5 bijzondere diamantplekjes

Antwerpen staat al jaren bekend als het belangrijkste handelscentrum voor diamant ter wereld. Maar ook op alledaagse plekjes in de stad vind je vaak een (onverwachte) link met diamant.

Grote Markt

Op de Grote Markt vonden de jaarmarkten plaats die Antwerpen als handelsstad bekend hebben gemaakt. Het Huis van Spaengien (Grote Markt 7) kreeg aan het einde van de 18de eeuw een nieuwe bestemming als handelspand voor juwelen en edelmetaal. Het pand beschikte over een grote binnenplaats met overdekte gaanderijen met tientallen kramen of stallen. Het geheel liep door tot de Bullinckstraat/Oude Beurs waar in 1474 al een juwelierspand was.

Het Steen

Eeuwenlang werd diamant in het stadscentrum verkocht. Maar na de bouw van het Centraal Station in 1905 (het was toen de 75ste verjaardag van het Koninkrijk België), verplaatste de handel zich naar de stationsbuurt. De belangrijkste reden daarvoor was de bereikbaarheid. Handelaars moesten zich snel van de ene plaats naar de andere kunnen begeven.

Carolus Borromeuskerk

In de buurt van de Carolus Borromeuskerk vind je heel wat gezellige winkels waaronder verschillende juweliers. In 1987 lanceerde Wim Meeussen exclusieve juwelen met een heel eigen vormgeving. Hij is één van de juweliers met een ‘Antwerp's Most Brilliant-label’. Dat is een kwaliteitslabel van de stad en Antwerp World Diamond Centre. Het brengt juweliers samen die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen rond duurzaamheid, veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie en service. Juweliers die het label haalden, zijn te herkennen aan de Antwerp's Most Brilliant etalagesticker.

Leysstraat

Op de hoek van de Leysstraat en de Jezusstraat staat een standbeeld van Lodewijk van Bercken. Volgens de legende is Lodewijk de ontdekker van het moderne diamantslijpen, maar in werkelijkheid heeft hij nooit bestaan. Hij was een verzinsel van de 18de eeuwse Franse juwelier Robert de Berquen die zich in de gunst van de koning wilde werken. Berquen is later verbasterd tot Bercken.

Mechelseplein: Sint-Joriskerk

Achteraan in de Sint-Joriskerk hangt een bronzen plaat ter nagedachtenis aan Louis Coetermans. Zijn bijnaam was ‘Prins Diamant’ en rond 1900 was hij een internationale sleutelfiguur in de diamantwereld. Aan deze parochiekerk, op wat toen de Nijverheidslaan heette, en later de Britselei, stond zijn paleis. Op zijn hoogtepunt stelde Prins Diamant 3.000 klievers en slijpers te werk.  Louis was een sociale ondernemer en fabrikant. Hij liep in de spits voor de afschaffing van de kinderarbeid in de diamantateliers en lag aan de basis van behoorlijke volkswoningen in Groot-Antwerpen.

Victoriano Moreno

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]