Zeven redenen om het Rubenshuis te bezoeken

In het Rubenshuis kan je sinds kort zeven nieuwe topstukken bewonderen, waaronder schilderijen van Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. De stukken, die in bruikleen werden gegeven, werden nooit eerder aan het publiek getoond. Behalve de nieuwe werken geven we je nog zes andere goede redenen om het Rubenshuis te bezoeken.<br />

 

1.       De geest van Rubens

Het Rubenshuis is meer dan een museum. Hier stap je binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens (1577-1640) 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij was niet alleen een ervaren schilder, maar ook architect, diplomaat, enthousiast verzamelaar, wetenschapper, echtgenoot en vader.

2.       Zelfportret van Rubens

In vergelijking met zijn beroemde collega Rembrandt maakte Rubens opmerkelijk weinig zelfportretten. Rubens schilderde er vier, Rembrandt ongeveer veertig. Het Zelfportret in het Rubenshuis is het meest informele. Wellicht diende dit werk als een model dat zijn assistenten konden naschilderen. Het wordt rond 1630 gedateerd, het jaar waarin Rubens huwde met Helena Fourment. De schilder was dan drieënvijftig.

3.       Clara Serena

Het portret van Clara Serena was hét topstuk van de expo ‘Rubens privé’. Het Rubenshuis krijgt dit werk van Rubens nu in langdurige bruikleen. Het portret zorgde in 2015 voor heel wat ophef toen bleek dat Rubens het werk had geschilderd en niet een navolger, zoals lang gedacht werd. Clara Serena was de oudste dochter van Rubens en Isabella Brant. Ze beleefde een heerlijke kindertijd, maar stierf toen ze amper 12 jaar was, in 1623.

4.       Annunciatie

Rubens begint aan dit schilderij na zijn verblijf in Italië, waar hij onder de indruk was geraakt van het werk van de grote renaissanceschilders. In de Bijbel wordt verteld  hoe de maagd Maria bezoek kreeg van de engel Gabriël die haar voorspelde dat zij de moeder van Christus zou worden. Maria is afgebeeld in haar huiskamer. De huiselijke sfeer wordt nog versterkt door de rieten mand met Maria’s naaiwerk en de slapende poes rechtsonder.

5.       Het atelier van Rubens

Het atelier van Rubens is een van de hoogtepunten van het Rubenshuis. De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend. Op de werkvloer demonstreert hij zijn talent als schilder én organisator. Leerlingen, assistenten en collega’s staan hem bij in de productie van zijn werk. Over Rubens’ medewerkers is niet veel bekend. We kennen slechts enkele namen, waaronder Justus van Egmont (1602-1674). Hij werkt zo goed in de stijl van Rubens dat zijn later werk lange tijd wordt beschouwd als een echte Rubens.

6.       Nieuwe bruiklenen: van Van Dyck tot Jordaens

Sinds kort kan je voor het eerst een nieuw zelfportret van Anthony van Dyck (1599-1640) bekijken in het Rubenshuis. Het topstuk dook onlangs op in de kunsthandel en is bijna identiek aan het bekende Zelfportret van Van Dyck uit The National Portrait Gallery in Londen. Van Dyck was de meest getalenteerde leerling van Rubens. Daarnaast ontdek je in het Rubenshuis nog zes andere nieuwe bruiklenen die nooit eerder te zien waren.

7.       Het Rubenshuis

Het Rubenshuis is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Rond 1610 ontwerpt Rubens zijn eigen kleine stadspaleis. Op een zucht van de Meir, toen en nu een gegeerd stukje stad. Je stapt het Rubenshuis binnen door de hoofdpoort. Die geeft uit op de elegante binnenplaats. De portiek verbindt woonhuis en atelier en vormt de indrukwekkende doorgang naar de tuin, een ideaal rustpunt om je bezoek af te sluiten.

Meer info

Het Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen
van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
www.rubenshuis.be, www.facebook.com/rubenshuis

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Sint-Carolus Borromeuskerk

Sint-Carolus Borromeuskerk

Dé Rubenskerk bij uitstek. De schilder had een belangrijk aandeel in de versiering van de gevel en de bekroning van de toren. De jezuïeten bouwden deze typische barokkerk tussen 1615 en 1621.

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

Rockoxhuis

Rockoxhuis

Ooit was dit de woning van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox, kunstverzamelaar en vriend van Rubens. Het Rockoxhuis is gastlocatie van het KMSKA dat wegens verbouwingswerken heropent in 2018. De tentoonstelling “ Het Gulden Cabinet “ bundelt topwerken uit het KSMKA en het Rockoxhuis en geeft de bezoeker een idee van hoe een kunstkamer er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien.
Collectie
Werken van Van Eyck, Van der Weyden, Metsijs, Rubens, Van Dyck, Jordaens, Teniers, Breughel.

Gerelateerde content

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling in een mooie kunstkamer. De tuin, het schildersatelier en de prachtige collectie trekken jaarlijks 150.000 bezoekers uit de hele wereld.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Negen tips voor je bezoek aan Museum Plantin-Moretus

In het vernieuwde Museum Plantin-Moretus is er veel te beleven. Je stapt er in de leefwereld van de vooruitstrevende uitgever Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Negen tips voor een extra fijn museumbezoek.

Discover Antwerp

Discover Antwerp

Kortere dagen en langere nachten, tijdens het najaar krijgen we hier onvermijdelijk mee te maken. Maar geen nood, in Antwerpen maken we elke dag en nacht onvergetelijk. Van gezellige feestjes op onverwachte plaatsen, over concerten in paleizen tot expo's en culinaire hoogtepunten in het centrum van de stad. Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, word je weer verrast. Boek het Discover Antwerp arrangement, blijf in Antwerpen overnachten en haal met de inbegrepen Antwerp City Card het maximale uit je verblijf.

Feeërieke winterwandeling

Feeërieke winterwandeling

Geen winter zo mooi als die in Antwerpen. De hele binnenstad baadt in een warme sfeer en ademt gezelligheid uit in deze tijd van korte dagen en lange nachten. Doe mee met de winterwandeling en loop langs verlichte straten, versierde kerstbomen en vrolijke mensen die van de Winter in Antwerpen genieten.

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is de voortzetting van de Officina Plantiniana, opgericht in 1555 door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Erkend als Unesco-werelderfgoed in 2005, biedt het museum een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw. 

Winkelzondagen

Winkelzondagen

Elke eerste zondag van de maand zijn er heel wat winkels open in het historische centrum. Optredens of kleine evenementen onderweg maken de winkelzondagen nog gezelliger. 

Wat te doen bij regenweer

Wat te doen bij regenweer

Het is een dilemma: buiten regent het en toch wil je niet binnen blijven. Antwerpenaars laten zich alvast niet tegenhouden door een regen- of onweersbui. Wie bereid is het slechte weer te trotseren, zal zien dat er in deze stad ook met een paraplu boven het hoofd nog meer dan genoeg te beleven valt. We inspireren je graag met overdekte en minder overdekte tips.

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen: dat is de ultieme wintervakantie en nog héél veel meer! Van 10 december tot 8 januari kan je in de binnenstad genieten van gezellige sfeer op pleinen en in winkelstraten, de kerstmarkt, een openlucht ijspiste, een winterbar, originele en leuke winkels, extra winkelzondagen en tal van verrassingen. Boek alvast je overnachting!

Wegwijs in Antwerpen

Wegwijs in Antwerpen

Praktische informatie over het klimaat, de citytaks, de taal en de feestdagen in Antwerpen.