Smaakmeesters: Interview met Hans Bombeke

Bier is gigantisch hip. Vooral kleine, lokale biertjes met een geheel eigen karakter glijden in veelvoud over de toog richting hijsarm van de fijnproever. “De consument kiest voor bier met een verhaal”.

“Er zijn zoveel bieren vandaag de dag, dat de kennis van de cafébaas eens zo belangrijk is”. Op het zonnige terras van biercafé ’t Waagstuk aan de Stadswaag ontmoeten we bierkenner Hans Bombeke. Noem hem alsjeblieft geen zytholoog of biersommelier. Die chique titels vindt hij ongepast. “Daar moet je de overeenkomstige studies voor gedaan hebben”, zegt hij terwijl hij aan zijn pijp trekt.
 
Bombeke is grotendeels autodidact en stond tot een goede tien jaar geleden nog achter de tap van ’t Waagstuk. Nu geeft hij de cursus Bierkenner aan CVO Provincie Antwerpen, brouwt hij zelf bier en treedt hij op als voorzitter van het Antwerps Biercollege. “Wat betreft het aantal brouwerijen loopt Antwerpen wat achter op de andere provincies”, zegt hij. “Vlaams-Brabant heeft zijn rijke geschiedenis van geuzes en West-Vlaanderen is de streek van het Vlaams rood. Wel telt onze provincie een aantal kleppers. Denk maar aan brouwerij Moortgat, Westmalle en Het Anker (van Gouden Carolus). En er kwamen verschillende kleinere brouwerijen bij: De Dochter van de Korenaar, Dijckwaert, Vagebond, Brouwerij Den Hopperd (biobier) en recent brouwerij Het Nest”.
 
                            Bombeke: “Naast de vele nieuwe bieren
                            is er ook terug aandacht voor bieren die
                            onterecht links werden gelaten”.
 

Biertrend

Dat er nieuwe bieren opduiken, is niet toevallig. Wereldwijd is bier aan een enorme opmars bezig. In Antwerpen verschenen onlangs Bosbier, Korsakov, Gageleer, Kamil, ’t Lekske, IQ, Cabardouche, De Hopjutters, Seefbier en anderen. “Er woedt een ware bierhype”, bevestigt Bombeke. “Naast de vele nieuwe bieren is er ook terug aandacht voor bieren die onterecht links werden gelaten. Saison Dupont bijvoorbeeld. Nu kent iedereen dat bier. Vijftien jaar geleden was dat anders terwijl de brouwerij al vier generaties bestaat”.
 
De biertrend zorgt ervoor dat niche-bieren met een zeer uitgesproken smaak gemakkelijker hun plaatsje veroveren op de bierkaart, en dat is goed nieuws. Bombeke: “Je treft vaker ultra gehopte bieren aan of zware stouten. De stout was tot voor kort op sterven na dood. Nu is hij helemaal terug en in verschillende varianten, met alcoholpercentages van vier tot twaalf procent”.
 
De nieuwe biermerken durven ver te gaan in hun smaak. Denk maar aan Gageleer die zijn bier uitgesproken kruidt met gagel, wat zeer populair was in de middeleeuwen. “Daar hou je van of helemaal niet”, stelt Bombeke. “De brouwers durven vandaag de dag de smaakbalans wat meer verleggen”.
 
                            Bombeke: “Wij verlangen steeds
                            meer naar iets wat ‘echt’ is”.
 

Het verhaal is ‘lokaal’

De bierdrinker van vandaag verkiest een lokaal speciaalbier boven een gewone pils. Niet alleen om de smaak maar ook om het verhaal erachter. “Het verhaal is erg belangrijk geworden”, weet Bombeke. “Dat komt omdat de consument niet alleen in de bierwereld maar in alle sectoren wordt platgeslagen door grootse reclames van gladde marketingjongens. Daardoor verlangen wij allemaal steeds meer naar iets wat ‘echt’ is”.
 
Het verhaal is meestal ‘lokaal’. De consument gaat steeds bewuster om met het milieu en kiest daarom liever een product dat op een eerlijke manier dichtbij huis geproduceerd wordt. Geen bier van een grote fabriek of dat honderden kilometers met de vrachtwagen vervoerd moet worden.  ‘Lokaal’ is volgens Bombeke een wereldverhaal. Bombeke: “Overal ter wereld duiken de lokale bieren op. Op dat vlak loopt België zelfs ietwat achter omdat wij van oudsher al een grote variëteit aan bieren hebben”. In het buitenland wordt er volgens hem daarom nog meer geëxperimenteerd. “Denk maar aan de Russian imperial stout of aan IPA”, zegt hij. “Die smaken zijn vanuit het buitenland binnen gesijpeld en worden nu door Belgen aangepakt”. Een voorbeeld: het nieuwe fruitige smakende Bootjesbier van de Antwerpse BrouwCompagnie (Seefbier).
 

Biermerk versus brouwerij

Seefbier is trouwens een biermerk en geen brouwerij. “Een biermerk verzint een recept en laat dat door een brouwerij uitwerken terwijl een brouwerij het bier samenstelt van A tot Z”, legt Bombeke uit. Een aantal nieuwe bieren worden dus niet in huis gebrouwen. Daar is in beginsel niets mis mee “Een biermerk starten is een goede manier om een nieuw bier te lanceren. Als het vervolgens goed draait, kan de overstap gemaakt worden naar een eigen brouwerij. Dat is Seefbier bijvoorbeeld ook van plan”.
 
                            Bombeke: “Italië, een uitgesproken wijnland,
                            telt 750 brouwerijen!”
 

Véél brouwerijen

Antwerpen-stad zelf telt slechts twee echte brouwerijen: De Koninck en Het Pakhuis. Die laatste microbrouwerij aan de Vlaamse Kaai heeft altijd wat in de schaduw gestaan maar geniet ten gevolge van de biertrend van de aandacht. Sinds kort zijn diens bieren, zoals Den Bangelijke,  verkrijgbaar in sommige supermarkten.

België telt zo’n 170 brouwerijen maar dat is in vergelijking met het buitenland niet gek veel. “Nederland telde dertig jaar slechts dertig brouwerijen. Nu zijn dat er tweehonderd. Italië, een uitgesproken wijnland, telt 750 brouwerijen! In de VS zijn duizenden brouwerijen bijgekomen”. Bombeke voegt daar wel aan toe dat onze bieren een stuk diverser zijn en wij cultuurhistorisch altijd een voorsprong zullen behouden.
 
Het buitenland is dan ook verzot op Belgisch bier. 55 procent van ons gerstenat gaat over de grens. Bombeke zelf blijft verknocht aan het Bolleke. En voor alle duidelijkheid: die tap je in twee keer. “Geen discussie!”, zegt hij met klem. “Het tweemaal tappen heeft trouwens geen invloed op de smaak. Het dient louter om een stevigere schuimkraag te bekomen”.
 

Zin om te proeven? Hier de beste biercafés van Antwerpen:

Kulminator, ’t Waagstuk, Oud Arsenaal, Groote Witte Arend, 't Antwaerps Bierhuiske, Gollem, Billie’s Biercafetaria, Mombasa, Bier Central, Bar Deco en ’t Pakhuis


juni 2015

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bier in Antwerpen

Bier in Antwerpen

De Belgische bieren zijn wereldberoemd en Antwerpen is een uitstekende plek om je erin te verdiepen. De Antwerp City Brewery van brouwerij De Koninck biedt je een ideale introductie tot de wereld van het bier. Ook in huisbrouwerij Het Pakhuis kan je proeven van op authentieke wijze gebrouwen bier. Daarnaast zijn er tal van typische bruine cafés met vaak tientallen en soms honderden soorten Belgisch bier op de kaart. 

Bollekesfeest - Wannes-Wandeling

Bollekesfeest - Wannes-Wandeling

Op het Bollekesfeest geniet je niet alleen van culinaire hoogstandjes en optredens. Je kan ook een wandeling maken. Zo laat acteur Karel Vingerhoets wijlen Wannes Van de Velde – een van de grootste Antwerpse muzikanten – weer tot leven komen.

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.