Rubenshuis

In het hart van Antwerpen ligt het huis van Peter Paul Rubens, de wereldberoemde barokschilder uit de 16e en 17e eeuw. Al vierhonderd jaar lang zijn hij en zijn werk een bron van inspiratie en een referentie. En het gros van zijn werk ontstond in dit huis.

Zoals Rafael

Rubens was een fan van Rafael, de Italiaanse schilder. Het mag je dus niet verbazen dat Rubens in 1610, net zoals zijn voorbeeld, z’n eigen stadspaleis ontwerpt. Vlakbij de Meir, wat altijd al een gegeerd stukje stad was.

In dit huis maakt Rubens zijn meesterwerken, spelen zijn kinderen in de tuin en ontvangt hij zijn hoge, adellijke en zelfs koninklijke gasten. En ondertussen wordt er in het atelier druk gewerkt aan de schilderijen. Op zijn hoogtepunt, kon Rubens niet al het werk alleen aan en leidde hij een team van professionele kunstenaars.

Huis, rijschool, gevangenis en museum

Het Rubenshuis is niet altijd als huis of museum gebruikt. Na Rubens’ dood verhuurt zijn tweede vrouw het pand aan het echtpaar Cavendish. Meneer en mevrouw Cavendish openen in de voormalige schilderswoning een populaire manege. Na het vertrek van de Cavendishen, verkopen de erfgenamen van Rubens het huis.
Midden 18e eeuw wordt het Rubenshuis verbouwd. Het woongedeelte maakt plaats voor nieuwbouw. Op het einde van de eeuw nemen de Fransen het pand zelfs als gevangenis in gebruik.

Het duurt tot 1937 voor de Stad Antwerpen het pand koopt en inricht als museum. De negen jaar die daarop volgen worden gebruikt om het Rubenshuis in zijn originele staat te herstellen. Twee onderdelen zijn nog wel originele stukken: het portiek en het tuinpaviljoen.

Ontmoet Rubens zelf

Als je het Rubenshuis bezoekt, word je niet alleen rondgeleid door zijn huis, langs zijn meesterwerken zoals Adam en Eva en zijn beroemde zelfportret. Maar evengoed langs werken van zijn getalenteerde en befaamde medewerker Anthony van Dyck en langs Rubens’ eigen verzameling kunst.

Hier maak je kennis met Rubens’ werk in zijn huis zelf. En wellicht kom je de grootmeester zelf tegen. In zijn atelier of aan tafel met vrouw en kinderen. Zoals je zal merken: Rubens is een sympathieke man die verschillende talen spreekt en jou niets liever dan een fijn verblijf in zijn huis wenst.

Nog niet genoeg gehad van de sfeer in het Rubenshuis na je bezoek? Het Mayer van den Bergh museum ligt op loopafstand en biedt een soortgelijke intieme sfeer waarin je van alle kunstwerken kan genieten. Om alle indrukken daarna te verwerken kan je heerlijk tot rust komen in de botanische tuin, die ook te vinden is in de Theaterbuurt.

 

Contact

Wapper 9-11
Antwerpen
+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
info.rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Reduction rates

< 12: 0.

> 65: 6.

12 - 25: 6.

: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €6

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.