Antwerpen voor vroege vogels

Ben jij een echt ochtenddier en benieuwd hoe Antwerpen eruit ziet voor dat alle musea, modewinkels en eethuisjes hun deuren openen? In dit artikel ontdek je een aantal tips voor de perfecte ochtend in de stad. Beleef hoe de stad tot leven komt wanneer de zon langzaam boven de skyline van Antwerpen verschijnt en leer Antwerpen eens op een heel andere manier kennen...

 

Zonsopgang boven Antwerpen

Heb je geen moeite met vroeg opstaan, dan raden we je aan de zonsopgang boven de skyline van Antwerpen te bewonderen. Neem op Sint-Jansvliet de voetgangerstunnel naar Linkeroever. De unieke houten roltrappen en de wandeling door de tunnel is al een belevenis op zich. Loop op Linkeroever nog een klein stukje langs de Schelde in noordelijke richting. Vanaf het terras heb je het beste uitzicht op de stad en zie je de zon langzaam tussen het MAS en de kathedraal boven Antwerpen verschijnen. Check voor de zekerheid op welke tijden de zon opkomt zodat je het magische moment niet mist.

Aankomst van zeecruises in Antwerpen

Antwerpen is een zeer populaire haven voor zee- en riviercruises. De kathedralen van de zee meren in Antwerpen aan vlakbij de kathedraal van de stad. Dit is niet alleen een unieke belevenis voor de passagiers, ook toeschouwers aan wal genieten zo van een spectaculair zicht. Meer dan 25 zeecruises meren dit jaar vroeg in de ochtend aan ter hoogte van het Zuiderterras. Vanaf het wandelterras boven de cruiseterminal heb je het perfecte zicht op de aankomende cruises. Hou je camera in aanslag voor het ultieme shot. Hier vind je een lijst met alle zeecruises die dit jaar in Antwerpen aanmeren.

Begin de dag met een perfect gezet kopje koffie

Wist je dat er in de Antwerpse haven voor zo’n 27 miljard kopjes aan koffiebonen ligt opgeslagen? Daarmee is Antwerpen de grootste opslagplaats voor koffie ter wereld. En geef toe, wat is een beter begin van de dag dan een perfect gezet kopje zwart goud. Je vindt talloze koffiebars in de stad, die vanaf een uur of half negen hun eerste espresso’s en macchiato’s schenken. Gelukkig zijn er voor de echte vroege vogels ook een aantal waar je al eerder binnen kunt wandelen. Op het Eilandje kun je voor je favoriete koffiearoma terecht bij ‘The Shack’. Geniet van het uitzicht over de oude haven en het MAS vanaf het terras van dit down-to-earth koffiebarretje. Op een steenworp afstand van de Grote Markt – waar het vroeg in de ochtend nog heerlijk rustig is - kun je al vroeg terecht bij Caffe Mundi. Voor een echte Italiaanse espresso ga je naar Caffè e Fiori, vlakbij het station in het levendige Berchem. Ben je op ’t Zuid, breng dan zeker een bezoekje aan Charlie’s om de dag te beginnen met een perfect gezet kopje koffie.

Lopen langs de Schelde

Ben jij zo’n held die de dag graag al sportend begint? Dan ben je in Antwerpen op de juiste plek. Vroeg in de ochtend kan je heerlijk joggen of wandelen langs de Schelde. Volg bijvoorbeeld het 3,2 kilometer lange gedicht van Peter Holvoet-Hanssen op de waterkeringsmuur aan de kaaien. Aan de andere kant van de Schelde, op Linkeroever, kan je het wandelpad langs het Maritiem Openluchtmuseum Boeienweide volgen. Jog langs de jachthaven, het strand van Sint-Anneke en volg de Scheldebocht voor het beste zicht op de Antwerpse haven.

De stad zien wakker worden op je fiets

Dit is een tip voor hele vroege vogels. Wie er voor kiest om al om vier uur ’s ochtends op de fiets te stappen, krijgt een heel ander beeld van de stad. Plekken waar je normaal horden toeristen ziet, lijken uitgestorven, terwijl het bruist in de meest onverwachte hoekjes van de stad. Antwerpen Averechts verzorgt een complete fietstour inclusief gids en ontbijt. Voor vroege vogels is dit ongetwijfeld de beste manier om Antwerpen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Markten in Antwerpen

Van woensdag tot zondag zijn er ’s ochtends vroeg allerlei markten te vinden in Antwerpen. Als je er vroeg bij bent, dan sta je op de eerste rij voor de meest verse producten of de meest unieke souvenirs. Op de exotische markt op het Theaterplein vind je behalve lokale producten ook Turkse, Marokkaanse en zuiderse specialiteiten. Scoor vintage en rariteiten op de Vrijdagmarkt of producten met het bio-kwaliteitslabel op de Biomarkt. Er is ongetwijfeld voor iedereen iets te vinden op de Antwerpse markten.

De Antwerpse bakker

Als vroegste vogels van de stad mogen er natuurlijk geen Antwerpse bakkers in dit lijstje ontbreken. Begin je dag in Antwerpen met heerlijk vers ontbijt van Bakkerij Kris. Al om 5:00 in de morgen vliegen de eerste warme broodjes over de toonbank van deze bakkerij op het Eilandje. Bakkerij Kris is niet alleen populair onder de havenarbeiders die voor het werk nog snel even wat lekkers inslaan, ook bekende Vlamingen kennen hun weg naar Kris. Ook Veron is een vertrouwde naam in Antwerpen. Al jaren komen Antwerpse studenten naar dit authentieke winkeltje voor hun verse broodjes. Voor heerlijk ambachtelijk brood, gebakken door een ware sterrenchef, ga je naar Domestic. De bakkerij en kruidenierszaak van chef Julien Burlat is het verlengde van het sterrenrestaurant Dôme en zeker een bezoek waard. Wanneer je vlakbij het Mechelseplein in de Theaterbuurt de geur van versgebakken speltbrood ruikt, kan Konditori niet ver meer zijn. Nog geen drie jaar geleden opende deze patissier de deuren en is nu al een vaste waarde in Antwerpen.

Sepp Van Dun

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]