NARCISSE TORDOIR

Vanaf 20 september brengt Narcisse Tordoir een monumentaal werk en vier tekeningen in de historische ruimten van het museum.

In 2014 organiseerde het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) een succesvolle tentoonstelling met werk van de Antwerpse kunstenaar Narcisse Tordoir. De stad heeft toen één van de monumentale schilderijen uit de reeks The Pink Spy, aangekocht voor het stedelijk kunstpatrimonium. Narcisse Tordoir schonk daarop vier tekeningen uit de reeks aan het Prentenkabinet.
 
Vanaf 20 september brengt Tordoir deze tekeningen en een monumentaal werk in de historische ruimten van het museum. De oude bibliotheek is de uitgelezen plek om zijn indrukwekkend werk te confronteren met de historische context van het museum.
 
The Pink Spy
Met de reeks The Pink Spy (2013) sluit Tordoir aan bij de traditie van de Venetiaanse laatbarokschilder Battista Tiepolo. Tordoir inspireert zich vooral op de reeks gravures Capricci en Scherzi van Tiepolo. Deze reeks toont een wereld met vreemdelingen, (verstoten) ouderen en bizarre figuren aan de rand van de maatschappij. Tordoir verwijst naar de ontregelde wereld waarvan we allemaal deel uitmaken. In deze reeks heeft De Oosterling een verbindende functie. Hij verschijnt op het toneel bij Tiepolo en duikt op in het werk van Tordoir. Deze Oosterling is in zijn onvatbare gedaantes een metafoor voor de kunstenaar, filosoof, dichter en wetenschapper.
 
De expressie van de hond
Voor zijn The Pink Spy-reeks regisseerde de Antwerpse kunstenaar een tableau-vivant met figuranten. In de enscenering die het Museum maakt bij The Pink Spy / Kids, botst u op het plaasteren afgietsel van een sterk expressieve hond. Dat beeld echoot met de hond op het monumentale doek. Tordoir liet zich voor zijn viervoeter op dit beeld inspireren door de hond, naar een tekening van Jacob Jordaens uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Jordaens werkte de hond verder uit in zijn schilderij Le piqueur et ses chiens (De jachtmeester en zijn honden). Dat werk behoort tot de collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Rijsel.
 
Consumptie en pollutie
Op de achtergrond van The Pink Spy / Kids komt impliciet vervuiling aan bod. We zien uitspattingen die het resultaat zijn van onze consumptiedrift. Naast het doek plaatst Tordoir twee eeuwenoude letterblokken in lood bij het werk. Het ene blok is niet aangetast door pollutie, het andere wél. Eén letterblokje barst zelfs letterlijk uit zijn voegen. Het aangetaste — giftige — lood springt buiten de ordenende begrenzing. Het doet nadenken over de gevolgen van pollutie, niet alleen op de algemene gezondheid van de mens maar ook op de houdbaarheid van ons collectief cultureel erfgoed.
 
Vier schetsen voor het Museum Plantin-Moretus
Tekeningen zijn zichtbare sporen van denken. Schetsen illustreren de pogingen van Tordoir om zijn intenties scherp te stellen. Dat proces verloopt via soms zichtbaar en letterlijk verscheurende ‘expressieve’ handelingen. Gescheurde delen worden in hun voorlopigheid met fel gekleurde tape aan elkaar gezet. Het zijn fundamentele artistieke onderzoeken naar het ‘hoe’ en het ‘wat’ van een beeld. Dankzij voorstudies kan dat beeld leiden tot een groot en zielsbetrokken kunstwerk.

Contact

Vrijdagmarkt 22
Antwerpen

http://www.museumplantinmoretus.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Op het hippe Eilandje, de havenbuurt van Antwerpen, staat sinds 2011 het MAS, het Museum aan de Stroom. Het is dé plek waar de stad en de haven elkaar ontmoeten.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.