Zeven redenen om het Rubenshuis te bezoeken

In het Rubenshuis kan je sinds kort zeven nieuwe topstukken bewonderen, waaronder schilderijen van Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. De stukken, die in bruikleen werden gegeven, werden nooit eerder aan het publiek getoond. Behalve de nieuwe werken geven we je nog zes andere goede redenen om het Rubenshuis te bezoeken.<br />

 

1.       De geest van Rubens

Het Rubenshuis is meer dan een museum. Hier stap je binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens (1577-1640) 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij was niet alleen een ervaren schilder, maar ook architect, diplomaat, enthousiast verzamelaar, wetenschapper, echtgenoot en vader.

2.       Zelfportret van Rubens

In vergelijking met zijn beroemde collega Rembrandt maakte Rubens opmerkelijk weinig zelfportretten. Rubens schilderde er vier, Rembrandt ongeveer veertig. Het Zelfportret in het Rubenshuis is het meest informele. Wellicht diende dit werk als een model dat zijn assistenten konden naschilderen. Het wordt rond 1630 gedateerd, het jaar waarin Rubens huwde met Helena Fourment. De schilder was dan drieënvijftig.

3.       Clara Serena

Het portret van Clara Serena was hét topstuk van de expo ‘Rubens privé’. Het Rubenshuis krijgt dit werk van Rubens nu in langdurige bruikleen. Het portret zorgde in 2015 voor heel wat ophef toen bleek dat Rubens het werk had geschilderd en niet een navolger, zoals lang gedacht werd. Clara Serena was de oudste dochter van Rubens en Isabella Brant. Ze beleefde een heerlijke kindertijd, maar stierf toen ze amper 12 jaar was, in 1623.

4.       Annunciatie

Rubens begint aan dit schilderij na zijn verblijf in Italië, waar hij onder de indruk was geraakt van het werk van de grote renaissanceschilders. In de Bijbel wordt verteld  hoe de maagd Maria bezoek kreeg van de engel Gabriël die haar voorspelde dat zij de moeder van Christus zou worden. Maria is afgebeeld in haar huiskamer. De huiselijke sfeer wordt nog versterkt door de rieten mand met Maria’s naaiwerk en de slapende poes rechtsonder.

5.       Het atelier van Rubens

Het atelier van Rubens is een van de hoogtepunten van het Rubenshuis. De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend. Op de werkvloer demonstreert hij zijn talent als schilder én organisator. Leerlingen, assistenten en collega’s staan hem bij in de productie van zijn werk. Over Rubens’ medewerkers is niet veel bekend. We kennen slechts enkele namen, waaronder Justus van Egmont (1602-1674). Hij werkt zo goed in de stijl van Rubens dat zijn later werk lange tijd wordt beschouwd als een echte Rubens.

6.       Nieuwe bruiklenen: van Van Dyck tot Jordaens

Sinds kort kan je voor het eerst een nieuw zelfportret van Anthony van Dyck (1599-1640) bekijken in het Rubenshuis. Het topstuk dook onlangs op in de kunsthandel en is bijna identiek aan het bekende Zelfportret van Van Dyck uit The National Portrait Gallery in Londen. Van Dyck was de meest getalenteerde leerling van Rubens. Daarnaast ontdek je in het Rubenshuis nog zes andere nieuwe bruiklenen die nooit eerder te zien waren.

7.       Het Rubenshuis

Het Rubenshuis is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Rond 1610 ontwerpt Rubens zijn eigen kleine stadspaleis. Op een zucht van de Meir, toen en nu een gegeerd stukje stad. Je stapt het Rubenshuis binnen door de hoofdpoort. Die geeft uit op de elegante binnenplaats. De portiek verbindt woonhuis en atelier en vormt de indrukwekkende doorgang naar de tuin, een ideaal rustpunt om je bezoek af te sluiten.

Meer info

Het Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen
van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
www.rubenshuis.be, www.facebook.com/rubenshuis

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Sint-Carolus Borromeuskerk

Sint-Carolus Borromeuskerk

Dé Rubenskerk bij uitstek. De schilder had een belangrijk aandeel in de versiering van de gevel en de bekroning van de toren. De jezuïeten bouwden deze typische barokkerk tussen 1615 en 1621.

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

Rockoxhuis

Rockoxhuis

Ooit was dit de woning van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox, kunstverzamelaar en vriend van Rubens. Het Rockoxhuis is gastlocatie van het KMSKA dat wegens verbouwingswerken heropent in 2018. De tentoonstelling “ Het Gulden Cabinet “ bundelt topwerken uit het KSMKA en het Rockoxhuis en geeft de bezoeker een idee van hoe een kunstkamer er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien.
Collectie
Werken van Van Eyck, Van der Weyden, Metsijs, Rubens, Van Dyck, Jordaens, Teniers, Breughel.

Gerelateerde content

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Markten

Markten

Niets zo gezelligs als een markt. Daar proef je pas echt van de stad en haar lokale aanbod. Antwerpen telt tal van wekelijkse en maandelijkse markten, verspreid over de hele stad. Een aanrader voor wie het echte Antwerpen wil ervaren. 

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Op 30 september 2016 heropent het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Naast een nieuwbouw met leeszaal en depot ontdek je een nieuwe vaste museumopstelling. Geniet van meer sfeer en beleving in dit UNESCO Werelderfgoed. Meer dan ooit kan je jezelf laten meenemen in het bijzondere verhaal van de visionair Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus.

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS is dé plek waar de stad en de haven elkaar letterlijk en figuurlijk raken. De zestig meter hoge toren – een staaltje van gedurfde architectuur – is alvast een nieuw oriëntatiepunt in Antwerpen. Het MAS focust op de diversiteit van de stad en staat stil bij de vele contacten tussen culturen van vroeger en nu. De museumcollectie vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Op het dak van het MAS kan je ook genieten van een panoramisch uitzicht over Antwerpen.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.

Antwerp City Card

Antwerp City Card

Wil je Antwerpen van kop tot teen ontdekken? Dan is de Antwerp City Card je beste gids. De kaart opent gratis of goedkoop de mooiste, lekkerste en meest verrassende deuren van de stad voor je. Je kiest bovendien zélf hoe lang je ze gebruikt. Het beste van Antwerpen Antwerpen heeft genoeg te bieden om je een leven lang verwonderd te houden. Maar jij hebt maar een weekend of midweek. Daarom kozen wij de absolute toppers uit het rijke aanbod van de stad: de kathedraal, het Rubenshuis, het MAS, ... Jij mag er gratis binnen met je Antwerp City Card. Met de Antwerp City Card kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer tijdens de geldigheidsperiode van je kaart. Daarnaast geeft de kaart je ook toegang tot goedkope huurfietsen korting in het frietkot en een gratis zitje op de hopNstop shuttle (die moet je zeker een keertje nemen).

Autocarparking

Autocarparking

Op Kaai 19 (Plantinkaai – signalisatie SK19) is een ruime en comfortabele parking voor autocars. De parking is op enkele minuten wandelen van het historische centrum. Gratis parkeren en geen reservatie nodig.

ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen

De Antwerpse ZOO is een van de oudste en beroemdste dierentuinen in Europa. Trek voor een bezoek een halve dag uit, want er is voldoende te zien en te beleven. Pinguïns in Vriesland, olifanten en giraffen in een unieke Egyptische tempel en nijlpaarden in de roze villa: je kan hier meer dan 950 soorten en ruim 5.000 dieren bewonderen.