Streekproducten voor de honger

Vul je maag tijdens het Bollekesfeest met deze lekkere Antwerpse streekproducten. 

Roggeverdommeke

Vloekten de mensen vroeger als ze een brood bestelden? Of waar komt anders de naam vandaan? Die hebben we te danken aan Pieter Pot: een gulle weldoener en rijke handelaar uit de 15de eeuw. Hij bakte roggebrood voor de gevangenen, de verdoemden dus, die in die tijd in het Steen zaten.
 

Antwerps gerookt paardenvlees

Hoe roken ze eigenlijk het paardenvlees? Het vlees wordt eerst gezouten en rijpt daarna minstens 4 weken. Daarna wordt het 11 uur lang gedroogd en tenslotte gerookt boven blokken beukenhout. Zo komt het aan zoute en diepe smaak. Voor mij 100 gram van ‘t perdje graag! 
 

Baas Gansendonckkaas 

Bier en kaas: ze lijken wel voor elkaar gemaakt. Kaasmeester Martens combineert in deze kaas schapenmelk en het Baas Gansendonckbier. Ook tijdens de rijping, die zes weken duurt, wordt de kaas regelmatig gewassen met het bier. 
 

Filet d’ Anvers         

Een sneetje filet d’Anvers smelt bijna in je mond. Toch is het een nogal taai stuk rundvlees dat men gebruikt voor de bereiding. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en tenslotte te roken wordt het opgewaardeerd tot fijn broodbeleg.
 

Gezoden Worsten      

‘Gezoije’ of ‘gezoden’ is een oud woord voor ‘gekookt’. Gezoden worsten zijn kleine witte worstjes die gekookt zijn in een gekruide bouillon. Onze voorouders kenden geen koelkasten of speciale verpakkingen om hun verse producten langer te bewaren. Door de worstjes onder te dompelen in de afgekoelde en gelei-achtige bouillon bleven ze langer goed en werd hun smaak nog lekkerder. 
 

Sint-Antoniusbeuling

De Sint-Antoniusbeuling is normaal alleen maar een paar dagen rond de feestdag van Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, te koop. Slagerij Van de Weyer brengt ook haar andere streekproducten zoals de Kempense gerookte boerenhesp, gedroogde boerenhesp en grijze frut mee. 
 

Kempense aardbeien 

Met 64 mg per 100 g aardbeien staat de aardbei op de tweede plaats na de kiwi als leverancier van vitamine C. Aan het hof van Napoleon baadden de dames in de zomer in aardbeiensap om hun huid te verzorgen. Per bad was er zo’n 12 kilo aardbeien nodig. 
 

Kempense geitenkaas Polle 

Van 1 geit - Marie - naar een geitenboerderij met zo’n 600 mekkerende vrienden. Dat is het verhaal van Paul en Veerle. Van hun melk maken ze niet alleen verschillende soorten geitenkaas, maar ook yoghurt en ijs. 
 

Molse kipkap met mosterd

Wist je dat er geen gram kip in kipkap zit? De naam verwijst naar het fijn kappen of hakken van het vlees. In Molse kipkap zit naast varkensvlees ook rund en kalfsvlees. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Streekproducten voor de dorst

Streekproducten voor de dorst

Zoveel mogelijkheden om je dorst te lessen tijdens het Bollekesfeest. Geniet van deze Antwerpse specialiteiten. 

Streekproducten om van te snoepen

Streekproducten om van te snoepen

De vele Antwerpse streekproducten vormen het bewijs van de rijke culinaire traditie van de stad. Geniet van deze lekkere specialiteiten.

Gerelateerde content

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Programma van De Ronde in Antwerpen

Programma van De Ronde in Antwerpen

Op 2 april start de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Ontdek hier wat er dat weekend allemaal te beleven is in Antwerpen. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.