Museum Mayer van den Bergh

Het museum Mayer van den Bergh herbergt een unieke verzameling kunst, uit binnen- en buitenland. De collectie werd samengesteld door Fritz Mayer van den Bergh, een 19e eeuwse kunstliefhebber die haast voltijds kunst verzamelde.

Fritz wie?

Fritz Mayer (1858-1901) was de zoon van de Duitse Emil Mayer, één van de meest kapitaalkrachtige zakenlieden in het Antwerpen van de 19e eeuw. Wanneer vader Emil sterft, trekt Fritz in bij zijn moeder en wijdt hij zich aan zijn passie: het verzamelen van kunst. In 1887 wordt Fritz tot de adel verheven en voegt hij de naam van zijn moeder aan die van hem toe. Vanaf dan heet hij voluit Fritz Mayer van den Bergh.

Autodidact

Voor Fritz was de stap in de kunstwereld geen evidente stap, zijn roots lagen immers in de zakenwereld. Toch leert hij op relatief korte tijd heel veel bij. Al gauw is hij een ware autoriteit. Fritz heeft een voorliefde voor onbekende en minder populaire kunst. Die koopt hij massaal op en bestudeerd elk werk tot in de kleinste detail. Waarna hij sommige werken opnieuw verkoopt. Hij had duidelijk de ondernemingszin van zijn vader geërfd.

Visionair

Dat Fritz steeds zijn tijd vooruit was – al was het soms maar met een paar maanden – bewijst de waarde van zijn verzameling. Zo zijn er wereldwijd nog maar veertien schilderijen van Breughel, waarvan er twee in het Museum Mayer Van den Bergh hangen. Eén daarvan is het beroemde werk De Dulle Griet.

Het hele museum, dat overigens heel huiselijk aandoet, staat vol met schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, tekeningen en glasramen. Het is niet moeilijk om je te laten verleiden door de verfijnde smaak van de verzamelaar.

Het schilderij De Dulle Griet wordt op dit moment gerestaureerd en is op dit moment dus helaas niet te bewonderen in het museum.

Waan je na een bezoek aan het Mayer van den Bergh museum verder in historische sferen en bezoek het Maagdenhuis museum, het Rubenshuis of verken de Theaterbuurt verder.

Contact

Lange Gasthuisstraat 19
Antwerpen
+32 33 38 81 88
http://www.museummayervandenbergh.be/
museum.mayervandenbergh@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Reduction rates

12 - 25: 6.

> 65: 6.

< 12: 0.

: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

In het woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus komt de geschiedenis van de boekdrukkunst tot leven.

Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Na 169 jaar bouwen [1352-1521] verrees de kathedraal met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. Het werd het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. De kathedraal is een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken van onder andere Rubens. Na twintig jaar restauratie schittert de zevenbeukige kerk opnieuw in al haar architectonische pracht. Blikvangers zijn zeker Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'. Een bezoek aan Antwerpen zonder de kathedraal te zien, is ondenkbaar.

Sint-Pauluskerk

Sint-Pauluskerk

Vlakbij de Schelde vind je de Sint-Pauluskerk, een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639. Je kan er prachtige barokaltaren, meer dan 200 beelden en
ruim 50 schilderijen bewonderen waaronder topwerken van Jordaens, Rubens en Van Dyck. De calvarietuin lijkt wel een beeldfragment uit een epische film over Christus’ lijden en verrijzenis.

Centraal Station

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, werd in 1905 in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Recent werd het station volledig gerenoveerd en in 2007 opende een tunnel onder het station waardoor Antwerpen-Centraal niet langer een kopstation (een station waar alle treinen moeten omkeren) is. In 2009 werd het Centraal Station door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot vierde mooiste station ter wereld.

Maagdenhuis-museum

Maagdenhuis-museum

Maak kennis met de collectie kunst uit de 15e tot 17e eeuw van dit voormalige meisjesweeshuis.

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.