Antwerpen betrouwbaar diamantcentrum

Antwerpen is al vijf eeuwen lang het belangrijkste en meest betrouwbare diamantcentrum ter wereld. Elke dag passeert hier voor 220 miljoen dollar aan diamanten. Maar liefst 1.600 diamantbedrijven zijn hier actief, goed voor 32.600 jobs. Ook op ethisch vlak hebben Antwerpen en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) - de koepelorganisatie van de diamantsector – de laatste jaren heel wat stappen ondernomen. Hieronder lees je waarom Antwerpen het betrouwbaarste diamantcentrum ter wereld is.

Wat zijn conflictdiamanten?

Tot 2003 bestond zo’n 15 procent van de wereldwijde diamanthandel uit conflictdiamanten – in de volksmond gekend als bloeddiamanten. Vooral sommige Afrikaanse landen hadden een kwalijke reputatie.

Zijn er vandaag nog conflictdiamanten in omloop?

Onder impuls van de Verenigde Naties en alle betrokken landen werd de Kimberley-procedure ontwikkeld. Sindsdien krijgen diamanten een certificaat om hun zuivere herkomst te garanderen. De controle start al bij de ontginning van de ruwe stenen en volgt die tot de import in Europa via de toegangspoort Antwerpen. De ruwe stenen worden op talrijke manieren verzegeld en krijgen 3 verschillende export-certificaten. Door die aanpak bedraagt het aandeel conflictdiamanten wereldwijd nog slechts 0,2 procent.

Hoe bepaalt men de waarde van een diamant?

De kwaliteit en de waarde van een geslepen diamant worden bepaald door de vier C's; carat, colour, clarity en cut. In Antwerpen voegt de diamantsector er nog  vijfde C aan toe: confidence.

Carat verwijst naar het gewicht van de diamant. Een karaat staat gelijk aan 0,2 gram. Nergens anders in de wereld worden zoveel stenen van één karaat of meer geslepen als in Antwerpen. Simpelweg omdat het vakmanschap en de meesterslijpers zich in Antwerpen bevinden.

Color staat voor de kleur van de diamant. Met uitzondering van Fancy Colors zijn kleurloze diamanten het meest waardevol. Meer dan 80 procent van de geslepen diamanten heeft een geelachtige kleur en is daarom minder waard.

Clarity ofwel de zuiverheid van diamant wordt bepaald door het aantal, de grootte en de plaats van de insluitsels of inwendige onzuiverheden én door uitwendige elementen zoals krassen. Een loepzuivere diamant is een steen die geen onzuiverheden vertoont onder een loep die tienmaal vergroot.

Cut staat voor slijpsel. De ideale verhoudingen en de afwerkingsgraad zijn hierbij belangrijk. ‘Cut in Antwerp’ staat voor een perfect geslepen steen.

Confidence is het begrip waarmee wordt aangeduid dat een persoon of organisatie werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Je vindt er meer over op de website van Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Dat is de Antwerpse koepelorganisatie van de diamantsector.

(c) Stad Antwerpen

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]