De Vagant - Dim Dining - Greenway

Oktober is uitgeroepen tot dé culinaire maand van Antwerpen. Van zaterdag 1 tot en met maandag 31 oktober is ’t stad in de ban van het culinaire evenement Smaakmeesters. Blogger Marlies Beckers ging op pad en keerde terug met een interessante vangst.

Bij de 65 deelnemende horeca- en speciaalzaken smul je van het lekkerste dat Antwerpen te bieden heeft. Gepassioneerde vakmensen etaleren hun signature dish of topproduct voor hun deur. En dat voor amper vijf of acht euro. Met een handig opvouwbaar stadsplan stippel je je eigen parcours uit doorheen drie Antwerpse wijken: ’t Eilandje, het historisch centrum en het Zuid.

Groentje voor gevorderden

Vanaf de Grote Markt slalom ik via de Vlaeykensgang naar jenevercafé De Vagant. Daar wacht Ronald Ferket me op. Al 31 jaar staat hij hier achter de toog en vertelt hij maar al te graag honderduit over de 200 jenevers die zijn café rijk is. Speciaal voor Smaakmeesters haalt hij nog eens een Groentje boven. Nee, geen ingeweken Antwerpenaar, wel een borrel op basis van citroenschillen geweekt in alcohol en suiker. Een drankje dat waanzinnig populair was voor Wereldoorlog I, maar verdrongen is naar de krochten van ons geheugen.

De beste octopus ter wereld! Punt.

Om de hoek wring ik me binnen bij Dim Dining, kort voor Dimitri (Proost), de chef. Aan één van de slechts 16 stoelen, in een subliem kader, eet je Japans met een Westerse twist. Ik installeer me aan de toog en kan zo recht in de potten en pannen kijken van de chef. Die serveert me sushi met buik van tonijn. Deed hij ook maar take away denk ik stiekem. En dan de octopus. Dit is geen gewone octopus. Dit is meesterlijk. Maar liefst dertien keer opgekookt. Zo sappig en mals en toch crunchy aan de buitenkant. Deze octopus keldert elke andere vorm van calamares zo de dieperik in. En het beste van al? Je kunt dit stukje hemel proeven als Smaakmeestersuggestie.

Misleid door de kebab wrap, gezond en vegan

Voor mijn dosis groenten klop ik aan bij Greenway, een vegetarische keten met Antwerpse poot op de Groenplaats. Restaurantgids Gault&Millau beloonde de zaak met de award Best Healthy Festivalfood voor hun 'Korean BBQ pulled soy sandwich' op dancefestival Tomorrowland. En oh mijn goeie God, hiervoor zou ik ook op elk festival in de rij willen gaan staan. Het knapperige broodje is gevuld met soja zoals je het nooit eerder geproefd hebt. De gepekelde groentjes zorgen voor een pittige beet en de vegansaus op basis van limoen en verse gember geven het geheel een frisse touch waardoor je bij elke hap meteen een tweede wilt. En dan komt het proevertje voor Smaakmeesters, de kebab wrap. Kebab door vegans voor vegans. Op basis van tarwe en soja. Go and get some!

Ontdek alle deelnemers van Smaakmeesters en hun suggesties hier.

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Blog: Bierpassieweekend

Blog: Bierpassieweekend

Mijn ontmoeting met Ben op het Bierpassieweekend start alvast met een knaller. Welk bier ik graag lust? Ik besluit de waarheid op te biechten: “Ik ben niet zo’n bierkenner en laat me met alle plezier leiden door jouw kennis.” Dat was buiten Bens expertise gerekend. “Welke smaken heb je graag?” Ik krijg een Armand uit Limburg voorgeschoteld. Fruitig, zacht en niet te ‘hoppig’. Ik voel me een cliché van een vrouw.

Blog: Antwerpse stadshoning

Blog: Antwerpse stadshoning

“Stadshoning. Dat is honing van bijen die nectar slurpen uit de talrijke bloemen die Antwerpen rijk is. Elke buurt heeft een unieke vegetatie. Elke honing proeft dan ook anders.” Gehuld in imkerpak volg ik elk gepassioneerd woord van Rik Janssens terwijl het zweet op mijn voorhoofd parelt. Niet enkel de warmte van deze bloedhete zomerdag speelt me parten, ook de spanning  is navenant wanneer een van de duizenden bijen nieuwsgierig mijn been opkruipt. “Gewoon stil blijven staan,” zegt Rik. Gewoon?

Blog: Exotische markt

Blog: Exotische markt

Heb je steeds opnieuw die drang om te reizen, nieuwe dingen te ontdekken en te proeven van wat de wereld te bieden heeft? Dan zit je in Antwerpen helemaal goed. Geniet van een goed glas bier op één van de vele terrassen, laat je verleiden door de kenmerkende Belgische gastronomie of ga op zoek naar de verschillende culturen die de stad rijk is.

Blog: Chocolatier Jitsk

Blog: Chocolatier Jitsk

Wie België zegt, die denkt onherroepelijk aan ons talrijk aanbod uitstekende bieren en onze wereldvermaarde chocolade. Geen evidente combinatie, maar toch weten beiden elkaar wonderwel te vinden. In navolging van de gerenommeerde kaasaffineurs Van Tricht heeft de piepjonge chocolatier Jitsk Heyninck immers zijn intrek heeft genomen in de gebouwen van stadsbrouwerij De Koninck.

Gerelateerde content

De Ruien

De Ruien

Bezoek de unieke attractie De Ruien en loop door de voormalige grachten en riolen van Antwerpen. Tijdens de avontuurlijke en bevreemdende wandeling onder de grond ontdek je de boeiende en rijke geschiedenis van de stad.

Havenhuis

Havenhuis

De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Daarnaast kan je het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

Klim naar het topje van de kathedraal

Klim naar het topje van de kathedraal

De toren van de Antwerpse kathedraal is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren van België en Nederland. Tijdens de populaire beklimming maak je kennis met het unieke verhaal van de klokkentoren en op de top word je beloond met een adembenemend panorama over de stad.

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Gegidste rondleidingen - info, prijzen en reservatie

Informatie over de gegidste rondleidingen, prijzen en hoe je kan reserveren.

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met heel wat bewoners en bezoekers. En al die bewoners en bezoekers vragen ook veel parkeerplaatsen voor auto’s. Op een aantal plaatsen kan je nog gratis je auto kwijt maar meestal geldt betalend parkeren.