Smaakmeesters : Ambassadeurs - Johan Segers

Gedurende de hele maand oktober stelt de gastronomie van ’t stad de deuren open tijdens Smaakmeesters. Wij gingen op bezoek bij ambassadeur en sterrenchef Johan Segers. Met zijn restaurant ’t Fornuis houdt hij al veertig jaar de klassieke, eerlijke keuken in ere. Zijn pleidooi: wees creatief en eet dagvers.

“Toen ik het pand kocht van wat later ’t Fornuis zou worden, dacht iedereen dat ik gedoemd was om te mislukken. Er viel hier in het centrum niks gastronomisch te beleven. Het was hier volks. Antwerpen telde welgeteld drie speciaalzaken waar je - hou je vast - een paprika kon kopen. Voor een limoen moest je naar Brussel”. Johan Segers (67) is een levend standbeeld. In 1977 opende hij het bruin-klassieke huiskamerrestaurant ’t Fornuis en sindsdien rolden de prijzen binnen: een Michelinster (1986), de ‘Gouden garde bezet met diamanten’ van Knack (2010 ) en de ‘Gault&Millau lifetime achievement award’ (2014). 

Voor de nieuwe generatie

Johan is de gastronomische mascotte van het centrum. In 2008 trad hij op als ambassadeur van de eerste editie van Antwerpen Proeft, dit jaar ondersteunt hij de tweede editie van Smaakmeesters. “Om eerlijk te zijn heeft mijn restaurant geen aandacht meer nodig”, zegt hij, “Maar de nieuwe generatie van Antwerpen wel. Het is uit een soort idealisme dat ik het doe”. Idealistisch kun je Johan wel noemen. Op de kookzender Njam! probeert hij op een zo eerlijk mogelijke manier de mensen aan de kook brengen - letterlijk dan - en in zijn restaurant trekt hij resoluut de kaart van dagvers. Dagvers betekent dat er op het bord verschijnt wat er op dat moment beschikbaar is én dat het om lokale producten gaat - je kunt niet dagvers koken met producten die drie dagen onderweg zijn. “Voor mij is de lekkerste vis dan ook de vis van het moment”, zegt hij. “Nu is dat de pladijs. Voor groenten geldt hetzelfde. Ik serveer wat het seizoen te bieden heeft”. 

Fier op de Belgische asperges en witloof

Hoewel lokaal en seizoensgebonden klassieke waarden zijn, vinden zij vandaag de dag steeds meer bijval bij de nieuwe generatie. Het zijn zelfs buzzwords geworden. Maar aan trends doet Johan niet. In plaats daarvan pleit hij gewoonweg hard voor meer respect voor eigen teelt. “Asperges en witloof uit volle grond van bij ons, dat zijn producten waar wij veel fierder op moeten zijn”, stelt hij resoluut. “Het zijn werkelijk fantastische producten. En toch staan de producenten onder druk, door slechtere maar goedkopere groenten uit het buitenland”. 

Vijftig jaar kookervaring

Koop lokaal maar wees vooral creatief in de keuken, dat wil hij kwijt. “Koop bijvoorbeeld een vis in zijn geheel. Zo kan je van de kop een bouillon trekken”. Het is maar een van de vele trucs van de encyclopedische kennis van Johan. Tijdens het openingsweekend van Smaakmeesters (1 en 2 oktober) zal hij op het podium aan het MAS een fractie van die kennis delen. “Wat ik juist zal vertellen, dat zien we nog wel.” Met vijftig jaar kookervaring kan hij ondertussen wel wat uit zijn mouw schudden. 

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ingrid Neven

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Meesterkok en ambassadrice Ingrid Neven introduceert ’t Eilandje als culinaire vertoefplaats, waar schipper en hipperd naast elkaar tafelen.

Smaakmeesters : interviews Pazzo - Backyard - Fish & Eat

Smaakmeesters : interviews Pazzo - Backyard - Fish & Eat

In oktober serveren de chefs van meer dan 60 restaurants, traiteurs en bars je hun meestergerecht. Hier is het de beurt aan de chefs van Fish & Eat, Backyard en Pazzo.

Smaakmeesters: Interviews met Hippodroom - Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck

Smaakmeesters: Interviews met Hippodroom - Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck

In oktober serveren de chefs van meer dan 60 restaurants, traiteurs en bars je hun meestergerecht. Wij stellen er telkens 3 aan je voor. Hierbij de chefs van Hippodroom, Mama Matrea en Bakkerij Toon De Klerck.
 

Bar Neptune

Bar Neptune

Bar (Cocktails / Koffie / Salads)
Chef: Julian Kappert

Smaakmeesters: de maandsuggesties van 1 t.e.m. 31 oktober

Smaakmeesters: de maandsuggesties van 1 t.e.m. 31 oktober

Elke Smaakmeester biedt de hele maand oktober een speciale Smaakmeesterssuggestie aan, een heerlijk gerecht of drankje dat je smaakpapillen op en top verwent en het culinaire vakmanschap van de chefs aantoont. Dit moet je absoluut proeven, reserveer daarom tijdig je tafel of ga langs bij één of meerdere deelnemers tussen 1 en 31 oktober.

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.