9 dingen die je moet weten over het Schipperskwartier in Antwerpen

Het Schipperskwartier in Antwerpen biedt een ideale uitvalsbasis tussen de bruisende binnenstad en het trendy Eilandje. Van oudsher is dit misschien de plek voor de meisjes van plezier, maar tegenwoordig heeft het Antwerpse Red Light District nog veel meer te bieden. Daarom een lijstje met alles wat je moet weten over het Schipperskwartier.

Falconplein

Het Falconplein bevindt zich op de grens van het Schipperskwartier en het Eilandje. Op dit ooit beruchte plein, vind je vandaag tal van leuke bars, cafeetjes en Wah Kel, het oudste Chinese restaurant van Antwerpen. Elke zondagochtend kan je er van 8 tot 16 uur gezonde producten kopen op de wekelijkse biomarkt

Café d’Anvers

Verschillende clubs en discotheken hebben zich door de jaren heen gevestigd in het Schipperskwartier. Cafe d’Anvers is daar een van. De tot houseclub omgebouwde kerk is al jaren lang een bekende uitgaansgelegenheid in Antwerpen. House en techno liefhebbers weten waar naartoe. 

Cargo Club

De club die vroeger beter bekend stond als de Red & Blue, heet sinds kort Cargo Club. Cargo Club is een van de grootste gay discotheken van Europa. Op zaterdag zijn enkel mannen toegelaten. 

Sint-Pauluskerk

Eens in het Schipperskwartier is een bezoek aan de Sint-Pauluskerk zeker een aanrader. Het indrukwekkende interieur zal je doen stilvallen. De kerk draagt zorg voor meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse meesters als Rubens, Van Dyck en Jordaens. Tijdens een brand in 1968 hebben omwonenden waaronder veel prostituees, een groot deel van de kunstwerken van de kerk weten te redden. 
Meer over de openingsuren van de Sint-Pauluskerk vind je hier

De Ruien

De Ruien lopen onder het Schipperskwartier door. Vroeger werden De Ruien gebruikt als grachten en riolen van de stad, maar nu kan je tijdens een wandeling het ondergrondse Antwerpen ontdekken. Meer informatie over De Ruien en het reserveren van een wandeling. 

Villa Tinto

Het Schipperskwartier staat vooral bekend om het Red-Light district. Het aantal prostitutiepanden zakte de afgelopen jaren drastisch. Dat volgt uit de concentratie van de prostitutie in een gedoogzone van nog maar drie straten. Maar het aantal rode lichtjes bleef hetzelfde. Daar zorgt onder meer Villa Tinto voor, met 51 nieuwe vitrines in één bouwblok.

Nieuwe stripmuur

Sinds kort vind je ook in het Schipperskwartier een stripmuur. Het nieuwe kunstwerk aan de Brouwersvliet, is een ontwerp van Nederlandse illustrator, striptekenaar en graficus Joost Swarte. De meer dan 300 vierkante meter grote tekening heeft als titel: ‘Zeven deugden/Zeven ondeugden’.
 

B&B overnachting

Het Schipperskwartier, gelegen tussen het Historische Centrum en het Eilandje, is een prima locatie om te overnachten. Bij bed & breakfasts Yellow Submarine en Lucy in the Sky kan je rustig bekomen van een geslaagd dagje Antwerpen.
 

Wandeling

Nieuwsgierig geworden naar het Schipperskwartier? Nodig je vrienden en familie dan uit voor een gegidste groepswandeling langs de Schipperskapelstraat, Sint-Paulusplaats, Veemarkt, Klapdorp, Falconplein en eindbestemming het MAS. Ontdek zelf waarom deze wijk zeer de moeite waard is. 

Ontdek ook de andere wijken in Antwerpen;  

 

Elvire Photography

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]