Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Dit jaar neemt het Zuid ook deel aan Smaakmeesters en maar goed ook: waar vind je immers meer gastronomie dan waar de hippe stedeling banjert? Een nieuwe buurt vraagt om een nieuwe ambassadeur. Dat werd Vlaanderens bekendste sommelier Sepi, die de home cooked meal van de mama vooropstelt. 

Sommelier van het jaar

Sepideh Sedaghatnia (30), of gewoonweg Sepi, hoeft amper nog een introductie. De Iraanse schone belandde op haar vijftiende in Belgenland en wist het door haar ongebreidelde interesse voor de gastronomie te schoppen tot Sommelier van het Jaar van Gault & Millau. Dat gebeurde in 2014 toen zij haar wijnkennis deelde in tweesterrenzaak ’t Zilte van Viki Geunes. In 2015 raakte zij bekend bij het grote publiek door haar deelname als jurylid in Mijn Pop-uprestaurant (VTM) en startte zij haar restaurant Divin by Sepi schuin tegenover het Museum van Schone Kunsten. Nog in 2015: een boek over wijn, ’69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn’ genaamd. Ondertussen is zij ook haar eigen kaviaarmerk gestart en schreef zij een kersvers tweede boek: ’69 Food & Wine Affairs’. Een bezig bijtje.

Iraanse gerechten met wijn

In dat tweede boek beschrijft Sepi hoe je Iraanse gerechten kunt combineren met wijn. Dat is voor alle duidelijkheid een unicum: in Iran heerst nog steeds een alcoholverbod. Die combinatie Iran-wijn komt ook in haar restaurant voor. “In Divin gaat eerder om westerse gerechten met een Iraanse invloed, zoals de Zwartpootkip met Iraanse kruiden of de toevoeging van dadels en noten in gerechten. In het boek beschrijf ik echt traditionele Iraanse gerechten”. Typische Iraans is het stoofpotje (ook vegetarisch) en lamsvlees. “Men kookt er wel veel trager:  een marinade duurt een stuk langer dan hier, voor het gaarproces geldt hetzelfde”. 

Wrap van haar mama

In het boek komen onvermijdelijk ook mama’s recepten voor. Een daarvan zal Sepi delen tijdens Smaakmeesters. “Ik zal op het podium van het Zuid een workshop geven over de bereiding voor een wrap à la mama”, zegt ze. “Dat wordt een flatbread met falafel en paneer — een kaas gelijkaardig aan feta — die wordt afgewerkt met een zeste van limoen en wat basilicum. Vervolgens rol je de flatbread op en klaar”.

Stiekem wijn maken

De mama gaf Sepi duidelijk de liefde voor het koken mee. Maar vanwaar die liefde voor wijn, een product dat niet verkocht wordt in haar vaderland? “Dat heb ik van mijn vader”, zegt Sepi. “In Iran maakte hij stiekem in de kelder zijn eigen wijn. Het was zeer amateuristisch maar wel lekker. Ik hielp als kind mee door met blote voeten de druiven te pletten. Proeven kwam pas later”. Vorige week verbleef Sepi Spanje voor de viering van de cava-oogst en mocht zij nog eens met de blote voetjes in de druiventon. “Ik werd er echt nostalgisch van!”

 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bar Burbure

Bar Burbure

Bar
Chef: Jurgen Lijcops

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ronald Ferket

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ronald Ferket

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt ook het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Ambassadeur voor het historisch centrum is Ronald Ferket, zaakvoerder van jenevercafé De Vagant, en smaakmeester pur sang. Culinair blogster Marlies Beckers zat met hem aan de toog en bezorgde dit smakelijk interview.

Gerelateerde content

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Op het hippe Eilandje, de havenbuurt van Antwerpen, staat sinds 2011 het MAS, het Museum aan de Stroom. Het is dé plek waar de stad en de haven elkaar ontmoeten.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Het Steen

Het Steen

Het Steen was jarenlang de thuishaven van het Scheepvaartmuseum. Nu die collectie verhuisd is naar het Museum aan de Stroom (MAS) hebben HETPALEIS en de stad Antwerpen dit legendarische gebouw heropend als vragenhuis voor kleine en grote (be)zoekers vanaf 6 jaar.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.