Rockoxhuis

Ooit was dit de woning van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox, kunstverzamelaar en vriend van Rubens. Zijn woning is een ware kunsttempel die helemaal de sfeer van een zeventiende-eeuws patriciërshuis uitstraalt.

Nicolaas Rockox (1560-1640) speelde vijftig jaar lang een onafgebroken en voorname rol in het openbare leven van Antwerpen. Niet alleen had hij een belangrijke politieke functie, hij werd ook zeer gewaardeerd als humanist, oudheidkundige, mecenas, munt- en kunstverzamelaar.

Hij had een uitgesproken voorliefde voor de klassieke Oudheid en was gefascineerd door de geschiedenis van het Romeinse rijk. Zijn fraaie collectie antiquiteiten en oude munten bezorgde hem Europese faam. Hij vertoefde in kunstenaarskringen en was goed bevriend met Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Frans Snijders; die laatste was zijn buurman in de Keizerstraat. Maar ook met de drukkers Jan en Balthasar Moretus onderhield hij goede contacten.

Dit huis, dat hij in 1603 kocht, was een echte ontmoetingsplaats. Rockox besteedde erg veel aandacht aan de inrichting van zijn woning en tuin. Zijn tuin is prachtig bewaard en is een mooi voorbeeld van een vroeg 17e-eeuwse stadstuin.

De herinrichting van het Rockoxhuis is gebaseerd op de boedelbeschrijving van Rockox’ sterfhuisinventaris. Rockox bezat maar liefst 82 schilderijen. Een heuse verzameling als je weet dat een gemiddelde patriciër er ongeveer vijftien naliet aan zijn erfgenamen.

In het Rockoxhuis vind je schilderijen van Rubens (Christus aan het kruis en Maria in aanbidding voor het slapende Jezuskind) en van zijn medewerkers Antoon van Dyck en Frans Snyders.

Het Gulden Cabinet

Tot juni 2017 ontdek je in het Rockoxhuis hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw uitgezien moet hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560–1640) wordt omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (dat gesloten is voor verbouwing) en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis.

Laatste woensdag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

Contact

Keizerstraat 10-12
Antwerpen
+32 32 01 92 50
http://www.rockoxhuis.be
inforockoxhuis@kbc.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8


Elke laatste woensdag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

Reduction rates

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €6

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Rubenshuis

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen.

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.