Barok Bookdesign

Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom ging een uitgever als Balthasar Moretus samenwerken met vooraanstaande kunstenaars? En wie zijn vandaag de dag de vernieuwers in het boekenvak?

In de 16de eeuw ontstonden veel nieuwe soorten boeken. En dat is voor een groot stuk te danken aan uitgevers als de famile Plantin-Moretus. Die zochten naar manieren om nieuwe kennis en ideeën op papier vast te leggen en te ordenen. Ze dachten na over hoe ze teksten gingen zetten, hoe beeld en tekst zich tot elkaar verhouden, wat een titelpagina is... Hier ontstond het boek zoals we dat vandaag nog grotendeels kennen.

Balthasar I Moretus zet een volgende grote stap in de ontwikkeling van de boekarchitectuur: hij gaat vooraanstaande kunstenaars inzetten voor het boekontwerp. Zo geeft hij Peter Paul Rubens de opdracht om de illustraties voor zijn nieuwe bijbel te verzorgen.

Ook vandaag nemen uitgevers nog altijd de rol op van regisseur in de vernieuwing van de boekarchitectuur. Ook nu nog is de relatie tot de kunstenaars van belang. Het Museum Plantin-Moretus leidt je langs boeiende uitgeversprojecten die op een andere manier naar het boek kijken. Het toont zo hoe uitgever en kunstenaar in samenwerking het boek steeds weer heruitvinden.

Museum Plantin-Moretus | 28/09/2018-06/01/2019

Andere herfstexpo's: Closer to Baroque MAS, Cokeryen. Foto, film, food by Tony Le Duc Snijders & Rockoxhuis. Overzicht programma herfst 2018.

Collectie Museum Plantin-Moretus Antwerpen

Contact

Vrijdagmarkt 22
Antwerpen
+32 32 21 14 50
http://www.museumplantinmoretus.be
museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Reduction rates

> 65: 6.

12 - 25: 6.

< 12: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €75

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Experience Traps - copyright John Körmeling, Artiesteningang, 2004-2012 © John Körmeling, foto: Joris Casaer

Experience Traps

Het Middelheimmuseum nodigt internationale hedendaagse kunstenaars uit om met typische barokelementen als de grotto, fontein en trompe-l’oeil aan de slag te gaan. 

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque - copyright Studio Tuymans, Luc Tuymans at work

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

In de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’ gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars.

Michaelina - copyright Michaelina Wautier, Kunsthistorisches Museum Wien

Michaelina

De tentoonstelling ‘Michaelina’ demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Vanaf 1 juni 2018 ontvangt gastheer Rubens deze leading lady van de barok in zijn kunstenaarswoning op de Antwerpse Wapper.

[object Object]