andere streekproducten zoals de Kempense gerookte boerenhesp, gedroogde boerenhesp en grijze frut mee. 
 

Kempense aardbeien 

Met 64 mg per 100 g aardbeien staat de aardbei op de tweede plaats na de kiwi als leverancier van vitamine C. Aan het hof van Napoleon baadden de dames in de zomer in aardbeiensap om hun huid te verzorgen. Per bad was er zo’n 12 kilo aardbeien nodig. 
 

Kempense geitenkaas Polle 

Van 1 geit - Marie - naar een geitenboerderij met zo’n 600 mekkerende vrienden. Dat is het verhaal van Paul en Veerle. Van hun melk maken ze niet alleen verschillende soorten geitenkaas, maar ook yoghurt en ijs. 
 

Molse kipkap met mosterd

Wist je dat er geen gram kip in kipkap zit? De naam verwijst naar het fijn kappen of hakken van het vlees. In Molse kipkap zit naast varkensvlees ook rund en kalfsvlees. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Streekproducten voor de dorst

Streekproducten voor de dorst

Zoveel mogelijkheden om je dorst te lessen tijdens het Bollekesfeest. Geniet van deze Antwerpse specialiteiten. 

Streekproducten om van te snoepen

Streekproducten om van te snoepen

De vele Antwerpse streekproducten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van de stad. Geniet van deze lekkere specialiteiten.

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

Streekproducten voor de dorst

Streekproducten voor de dorst

Zoveel mogelijkheden om je dorst te lessen tijdens het Bollekesfeest. Geniet van deze Antwerpse specialiteiten. 

Streekproducten om van te snoepen

Streekproducten om van te snoepen

De vele Antwerpse streekproducten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van de stad. Geniet van deze lekkere specialiteiten.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen: dat is de ultieme wintervakantie en nog héél veel meer! Van 10 december tot 8 januari kan je in de binnenstad genieten van gezellige sfeer op pleinen en in winkelstraten, een openlucht ijspiste, een winterbar, originele en leuke winkels, extra winkelzondagen en tal van verrassingen.

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Streekproducten

Streekproducten

De vele lokale specialiteiten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van de stad, met als vaandeldragers de Antwerpse handjes, het bier ‘Bolleke’ en de likeur ‘Elixir d’Anvers’.

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.