9 tips om bier in Antwerpen te beleven

Benieuwd naar de beroemde en beruchte Belgische bieren? Antwerpen is de ideale plek om ze te leren kennen. 

1. Het Bolleke

We moéten beginnen met dit Antwerpse icoon. Een ‘Bolleke De Koninck’ is het lokale bier bij uitstek. Je drinkt dit amberkleurig bier van hoge gisting in een typisch halfrond glas op een steel (vandaar de naam). Het heeft een alcoholpercentage van ruim vijf procent en een heel eigen smaak, waarmee het volgens kenners een ideaal aperitiefbier is. Een Bolleke is te verkrijgen in bijna elk café in de stad. De brouwerij bevindt zich nog steeds midden in de stad en werd recent vernieuwd. Je kan er een interactieve brouwerijtour volgen, net als degustaties en workshops. 

2. Kroegentocht

Bij Visit Antwerpen organiseren we zelf twee wandelingen in het thema bier. Tijdens ‘Plezier met bier’ ga je op verkenning langs typische Antwerpse café’s. Tijdens het drinken leer je ook echte streekbieren kennen, en krijg je uitleg over hoe die gebrouwen worden. De tweede wandeling is ‘Plezier met bier en elixir’. Gelijkaardig van opzet, maar met een langere kroegentocht, en vooral met bier én sterke drank. Het elixir waarvan sprake in de titel is Elixir d’Anvers, een straf kruidendrankje en net als het Bolleke een echt Antwerps icoon. 

3. Het Pakhuis

Behalve De Koninck telt Antwerpen nog maar 1 andere echte brouwerij: Het Pakhuis, een ‘huisbrouwerij’ op het Antwerpse Zuid. Daar worden 5 zelfgemaakte bieren gemaakt en geschonken in de gelijknamige brasserie. Geniet van stoofvlees met ‘Antwerpse Bruine’, of laat je rondleiden door de installaties. In deze kleine brouwerij krijg je elke stap in het brouwproces heel aanschouwelijk te zien, uiteraard in combinatie met een degustatie.

4. Bierwandeling

Dit is een historische wandeling in het centrum van Antwerpen, specifiek in het thema bier en brouwen. Zo wordt Het Brouwershuis bezocht en wordt Gilbert Van Schoonbeeke belicht, een sleutelfiguur uit de 16de eeuw. Onderweg krijg je de kunst van het bierproeven uitgelegd, in theorie én praktijk natuurlijk, tijdens het proeven van vijf speciaalbieren met een verleden. 

5. Café’s met een uitgebreide bierkaart

Antwerpen telt de laatste jaren meer en meer echte biercafé’s. Met een hele reeks bieren op de tap, en nog veel meer op fles. Ze zijn vooral te vinden in het stadscentrum: 

6. Seefbier

Seefbier’ is een historisch Antwerps streekbier dat verdwenen was, maar vanaf 2012 door de Antwerpse Brouw Compagnie terug gebrouwen en verkocht wordt. Het is lichtblond van kleur, met een zachte smaak, en gemaakt met kruiden zoals boekweit. Seef is momenteel al te vinden in heel wat Antwerpse café’s. De Compagnie heeft sinds kort een eigen brouwerij in de stad, in de wijk Het Eilandje in het noorden van de stad. Je kan er op vrijdag en zaterdag een kijkje gaan nemen en vanaf april dagelijks.

7. City beer golf

City golf’ kende je misschien al, dat is het spelen van golf, niet op een golfterrein maar in een stad. Je kan city golf spelen in Antwerpen, maar sinds een 2015 is ook city beer golf een optie. Daarbij speel je in groep stadsgolf op vier locaties en geniet je van 3 streekbieren. Een mooie combinatie van sport en ontspanning dus. 

8. Activiteiten van het Antwerps Bier College

In een stad met zo een groot aanbod aan gerstenat kan een fanclub natuurlijk niet ontbreken. Het Antwerps Bier College is een groep liefhebbers die graag bier degusteren en daar allerlei activiteiten rond organiseren. Zoals bierbabbels, food pairings, rondleidingen in brouwerijen,... . Je kan natuurlijk lid worden van het college, maar veel activiteiten zijn - tegen een kleine meerprijs- ook toegankelijk voor niet-leden. 

9. Bierfestivals

Antwerpen telt tot slot ook een aantal jaarlijkse evenementen om de lekkerste drank ter wereld te vieren:  

Stad Antwerpen I Dirk Kerstens

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]