Smaakmeesters : Ambassadeurs - Johan Segers

Gedurende de hele maand oktober stelt de gastronomie van ’t stad de deuren open tijdens Smaakmeesters. Wij gingen op bezoek bij ambassadeur en sterrenchef Johan Segers. Met zijn restaurant ’t Fornuis houdt hij al veertig jaar de klassieke, eerlijke keuken in ere. Zijn pleidooi: wees creatief en eet dagvers.

“Toen ik het pand kocht van wat later ’t Fornuis zou worden, dacht iedereen dat ik gedoemd was om te mislukken. Er viel hier in het centrum niks gastronomisch te beleven. Het was hier volks. Antwerpen telde welgeteld drie speciaalzaken waar je - hou je vast - een paprika kon kopen. Voor een limoen moest je naar Brussel”. Johan Segers (67) is een levend standbeeld. In 1977 opende hij het bruin-klassieke huiskamerrestaurant ’t Fornuis en sindsdien rolden de prijzen binnen: een Michelinster (1986), de ‘Gouden garde bezet met diamanten’ van Knack (2010 ) en de ‘Gault&Millau lifetime achievement award’ (2014). 

Voor de nieuwe generatie

Johan is de gastronomische mascotte van het centrum. In 2008 trad hij op als ambassadeur van de eerste editie van Antwerpen Proeft, dit jaar ondersteunt hij de tweede editie van Smaakmeesters. “Om eerlijk te zijn heeft mijn restaurant geen aandacht meer nodig”, zegt hij, “Maar de nieuwe generatie van Antwerpen wel. Het is uit een soort idealisme dat ik het doe”. Idealistisch kun je Johan wel noemen. Op de kookzender Njam! probeert hij op een zo eerlijk mogelijke manier de mensen aan de kook brengen - letterlijk dan - en in zijn restaurant trekt hij resoluut de kaart van dagvers. Dagvers betekent dat er op het bord verschijnt wat er op dat moment beschikbaar is én dat het om lokale producten gaat - je kunt niet dagvers koken met producten die drie dagen onderweg zijn. “Voor mij is de lekkerste vis dan ook de vis van het moment”, zegt hij. “Nu is dat de pladijs. Voor groenten geldt hetzelfde. Ik serveer wat het seizoen te bieden heeft”. 

Fier op de Belgische asperges en witloof

Hoewel lokaal en seizoensgebonden klassieke waarden zijn, vinden zij vandaag de dag steeds meer bijval bij de nieuwe generatie. Het zijn zelfs buzzwords geworden. Maar aan trends doet Johan niet. In plaats daarvan pleit hij gewoonweg hard voor meer respect voor eigen teelt. “Asperges en witloof uit volle grond van bij ons, dat zijn producten waar wij veel fierder op moeten zijn”, stelt hij resoluut. “Het zijn werkelijk fantastische producten. En toch staan de producenten onder druk, door slechtere maar goedkopere groenten uit het buitenland”. 

Vijftig jaar kookervaring

Koop lokaal maar wees vooral creatief in de keuken, dat wil hij kwijt. “Koop bijvoorbeeld een vis in zijn geheel. Zo kan je van de kop een bouillon trekken”. Het is maar een van de vele trucs van de encyclopedische kennis van Johan. Tijdens het openingsweekend van Smaakmeesters (1 en 2 oktober) zal hij op het podium aan het MAS een fractie van die kennis delen. “Wat ik juist zal vertellen, dat zien we nog wel.” Met vijftig jaar kookervaring kan hij ondertussen wel wat uit zijn mouw schudden. 

Contact





Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Meesterkok en ambassadrice Ingrid Neven introduceert ’t Eilandje als culinaire vertoefplaats, waar schipper en hipperd naast elkaar tafelen.

Smaakmeesters : interviews Pazzo - Backyard - Fish & Eat

Smaakmeesters : interviews Pazzo - Backyard - Fish & Eat

In oktober serveren de chefs van meer dan 60 restaurants, traiteurs en bars je hun meestergerecht. Hier is het de beurt aan de chefs van Fish & Eat, Backyard en Pazzo.

Smaakmeesters: Interviews met Hippodroom - Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck

Smaakmeesters: Interviews met Hippodroom - Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck

In oktober serveren de chefs van meer dan 60 restaurants, traiteurs en bars je hun meestergerecht. Wij stellen er telkens 3 aan je voor. Hierbij de chefs van Hippodroom, Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck.
 

Bar Neptune

Bar Neptune

Bar (Cocktails / Koffie / Salads)
Chef: Julian Kappert

Gerelateerde content

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

Programma van De Ronde in Antwerpen

Programma van De Ronde in Antwerpen

Op 2 april start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Ontdek hier wat er dat weekend allemaal te beleven is in Antwerpen. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.