Rubenshuis

In het hart van Antwerpen ligt het huis van Peter Paul Rubens, de wereldberoemde barokschilder uit de 16e en 17e eeuw. Al vierhonderd jaar lang zijn hij en zijn werk een bron van inspiratie en een referentie. En het gros van zijn werk ontstond in dit huis.

Corona maatregelen. 

Wij zijn blij dat we opnieuw open zijn voor bezoekers. 
Plan je een bezoek aan ons museum?  Check dan steeds de voorwaarden op onze website en reserveer je ticket online

Zoals Rafael

Rubens was een fan van Rafael, de Italiaanse schilder. Het mag je dus niet verbazen dat Rubens in 1610, net zoals zijn voorbeeld, z’n eigen stadspaleis ontwerpt. Vlakbij de Meir, wat altijd al een gegeerd stukje stad was.

In dit huis maakt Rubens zijn meesterwerken, spelen zijn kinderen in de tuin en ontvangt hij zijn hoge, adellijke en zelfs koninklijke gasten. En ondertussen wordt er in het atelier druk gewerkt aan de schilderijen. Op zijn hoogtepunt, kon Rubens niet al het werk alleen aan en leidde hij een team van professionele kunstenaars.

Diverse functies

Het Rubenshuis is niet altijd als huis of museum gebruikt. Na Rubens’ dood verhuurt zijn tweede vrouw het pand aan het echtpaar Cavendish. Meneer en mevrouw Cavendish openen in de voormalige schilderswoning een populaire manege. Na het vertrek van de Cavendishen, verkopen de erfgenamen van Rubens het huis.
Midden 18e eeuw wordt het Rubenshuis verbouwd. Het woongedeelte maakt plaats voor nieuwbouw. Op het einde van de eeuw nemen de Fransen het pand zelfs als gevangenis in gebruik.

Het duurt tot 1937 voor de Stad Antwerpen het pand koopt en inricht als museum. De negen jaar die daarop volgen worden gebruikt om het Rubenshuis in zijn originele staat te herstellen. Twee onderdelen zijn nog wel originele stukken: het portiek en het tuinpaviljoen. Deze 400 jaar oude elementen werden onlangs gerestaureerd.

Ontmoet Rubens zelf

Als je het Rubenshuis bezoekt, word je niet alleen rondgeleid door zijn huis, langs zijn meesterwerken zoals Adam en Eva en zijn beroemde zelfportret. Maar evengoed langs werken van zijn getalenteerde en befaamde medewerker Anthony van Dyck en langs Rubens’ eigen verzameling kunst.

Haal alles uit je bezoek: boek een gids

Op pad met je familie, vrienden, vereniging of collega’s? Dan is een rondleiding met gids misschien wel perfect voor jullie. Naast interessante weetjes en informatie op maat van je groep, deelt een gids deskundige uitleg die beroert en je zo het museum ten volle doet beleven. Het aanbod aan rondleidingen en alle praktische info vind je op www.experienceantwerp.be.   

Nog niet genoeg gehad van de sfeer in het Rubenshuis na je bezoek? Het Mayer van den Bergh museum ligt op loopafstand en biedt een soortgelijke intieme sfeer waarin je van alle kunstwerken kan genieten. Om alle indrukken daarna te verwerken kan je heerlijk tot rust komen in de botanische tuin, die ook te vinden is in de Theaterbuurt.

SIGRIDSPINNOX.COM

Contact

Wapper 9-11
Antwerpen
+32 32 01 15 55
http://www.rubenshuis.be
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 12

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]