Stripmuren in Antwerpen

België is het land van de stripverhalen en dat kan je ook in Antwerpen beleven. Ontdek de stad op een andere manier door op stripmurenjacht te gaan. Tijdens je speurtocht kom je van de ene buurt in de andere terecht en voor je het weet sta je voor een van de tien huizenhoge muurtekeningen die Antwerpen rijk is.

Het Antwerpse stripmurenproject Muurvast steekt grauwe, slecht onderhouden of zwaar getagde muren in een kleurrijk, nieuw jasje. Het worden monumentale muurschilderingen die zowel de Antwerpenaren als de bezoekers aangenaam verrassen. 
 
Ontdek de 10 stripmuren in Antwerpen: 
 

Wolstraat: “Conscience” van Jan Bosschaert

 
Een verbaasd kijkende Hendrik Conscience komt op deze muur tot leven. In plaats van water komen er letters uit de fontein, een knipoog naar de carrière van de tekenaar.
 

Korte Riddersstraat: “Suske & Wiske” Willy Vandersteen

 
De muur toont een cover van het Suske en Wiske album, Het Eiland Amoras. Als je voor de muur staat zie je hoe mooi de kathedraal achter de stripmuur verschijnt.
 

Eiermarkt: “Passage” Jan Van Der Veken

 
De striptekening toont de relatie ‘natuur in de stad’. De stripfiguren hebben planten en bloemen gekocht en de tekening evolueert naar een vrouw in het aards paradijs, zijnde de vrije natuur met zuiver water.
 

Paradijsstraat: “Kiekeboe” Merho

 
Deze striptekening legt een link met de universiteitsbuurt waarin ze zich bevindt. Dat zie je aan dochter Fanny die met haar cursussen naar de universiteit fietst.
 

Keizerstraat: “Cordelia” Ilah

 
Ook de verschillende houdingen van de studerende stripfiguur van Cordelia leggen een link met de universiteitsbuurt.
 

Korte Nieuwstraat:“Laarmans” Dick Matena

 
Op deze muur wordt de cover van het stripverhaal ‘Kaas’ afgebeeld. Je ziet de protagonist Laarmans de Grote markt oversteken met de kaasbollen in een tasje, op de achtergrond het stadhuis van Antwerpen en Brabo.
 

Leopold de Waelstraat : “Louis Armstrong” Philip Paquet

 
De tekening boven wijnbistro Patine verwijst onder meer naar jazzmuzikant Louis Armstrong, een verstild leesmoment, en het Museum van Schone Kunsten.
 

Frans Halsplein: “Jommeke” Jef Nys

 
Jommeke is een van de grootste Vlaamse striphelden voor de kleintjes. De muur is een eerbetoon aan auteur Jef Nys en bevindt zich op de ideale locatie met de vele scholen in de buurt.
 

De Oever : “Kleurrijke stoet” Brecht Evens

 
De tekenaar stapt weg van de traditionele indeling van de strip en kleurt buiten de lijntjes, met wervelende, kleurrijke ‘stripfeesten’ als resultaat.
 

De Kloosterstraat: “Nero” Marc Sleen

 
De stripmuur laat Nero zien op weg naar de Noordpool maar toont ook sfeerbeelden van de haven, de sleepboten, de Scheldekaaien en de typische Scheldehangars.

Download het plannetje van de stripmuren en start je speurtocht.

Een wandeling onder leiding van een expert? Dat kan! Linda Torfs, organisator en bezieler van het parcours geeft graag uitleg over de totstandkoming van de muren, de keuzes van de tekenaars en de evolutie van het project. De volledige wandeling gaat langs de tien stripmuren, vijf stadswijken, twee cafeetjes en duurt drie à vier uur. Reserveren op: 0478 294 685 of lindatorfs@telenet.be.

Tijdens nog een andere wandeling met gids kom je niet enkel langs de stripmuren, maar ook langs de verschillende gedichtenmuren die je in Antwerpen vindt. Je gids onthult tijdens de wandeling achter welke muren een verhaal verscholen zit.

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.