Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

<div> <span>Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuz&eacute; maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.</span></div>

 

Tips van een kenner

Cordon Coffee is een kleine, onafhankelijke koffiebranderij van Antwerpenaars Koen Bleuzé en Thijs Paijmans. Het begon als probeersel op Koens slaapkamer maar is ondertussen uitgegroeid tot een eigen bar nabij het MAS | Museum aan de Stroom, de Bosbar.
 
Koen verdiept zich in het verhaal van de koffie. Hij is geïnteresseerd in het koloniale verleden ervan en werkt zelf vanuit het ‘from bean to cup-principe’. “Antwerpen is niet alleen een koffiestad vanwege de vele koffiebars, maar vooral vanwege de haven. Antwerpen heeft de grootste opslagplaats voor koffie in de wereld”, aldus Koen.
 
Dit zijn de tips van Koen. Ontdek ze zelf bij je volgend bezoek aan Antwerpen. Maar opgepast, we zijn niet verantwoordelijk voor het ontsporen van je koffiegewoontes in een ongeneeslijke koffieverslaving …
 

1.       Kolonel koffie

Op wandelafstand van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen vind je Kolonel Koffie. De zaak is gelegen op de hoek van de Troonplaats. “Je komt hier echt voor de gezelligheid”, zegt Koen. “Binnenkort leggen ze de lat nog hoger. Ze hebben een brander gekocht van het Duitse kwaliteitsmerk Probat en zullen hun eigen koffie beginnen branden.”  
 
Tip: Kom hier als het mooi weer is en bemachtig een leuke plek op het terras.
 

2.       Caffènation

“Caffènation speelde een pioniersrol in de Antwerpse koffiescène”, vertelt Koen. “Ze waren een voortrekker van een nieuwe stijl van koffie drinken en hebben het gemiddelde enorm opgetrokken. Ze nemen het koffiebranden-en zetten heel serieus en dat proef je. Hun focus ligt op kwaliteit, de herkomst van de boon speelt een rol en achter de toog staan enkel getrainde barista’s.” Caffènation levert aan verschillende zaken en is niet meer weg te denken uit de stad. De populaire koffiezaak ligt op een steenworp van het Theaterplein en het Mechelseplein.
 
Tip: Ook het uitgebreid aanbod aan koffiegadgets bij Caffènation is het ontdekken waard. Zo kan je ook aan je eigen keukentafel genieten van dat lekkere kopje kwaliteitskoffie.
 

3.       Normo

Normo treedt in de voetsporen van Caffènation en legt de focus op espresso en filterkoffie in hun puurste vorm: zwart. Zoetekauwen komen hier minder aan hun trekken. “Normo staat qua specialty koffie samen met Caffènation helemaal aan de top. Ze branden hun eigen koffie met een brander van het Amerikaanse merk Loring, uniek voor Antwerpen. De kwaliteit is erg goed en ze werken met weinig personeel, waardoor er enkel vakmensen achter de toog staan”, aldus Koen.  
 
Tip: Loop zeker eens langs de vlakbijgelegen Sint-Carolus Borromeuskerk op het prachtige Conscienceplein.
 

4.       Cuperus

Niet ver van de Normo vind je Cuperus, het oudste koffie- en theehuis van Antwerpen. Al meer dan 190 jaar voorziet Cuperus de Antwerpenaren van hun bakje troost. “Deze voormalige familiezaak overleefde twee oorlogen. De laatste jaren hebben ze een verjongingskuur ondergaan en gaan ze mee met de huidige trends”, vertelt Koen. Het pand van drie verdiepen hoog heeft een jeugdige look en buiten het ruime aanbod van thee en koffie worden er ook workshops georganiseerd.
 
Tip: Cuperus bevindt zich niet ver van de Meir en is dus de ideale plek om even bij te tanken tussen het shoppen door.
 

5.       Mokkakapot

De Mokkakapot ligt ietwat uit het centrum van Antwerpen, maar loont  volgens Koen zeker de moeite om een bezoekje te brengen. De kleurrijke bar ligt op een hoek aan het Moorkensplein. De uitbaatster is een kunstenares en dat merk je. “Een hoek met een hoek af”, zeggen ze zelf. “Het is een super gezellige en kleurrijke bar. Het volledige plaatje klopt”, zegt Koen. “Ze serveren Cordon Coffee die ik wekelijks kom leveren, hanteren de juiste technieken en organiseren talloze expo’s en activiteiten. Er hangt een authentieke sfeer.” 
 
Tip: Elke vrijdag organiseren ze ‘1 pot, 15 talloren’. “Er staat dan één grote pot op tafel en iedereen eet er gezellig samen. Een aanrader.”, zegt Koen.
 

6.       Me & my monkey

Tegenover de allergrootste Antwerpse stripmuur vind je Me & My Monkey. Deze gezellige koffie-en vinylzaak met retro interieur wordt gerund door vader en zoon. Je drinkt er koffie van Taeymans, een familiezaakje uit Hoogstraten. “Als je een koffietje bij Me & My Monkey gaat drinken, loont het zeker ook de moeite om ernaast bij Jespers binnen te springen. In de etalage van deze authentieke familiesupermarkt glimmen de koffiebonen en zie je een oude Amerikaanse koffiebrander, Gothot. Die wordt niet meer gemaakt”, vertelt Koen.
 
Tip: Breng deze koffiezaak een bezoekje op zondag, wanneer de antiekzaken van de Kloosterstraat en Hoogstraat open zijn.
 

7.       Broer Bretel

Op 't Eilandje in de zon, omarmd door bruggen, dokken en sluizen, daar woont Broer Bretel. Het MAS | Museum aan de Stroom en de gezellige koffiebar met retro-interieur groeiden samen op. “Al 5 jaar lang voorziet Broer Bretel de bezoekers van het museum en andere passanten van uitmuntende koffie”, vertelt Koen. “De zaak verandert binnenkort van eigenaars. Ik ben nieuwsgierig naar het vervolg.”
Tip: Neem de roltrap naar het panoramadak naar het MAS en geniet van een fantastisch uitzicht over stad en haven. 
 

8.       Snackbar koffie

Snackbar koffie is een geslaagde mix van verschillende nationaliteiten: een Italiaanse machine, een Belgische brand en een Hongaarse barista. “Het is een klein koffiezaakje, maar ik kom er graag”, zegt Koen. “De koffie komt van Caffènation en de zaak draagt hun principes ook hoog in het vaandel. De focus ligt op zwarte koffie.” 
 
Tip: Snackbar Koffie bevindt zich op slechts drie minuutjes wandelen van een van de must-sees van Antwerpen: het Rubenshuis.
 

9.       Barnini

“Barnini is dé place to be voor mensen die hun koffie niet graag zwart drinken”, zegt Koen. Maltezers, marshmallows en smarties, je koffie is zo kleurrijk dat je er vrolijk van wordt door er enkel naar te kijken. Serveer daar een lekkere bagel bij op het zonnig terras aan het Theaterplein en je weet waarom het er altijd bomvol zit.
 
Tip: Breng Barnini een bezoekje in het weekend, wanneer het plein bruist tijdens de markt en ga op zoek naar het kraam van koffie Verheyen. Een pakje lekkere ‘Amberes’ koffie is het ideale souvenir na een dagje Antwerpen.
 

10.   Caffe mundi

Op een steenworp van de Grote Markt vind je Caffe Mundi. “Ik ben er zelf nog niet geweest”, geeft Koen toe, “maar ik heb er enkel goede dingen van gehoord en gelezen waardoor ik ze toch graag vermeld. Ze branden hun eigen koffie, geven opleidingen aan hun personeel en ze hebben een gevarieerd aanbod.”  Dagelijks heb je bij Caffe Mundi keuze uit minstens 6 soorten vers gebrande koffiebonen.
 
Tip: Zelf barista-ambities? Hou dan de workshops van Caffe Mundi in het oog.

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

Antwerp Fashion Weekend

Antwerp Fashion Weekend

Antwerpen heeft als creatieve modestad zowel nationaal als internationaal een sterke reputatie. Niet alleen de beroemde Modeacademie en het fantastische Modemuseum, maar ook de inspirerende winkelstraten en de verschillende modieuze events zorgen daarvoor. Het nieuwe evenement Antwerp Fashion Weekend maakt duidelijk waarom zowel bezoekers van naburige steden als van ver over de grenzen Antwerpen verkiezen als dé shoppingstad van België.

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

Het gezelligste weekend van het jaar in Antwerpen

In vele steden is oktober een rustige overgangsmaand tussen de zomer en de winter. Niet in Antwerpen. Hier beleef je tijdens het eerste weekend van oktober tal van topevenementen. Klaar om met volle teugen te genieten van het volste weekend van het jaar? Laat je inspireren door het drukke programma en boek meteen je overnachting in Antwerpen. Want je hebt meer dan één dag nodig om alles mee te maken. 

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Zomerbars in Antwerpen

Zomerbars in Antwerpen

Antwerpen heeft de meeste zomerbars van het land. Probeer elke week eens een andere uit: hoog op een dakterras of midden in een park. Instant vakantiegeluk in deze acht zomerbars. 

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS is dé plek waar de stad en de haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren – een staaltje van gedurfde architectuur – is alvast een nieuw oriëntatiepunt in Antwerpen. Het MAS focust op de diversiteit van de stad en staat stil bij de vele contacten tussen culturen van vroeger en nu. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Op het dak van het MAS kan je ook genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.

Stripmuren in Antwerpen

Stripmuren in Antwerpen

België is het land van de stripverhalen en dat kan je ook in Antwerpen beleven. Ontdek de stad op een andere manier door op stripmurenjacht te gaan. Tijdens je speurtocht kom je van de ene buurt in de andere terecht en voor je het weet sta je voor een van de tien huizenhoge muurtekeningen die Antwerpen rijk is.