Smaakmeesters : Ambassadeurs - Ronald Ferket

De tweede editie van Smaakmeesters focust zich niet enkel op het centrum van de stad, maar neemt ook het Zuid en ’t Eilandje onder haar vleugels. Ambassadeur voor het historisch centrum is Ronald Ferket, zaakvoerder van jenevercafé De Vagant, en smaakmeester pur sang. Culinair blogster Marlies Beckers zat met hem aan de toog en bezorgde dit smakelijk interview.

Jenever hoort bij ons cultureel erfgoed

Waarom is De Vagant een vaste waarde in Antwerpen?
“De Vagant is nooit een gewoon café geweest. Totdat ik de zaak overnam in 1985 stond De Vagant bekend om zijn goede muziek en zijn selectie van de betere bieren. Voormalig radiopresentator Jan Lambin vertelde in zijn toeristisch programma De Postiljon graag over kleinere zaakjes. Hij gaf me de tip om jenevers op de kaart te zetten. Dat is van enkele jenevers al snel geëvolueerd tot meer dan 200 soorten. Dat we aan de basis wel een gewoon café blijven, verklaart volgens mij een deel van het succes.”

Hoe heb je die kennis ontwikkeld over jenever?
“Ik wilde niet enkel veel jenevers kunnen aanbieden, ik wilde er ook veel over kunnen vertellen. Vandaar dat ik me echt verdiept heb in de materie en van de ene verrassing in de andere gevallen ben. Ons cliënteel komt voor de jenever, maar ook voor ons. Sinds kort sta ik meer achter de toog dan vroeger en je merkt dat de mensen dat appreciëren. Over elke jenever kun je wel iets vertellen, elke jenever heeft zijn geschiedenis. Dat boeit de mensen natuurlijk.”

Waarom is jenever zo bekend in de Lage Landen?
“Jenever maakt deel uit van onze cultuur. Enerzijds vind je de heilzame jeneverbes overal in deze buurt, anderzijds was het destijds ook een ideale manier om slecht bier te recupereren. De kennis en de apparatuur om bier te brouwen stond in de 16de eeuw nog niet op punt, waardoor de drank snel verzuurde. De accijnzen op de flessen waren echter al betaald en dus was het zonde om de alcohol gewoon weg te gooien. Graan ligt aan de basis van jenever, net zoals bier. Dankzij de combinatie met de jeneverbes ontstond er een interessant destillaat.” 

Eindeloze variatie aan jeneversoorten

Kun je jenevers ook mixen zoals andere sterke dranken?
“Absoluut. Met al die verschillende jenevers kun je echt alle kanten uit. Bestel gerust een jeton bij ons, kort voor jenever tonic (lacht). De variatie aan jeneversoorten is eindeloos. Er is jenever voor elke dag, kruidige, fruitige, gelagerde en gebaseerd op graan. Dat is trouwens ook interessant in de keuken. Zowel bij vis als vlees past jenever perfect.”

Lijdt De Vagant onder de gin- en cocktailhype?
“Nee. Onze habitués blijven komen en ook internationaal zijn we bekend. Voor veel gidsen is De Vagant een aan te kruisen adresje. Daarnaast is het ook een mooi café met uitsluitend authentieke stukken aan de muur. Op de 1ste verdieping hebben we zelfs een klein museum ingericht, met reclamevoorwerpen en oude affiches van Antwerpse stokerijen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.”

Roep halt aan de ‘versushisering’

Waarom ben je ambassadeur van Smaakmeesters?
“Ik ben ook medeoprichter van de vzw Antwerpse Streekproducten. De authenticiteit van de stad ligt me na aan het hart. De eerste editie van Smaakmeesters focuste zich enkel op het historisch centrum als antwoord op het leeglopen van de binnenstad. Dit jaar komen daar het Zuid en het Eilandje bij. Een geweldig initiatief om nieuwe zaken te leren kennen in hun normale habitat. Als ancien stap ik daar graag in mee. Het geeft me de kans om mijn verhaal te vertellen aan andere mensen.”

Wat ga je maken tijdens Smaakmeesters?
“Met De Vagant gaan we een ‘Groentje’ presenteren. Dat is een citroenschil getrokken op alcohol met suiker. Dat was in de jaren voor WOI een enorm populaire drank in ’t stad. Mijn zoon, chef van De Groote Witte Arend, bereidt dan weer een tarte tatin van uien, geitenkaas van Polle en filet d’Anvers. Zondag 2 oktober geef ik op de Groenplaats een demo over het Groentje en de tarte tatin.”

Waarom moet iedereen naar Smaakmeesters afzakken volgens jou?
“Het is de beste manier om nieuwe dingen te leren kennen en om restaurants van hun beste kant te zien. Het stad is meer dan pita, pasta en sushi alleen. Laat ons terugkeren naar ambacht en authenticiteit. Leer horecamensen kennen die op een passionele wijze bezig zijn met hun vak en niet willen toegeven aan modetrends. Ga weg van de ‘versushisering’, maar kies voor kwalitatieve producten van bij ons.”

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Bar Burbure

Bar Burbure

Bar
Chef: Jurgen Lijcops

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Smaakmeesters : Ambassadeurs - Sepideh Sedaghatnia

Dit jaar neemt het Zuid ook deel aan Smaakmeesters en maar goed ook: waar vind je immers meer gastronomie dan waar de hippe stedeling banjert? Een nieuwe buurt vraagt om een nieuwe ambassadeur. Dat werd Vlaanderens bekendste sommelier Sepi, die de home cooked meal van de mama vooropstelt. 

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.