Architecturale parels

Middeleeuwse kerken, indrukwekkende art nouveau gebouwen, maritieme pakhuizen en moderne wooncomplexen, één ding is zeker: er valt heel wat gevarieerde architectuur te ontdekken in Antwerpen. De stad is in constante ontwikkeling: vervallen panden worden in hun oude glorie hersteld en er komen volop nieuwe gebouwen bij. Hou je fototoestel klaar! 

Corona nieuws

Visit Antwerpen volgt de opgelegde maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Jammer genoeg zijn winkels, cafés en restaurants momenteel dus gesloten, houden musea en cultuurhuizen de deuren dicht en staan georganiseerde tours op pauze. Hou er rekening mee dat bepaalde activiteiten in onderstaande artikels even niet kunnen doorgaan maar laat je alvast inspireren en kijk volop uit naar een bezoek aan Antwerpen. 

Oud en nieuw

Waar kan je beter beginnen dan bij de klassiekers? Tijdens je wandeling van het prachtige Centraal Station naar de Schelde bewonder je talloze mooie gebouwen. Het Paleis op de Meir, de Boerentoren, de vernieuwde Handelsbeurs, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Stadhuis, het Steen… Elk op hun eigen manier stelen ze de show in het straatbeeld. Wandel zuidwaarts langs de Scheldekaaien en ontdek tal van architecturale parels, zoals het Huis van Roosmalen, het museum van moderne kunst M HKA, wat ooit een graansilo was, het goederenstation dat tot bankgebouw van Van Breda werd omgetoverd… en tal van lofts en appartementen die uitkijken op een vernieuwd stukje Scheldekaaien waar het heerlijk uitwaaien is. 

Het Eilandje is in constante beweging

De Scheldekaaien zijn een prima wegwijzer naar mooie architectuur. Stap vanaf het Steen in noordelijke richting naar het Eilandje en je kan al snel niet naast het MAS kijken. Wandel daarna door het Sint-Felixarchief. Vroeger werden hier kaas, koffie en granen opgeslagen, vandaag vind je hier de archieven van de stad. Het Eilandje is de laatste jaren enorm veranderd. De woontorens aan het Kattendijkdok, de jachthaven, het Red Star Line Museum, de Montevideopakhuizen, de nieuwe Cadixwijk… als je hier al even niet meer geweest bent, val je van de ene verrassing in de andere. 

Art nouveau in Zurenborg

Zurenborg is misschien wel de mooiste wijk van Antwerpen. Wandel er rond en bewonder ongelooflijke art-nouveau gevels, elegante straten en sfeervolle pleinen. Het pronkstuk is de sublieme architectuur van de 19de-eeuwse Cogels-Osylei. Je kijkt je ogen uit. 

Met de fiets ontdek je meer

Ook verder weg van de stad vallen er heel wat architecturale parels te ontdekken. Neem de fiets en volg de bewegwijzerde Architectuurroute. Zo fiets je langs verborgen parels en verrassende nieuwe stadsontwikkeling: van het nieuwe Havenhuis tot modernistische gebouwen in Deurne en het Noorderpershuis waar de brouwerij van Seefbier gevestigd is.

Haal de kaart op bij een van de bezoekerscentra van Visit Antwerpen en lees zeker de tips van fotografe Noortje Palmers. Zij toont je hoe je mooie Instagramfoto’s maakt van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Wil je helemaal verdiepen in architectuur? Volg dan een begeleide fietsroute en luister naar de boeiende verhalen van je deskundige gids. 

Ontdek nog meer architecturale parels

Tom Cornille

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]