Blog: Brouwerij De Koninck revisited

’t Stad is wederom een trekpleister rijker. Brouwerij De Koninck gooide in september zijn gloednieuwe deuren open. Culinaire blogger Marlies Beckers ging op verkenning door dit multimediale, interactieve museum. 

 

De vele gezichten van de stad

In 1833 gesticht als brouwerij De Hand, anno 2015 is de site hip en trendy. Dat zie ik meteen aan de felrode letters die artistiek op muren, ramen en deuren prijken. De ingang, vermomd als rode container, maakt meteen een verwijzing naar de haven, nog iets waar Antwerpen trots op kan zijn. En dat is nog niet alles. Verschillende filmpjes van onbekende Antwerpenaars of bezoekers van Antwerpen vertellen me de highlights van onze koekenstad (hoewel koeken en chocolade nu net niet aan bod komen). Antwerpen staat synoniem voor cultuur, creativiteit, de diamant en de haven. Ze trekt studenten, shoppers en citytrippers aan. De opzet is duidelijk. Brouwerij De Koninck is onlosmakelijk verbonden met de stad.
 

Educatief verantwoord

Vanaf hier dring ik dieper de brouwerij binnen. De rode huisstijl vormt letterlijk een rode draad doorheen het gebouw. Elke ruimte is totaal anders ingericht en vertelt een geheel eigen verhaal. Ik voel me Alice in Wonderland. Na een filmpje over de geschiedenis van de brouwerij tuimel ik in een bollekes-glas, jawel. De ruimte bestaat uit bolle spiegels, het plafond is bezaaid met omgekeerde bollekes-glazen. Op een groot scherm ratelt bierkenner Ray Cokes over de verschillende soorten bierglazen. Tegelijkertijd passeren de belangrijkste bieren van de brouwerij de revue. Want vergis je niet, Brouwerij De Koninck is veel meer dan het bolleke alleen.
 
Ik klik één van de tv-schermen aan die handig geplaatst zijn in replica’s van rijpingsketels. Ik kan kiezen tussen Nederlands, Frans, Engels of Duits. Een sympathieke roodharige man (Coincidence? I think not!) vertelt me alles over het bierproces. Dankzij de Jip en Janneke-stijl begrijp ik nu eindelijk het verschil tussen mout, gerst en wort.
 
Het kloppende ritme verraadt dat ik de bottelarij betreed. Via een filmpje van de verschillende etappes leer ik hoe een vies flesje schoongemaakt, gelabeld en opnieuw gevuld wordt. Lang leve het statiegeld! 
 
Het bier is klaar en gebotteld. Nu gaan we leveren. Een oude bestelwagen staat al te ronken. Ik neem plaats achter het stuur en duw de rode knop in. De auto zet zich in beweging en net echt race ik door de hele stad. De beelden op de voorruit nemen me mee van Zurenborg tot hartje Antwerpen.
 
En nu gaan we drinken, of toch nog niet helemaal. In een authentieke kroeg van 2 eeuwen geleden laait de discussie op tussen alle vroegere eigenaars van de brouwerij en ook huidig zaakvoerder Michel Moortgat. Elke figuur bevindt zich echter veilig in zijn of haar schilderij Het heeft iets weg van Harry Potter, en toch is het niet kinderachtig. Er liggen kaarten en lege glazen op de ronde houten tafels en de piano speelt De Lichtjes van de Schelde. Je zou voor minder glimlachen.
 
Op weg naar de degustatieruimte krijg ik inzage bij Kaasaffineurs Van Tricht. Ik kan letterlijk van bovenaf binnen gluren in hun meesterlijke rijpingscellen. De ambacht van de kaasaffineurs wordt stijlvol verweven met de brouwerij. Op de ramen lees ik tips en pairings tussen kaas en bier. Ik wandel nu echt door het hart van de brouwerij. Links en rechts tuur ik naar de fermentatie- en rijpingsketels. Een maquette vertelt me alles over de verschillende stappen.
 
Na het filmpje Moving Antwerp word ik ondergedompeld in een overzicht van de verschillende producten én oudere propaganda van de brouwerij.
 

Schol! En doe ze nog eens vol!

Tijd om mijn dorst te lessen. Met behulp van de ‘Beer me!’ app ontdek ik mijn favoriete bier: Triple d’Anvers. Dat bestel ik gelijk in ruil voor mijn toegangsticket. Fris en zuur. Terwijl ik rustig nageniet in de degustatieruimte, die enkel toegankelijk is voor museumbezoekers, pimp ik mijn #brewfie. En ja, dat woord bestaat echt. Ik kan de foto ook uploaden op een website en printen in de shop. De winkel is een Walhalla aan coole goodies van en over de brouwerij. Van skateboards tot rompertjes voor baby’s. Ideaal cadeautjesmateriaal.
 
Dankzij de frisse stijl, de laagdrempelige informatie en de afwisselende decoratie heeft een bezoek aan de brouwerij een bijzonder educatieve meerwaarde. Dit is een perfect uitje voor bedrijven en zelfs scholen.
 
Sinds de opening heeft Brouwerij De Koninck gemiddeld 100 bezoekers per weekdag. Tijdens het weekend loopt dat aantal op tot 400 per dag. De bezoekers zijn een mix van oud en jong, bedrijven, particulieren en studenten.
 
De site wil een mini culinair stadje vormen. Bij chocolatier Jitsk kun je inmiddels al proeven; op de kaaswinkel van Kaasaffineurs Van Tricht, de slagerij van De Laet & Van Haver en het restaurant The Butcher’s Son is het nog eventjes wachten. 
 

Praktisch:

 

Wist je dat?
oktober 2015

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

Programma van De Ronde in Antwerpen

Programma van De Ronde in Antwerpen

Op 2 april start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Ontdek hier wat er dat weekend allemaal te beleven is in Antwerpen. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.