Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, werd in 1905 in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Recent werd het station volledig gerenoveerd en in 2007 opende een tunnel onder het station waardoor Antwerpen-Centraal niet langer een kopstation (een station waar alle treinen moeten omkeren) is. In 2009 werd het Centraal Station door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot vierde mooiste station ter wereld.

Een beetje geschiedenis

Station Antwerpen-Centraal wordt door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd. Dit grandioze staaltje architectuur aan het Astridplein bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. De perronoverkapping werd ontworpen tussen 1895 en 1899 door Clement van Bogaert. De overkapping is 43 meter hoog, 186 meter lang en 66 meter breed. Het stenen stationsgebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door Louis Delacenserie in eclectische stijl. Delacenserie liet zich onder meer inspireren door het Pantheon in Rome. Het hoogste punt (75 meter) is een grote koepel.

Het station werd op 11 augustus 1905 geopend. In 1975 kreeg het station de status van beschermd monument en vanaf 1986 werd het grondig gerenoveerd. De grote ontvangsthal (kathedraal) met marmeren vloer wordt nu vaak gebruikt voor allerlei evenementen en optredens. Tussen 2000 en 2009 werd de spoorhal verdubbeld in capaciteit met onder meer perrons op twee ondergrondse niveaus. Vroeger moesten de treinen binnen rijden en weer buiten rijden. Nu kunnen ze doorrijden dankzij de spoorwegtunnel tussen het station en het noorden van de stad. Het Amerikaanse weekblad Newsweek plaatste het station in 2009 op plaats 4 van de wereldtop.

"In 1835 arriveerde de eerste trein Brussel-Antwerpen in Antwerpen in een houten station buiten de stadsmuren, aan het Koningin Astridplein. Dat werd in 1854 vervangen door een nieuw houten stationsgebouw ter hoogte van de huidige ingang van de Zoo: het Ooststation. Maar Koning Leopold II vond dat Antwerpen een prestigieus stationsgebouw verdiende. In 1895 kon de Brugse architect Louis dela Censerie aan de slag. Tien jaar later werd Antwerpen-Centraal in gebruik genomen. Het station bestaat uit een verhoogde spoorwegbedding, een overdekte stalen spoorweghal en een monumentaal stationsgebouw voor diensten en lokettenzaal.

Mooiste station ter wereld

Het Centraal Station is nu een van de mooiste stations ter wereld. Tussen 2000 en 2009 werd het monumentale gebouw volledig gerenoveerd en de spoorhal verdubbeld in capaciteit. Er kwamen perrons op twee ondergrondse niveaus, een tweede volwaardige stationstoegang aan het Kievitplein en ruimte voor winkels en horeca. De unieke metalen perronoverkapping was eerder al gerestaureerd. Vroeger was Antwerpen-Centraal een kopstation waar treinen moesten keren. Maar sinds 2007 kunnen treinen doorrijden dankzij de spoorwegtunnel tussen Antwerpen-Centraal en het noorden van de stad. "
 

Jan Crab

Contact

Koningin Astridplein 27
Antwerpen
+32 25 28 28 28
http://www.belgianrail.be/nl

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]