Blog: Bierpassieweekend

De Groenplaats gonsde het afgelopen weekend van de bierliefhebbers. Biersommelier Ben Vinken stampte voor de 16de keer het ultieme Bierpassieweekend uit de grond. Maar liefst 50 brouwerijen maakten mee het mooie weer, gelukkig waren er meer dan 170 speciale bieren om de dorst te lessen. 

 

Divers, hip publiek

“Vrouwen hebben meer smaakpapillen dan mannen en proeven daardoor beduidend beter", zegt Ben. "Jaar na jaar zie je ook meer vrouwen opduiken op ons festival. We doen er dan ook alles aan om het hen zo aangenaam mogelijk te maken.” Inderdaad, zelfs de glazen lijken verdacht veel op wijnglazen.
 
Wat me meteen opvalt is de diversiteit van het publiek. “Het publiek wordt almaar jonger,” vertelt Ben me. “Er is meer aandacht voor speciale bieren via sociale media.” Dat bier hip is, bewijzen ook de talrijke bierfoto’s die mijn Instagram-feed inpalmen. “Doordat de vraag toeneemt, ontwikkelen meer en meer kleine brouwers nieuwe speciale bieren. Grote brouwerijen stellen zelfs brand ambassadors aan om passende bieren in menu’s van sterrenzaken te integreren. Een fantastische wending. Je wordt nu tenminste niet meer uitgelachen wanneer je een biertje bestelt op restaurant.”
 

Allemaal aan de hop!

Er staan dit jaar maar liefst 34 nieuwe bieren op de proeflijst van het Bierpassieweekend. Die constante vernieuwing lokt ook veel buitenlanders naar het festival. De Polen Kristof en Radoslaw komen speciaal afgezakt uit Amsterdam. Voor hen geen Heineken, maar liefst craft brewers. Ben verklaart: “Een term die overgewaaid is uit de VS. Dit zijn kleine, onafhankelijke brouwers die op artisanale wijze bieren creëren. Hiermee maken de Amerikanen het onderscheid met smakeloze, industriële bieren. In de VS heeft de oudste brouwerij amper 30 jaar op de teller staan, bij ons zijn dat er 300. De artisanale en de industriële brouwers zijn in België doorheen de tijd meer met mekaar versmolten.”
 
Moeten we dan bang zijn van de VS? “Helemaal niet,” zegt Ben. “Hop is terug van weg geweest. Deze hype heet in de VS IPA, bij ons bestaat dat al jaren als saison. De VS herontdekken onze bierstijlen die we al die jaren behouden hebben, maar die wat aan populariteit verloren hebben.” Laat de VS dus maar de marketing doen, de stiel ligt bij ons.
 

Van frisse zuren, tot verrassend perzikenbier en unieke bierpralines

En die stijl wil ik maar al te graag uitproberen. Bruin en blond, dat kende ik al. Donkerroze ook, maar groen, dat is toch wel heel speciaal. Het cactusbier laat ik aan me voorbij gaan. Een Château D’Ychouffe daarentegen smaakt overheerlijk. De frisse zuren zijn een verademing op deze warme dag. De basis is de most van druiven uit de Sauternestreek. In dezelfde lijn ligt Monks, een donker bier, maar het leukst is het wel bij Dubuisson, een brouwerij uit Bergen. Ik kom voor de Surfine, maar word verleid door de Bush Ambrée en de Pêche Melbush. Smaken van karamel, noten en gedroogd fruit. Een biertje om op te kauwen. De perzikenvariant is gebaseerd op hetzelfde amberbier met toevoeging van perzikenaroma. De geur springt uit het glas, maar plakt gelukkig niet in de mond. De man achter de houten toog is erg overtuigend. “En dat is ook de bedoeling,” vertelt Ben me. “De brouwerijen sturen hun beste mensen hier naartoe om een deskundige en gepassioneerde uitleg te geven aan deze bierliefhebbers. Dat kom je niet zo gauw tegen. Dit is gewoon de Rolls-Royce van de bierfestivals” (lacht)! 
 
Een ander opmerkelijk kraam is dat van SB Schock O Late, pralines op basis van bier. “Dit is een totaal ander verhaal dan likeurpralines,” vertelt chocolatier Sean Bael uit Gent me. “Het bier wordt volledig uitgekookt, anders barst de praline door de gisting. Het is begonnen als afstudeerproject. Vandaag maak ik pralines op maat voor De Heeren van Liedekercke, het beste bierrestaurant ter wereld.” Ik proef er eentje op basis van Chouffe Houblon, geen idee hoe dat bier proeft, maar van de praline lust ik er best een tweede.
 
Wil je er volgend jaar graag bij zijn? Omcirkel dan alvast in je agenda het laatste weekend van juni voor de 17de editie van het Bierpassieweekend.
Meer info vind je ook op www.bierpassieweekend.be.


juni 2015

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Blog: Antwerpse stadshoning

Blog: Antwerpse stadshoning

“Stadshoning. Dat is honing van bijen die nectar slurpen uit de talrijke bloemen die Antwerpen rijk is. Elke buurt heeft een unieke vegetatie. Elke honing proeft dan ook anders.” Gehuld in imkerpak volg ik elk gepassioneerd woord van Rik Janssens terwijl het zweet op mijn voorhoofd parelt. Niet enkel de warmte van deze bloedhete zomerdag speelt me parten, ook de spanning  is navenant wanneer een van de duizenden bijen nieuwsgierig mijn been opkruipt. “Gewoon stil blijven staan,” zegt Rik. Gewoon?

Blog: Exotische markt

Blog: Exotische markt

Heb je steeds opnieuw die drang om te reizen, nieuwe dingen te ontdekken en te proeven van wat de wereld te bieden heeft? Dan zit je in Antwerpen helemaal goed. Geniet van een goed glas bier op één van de vele terrassen, laat je verleiden door de kenmerkende Belgische gastronomie of ga op zoek naar de verschillende culturen die de stad rijk is.

Gerelateerde content

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

Programma van De Ronde in Antwerpen

Programma van De Ronde in Antwerpen

Op 2 april start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Ontdek hier wat er dat weekend allemaal te beleven is in Antwerpen. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.