Antwerpen, de haven met de grootste sluis ter wereld

Op 10 juni opent in Antwerpen de grootste sluis ter wereld. Op 11 en 12 juni kan iedereen de nieuwe Kieldrechtsluis en omgeving bewonderen vanuit het grootste reuzenrad van Europa. Naast de grootste sluis ter wereld beschikt de haven van Antwerpen ook over enorme havendokken, grote containerschepen en imposante kranen. Benieuwd naar dit fascinerend stukje Antwerpen? Ontdek in dit artikel hoe je de haven van Antwerpen van dichtbij kan bewonderen.

Een zeehaven 80 kilometer landinwaarts

In Antwerpen varen de grootste schepen van de wereld bijna tot in hartje stad. Met een unieke ligging - 80 kilometer landinwaarts – beschikt Antwerpen toch over een heuse diepzeehaven. Producten zoals fruit, staal en koffie bereiken zo veel sneller en duurzamer het Europese hinterland. Ver van de zee, dicht bij de bestemming: geen wonder dat de Antwerpse haven de nummer twee van Europa is.

Grootste sluis ter wereld

Niet alleen de ligging maakt de haven van Antwerpen uniek. Dankzij de Kieldrechtsluis, de grootste doksluis ter wereld, biedt de Antwerpse haven een perfect antwoord op het steeds groter wordende scheepvaartverkeer. De Kieldrechtsluis op het einde van het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever is 500 meter lang, 68 meter breed en bevat drie keer zoveel staal als de Eiffeltoren in Parijs. Kunst in een doksluis? Ook dat vind je alleen in Antwerpen. Graffiti kunstenaar Cazn werkte in de sluis tien weken aan een 300 meter lange muurschildering. Deze zal afhankelijk van het getij geregeld onder water komen te staan.

Ontdek de Antwerpse haven per boot

Met de schepen van Jan Plezier maak je een rondvaart in de Antwerpse haven. Een havenrondvaart is de perfecte manier om van de bedrijvigheid in de haven te genieten.

Fietsen door de haven

Ook met de fiets kan je de Antwerpse haven uitstekend verkennen. In het gigantische havengebied zijn er verschillende routes uitgestippeld die je de mooiste plekjes van de haven tonen. Bovendien zijn de fietspaden van uitstekende kwaliteit. Haal je havenfietskaart gratis af bij het MAS Havenpaviljoen, het bezoekerscentrum van Visit Antwerpen op de Grote Markt of print hem hier zelf.

Havenrondrit

Is de weersverwachting wat minder of ontdek je de haven liever op een relaxte manier? Kies dan voor de begeleide havenrondrit per bus van Antwerp Port Tours. Dankzij een tablet krijg je unieke beelden te zien van de havenactiviteiten achter de schermen. Ben je met een groep? Ga dan voor de havenrondrit per bus van Visit Antwerpen. Laat je verrijken door verbazende weetjes en cijfers terwijl je langs de Scheldekaaien, de fruitwerf, het kerkschip en de Berendrechtsluis rijd. Ook het boeiende verleden van de Antwerpse haven zal niet worden overgeslagen.

Havenhuis Zaha Hadid

Is je tijd in Antwerpen beperkt maar wil je het havengevoel toch beleven? Trek dan naar het Eilandje, de gerenoveerde oude havenwijk. Op het panoramadak van het MAS | Museum aan de Stroom geniet je van een schitterend uitzicht op stad én haven. In het havenpaviljoen naast het MAS kom je dankzij een film, een satellietfoto en persoonlijk advies alles te weten over de haven. En loop zeker even naar de Londenbrug voor een mooi uitzicht op het indrukwekkende nieuwe havenhuis, een ontwerp van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Programma van De Ronde in Antwerpen

Programma van De Ronde in Antwerpen

Op 2 april start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Ontdek hier wat er dat weekend allemaal te beleven is in Antwerpen. 

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.