Zes redenen om het Rubenshuis te bezoeken

In het Rubenshuis kan je sinds kort zeven nieuwe topstukken bewonderen, waaronder schilderijen van Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. De stukken, die in bruikleen werden gegeven, werden nooit eerder aan het publiek getoond. Behalve de nieuwe werken geven we je nog vijf andere goede redenen om het Rubenshuis te bezoeken.

1. De geest van Rubens

Het Rubenshuis is meer dan een museum. Hier stap je binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens (1577-1640) 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin en realiseerde hij het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij was niet alleen een ervaren schilder, maar ook architect, diplomaat, enthousiast verzamelaar, wetenschapper, echtgenoot en vader.

2. Clara Serena

Het portret van Clara Serena was hét topstuk van de expo ‘Rubens privé’. Het Rubenshuis krijgt dit werk van Rubens nu in langdurige bruikleen. Het portret zorgde in 2015 voor heel wat ophef toen bleek dat Rubens het werk had geschilderd en niet een navolger, zoals lang gedacht werd. Clara Serena was de oudste dochter van Rubens en Isabella Brant. Ze beleefde een heerlijke kindertijd, maar stierf toen ze amper 12 jaar was, in 1623.

3. Annunciatie

Rubens begint aan dit schilderij na zijn verblijf in Italië, waar hij onder de indruk was geraakt van het werk van de grote renaissanceschilders. In de Bijbel wordt verteld hoe de maagd Maria bezoek kreeg van de engel Gabriël die haar voorspelde dat zij de moeder van Christus zou worden. Maria is afgebeeld in haar huiskamer. De huiselijke sfeer wordt nog versterkt door de rieten mand met Maria’s naaiwerk en de slapende poes rechtsonder.

4. Het atelier van Rubens

Het atelier van Rubens is een van de hoogtepunten van het Rubenshuis. De afmetingen van de ruimte zijn indrukwekkend. Op de werkvloer demonstreert hij zijn talent als schilder én organisator. Leerlingen, assistenten en collega’s staan hem bij in de productie van zijn werk. Over Rubens’ medewerkers is niet veel bekend. We kennen slechts enkele namen, waaronder Justus van Egmont (1602-1674). Hij werkt zo goed in de stijl van Rubens dat zijn later werk lange tijd wordt beschouwd als een echte Rubens.

5. Nieuwe bruiklenen: van Van Dyck tot Jordaens

Sinds kort kan je voor het eerst een nieuw zelfportret van Anthony van Dyck (1599-1640) bekijken in het Rubenshuis. Het topstuk dook onlangs op in de kunsthandel en is bijna identiek aan het bekende Zelfportret van Van Dyck uit The National Portrait Gallery in Londen. Van Dyck was de meest getalenteerde leerling van Rubens. Daarnaast ontdek je in het Rubenshuis nog zes andere nieuwe bruiklenen die nooit eerder te zien waren.

6. Het Rubenshuis

Het Rubenshuis is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Rond 1610 ontwerpt Rubens zijn eigen kleine stadspaleis. Op een zucht van de Meir, toen en nu een gegeerd stukje stad. Je stapt het Rubenshuis binnen door de hoofdpoort. Die geeft uit op de elegante binnenplaats. De portiek verbindt woonhuis en atelier en vormt de indrukwekkende doorgang naar de tuin, een ideaal rustpunt om je bezoek af te sluiten.

Meer info

Het Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen
van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
www.rubenshuis.be, www.facebook.com/rubenshuis

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Sint-Carolus Borromeuskerk

Sint-Carolus Borromeuskerk

Dé Rubenskerk bij uitstek. De schilder had een belangrijk aandeel in de versiering van de gevel en de bekroning van de toren. De jezuïeten bouwden deze typische barokkerk tussen 1615 en 1621.

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen.

Rockoxhuis

Rockoxhuis

Ooit was dit de woning van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox, kunstverzamelaar en vriend van Rubens. Het Rockoxhuis is gastlocatie van het KMSKA dat wegens verbouwingswerken heropent in 2018. De tentoonstelling “ Het Gulden Cabinet “ bundelt topwerken uit het KSMKA en het Rockoxhuis en geeft de bezoeker een idee van hoe een kunstkamer er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien.
Collectie
Werken van Van Eyck, Van der Weyden, Metsijs, Rubens, Van Dyck, Jordaens, Teniers, Breughel.

Gerelateerde content

Fietskaart Urban Jungle

Fietskaart Urban Jungle

Ontdek Antwerpen per fiets met de Urban Jungle fietskaart. 

MAS | Museum aan de Stroom

MAS | Museum aan de Stroom

Op het hippe Eilandje, de havenbuurt van Antwerpen, staat sinds 2011 het MAS, het Museum aan de Stroom. Het is dé plek waar de stad en de haven elkaar ontmoeten.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Inkijk in het Havenhuis

Inkijk in het Havenhuis

Het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op het scharnierpunt tussen stad en haven, is een nieuw iconisch gebouw rijker. Het imponerende Havenhuis is een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het zet de haven van Antwerpen architecturaal op de wereldkaart. Sluit aan bij deze onvergetelijke rondleiding.

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

5 tips voor een romantisch uitje in Antwerpen

Een romantisch weekendje weg? Schakel je telefoon uit, vergeet de stress van je werkweek en geniet van wat quality time met je partner. Antwerpen heeft alle ingrediënten in huis voor een originele en  romantische citytrip. 

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Top 10 beste koffiebars op wandelafstand van Antwerpse bezienswaardigheden

Antwerpen is het walhalla van de koffiebarretjes. Op elke hoek vind je er wel een. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Hoe ga je op zoek naar dat ultieme bakje troost en wat is het verhaal erachter? Koffiebrander Koen Bleuzé maakt zijn tien favoriete koffiebars kenbaar en vertelt waarom.

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

(Super)Mercado: meer dan een foodmarket

Bezoek de overdekte foodmarket Mercado en geniet van culinaire verrassingen en zoveel meer.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren. 

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.