Letterenhuis

Wil je de handschriften van Conscience, Van Ostaijen of Elsschot met eigen ogen zien of een frisse duik in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur nemen? Dan is een bezoek aan het Letterenhuis zeker iets voor jou.

Het Letterenhuis bruist van het leven zoals het was en is in twee eeuwen Vlaamse literatuur. Je valt er van de ene stomme verbazing in de andere verrassende ontdekking.

Hoe schreef Paul van Ostaijen het onsterfelijke ‘Marc groet ’s morgens de dingen’? Hoe schiep de goddelijke Boon op een mooie dag zijn Ondineke van de Kapellekensbaan? En hoe trok Tom Lanoye ten oorlog? Dagboeken, handschriften, brieven… Het Letterenhuis heeft het allemaal. Je kijkt er als het ware over de schouders van de auteurs mee.

Maar het Letterenhuis is veel meer dan een papieren museum. Dode schrijvers nemen er het zoetgevooisde of krakende woord, auteurs van vandaag verklappen je welk voorwerp hun zielslief is en misschien kijk je wel een onbekende literator uit je stad of dorp in de ogen. Er zijn prachtige portretten, er is kunst van auteurs die ook artiesten zijn, curieuzeneuzen kunnen er laden vol curiositeiten opentrekken. Wat meer is: mét de literatuur zie je ook hoe de grote wereld én het kleine Vlaamse dorp in die tweehonderd jaar ingrijpend veranderen. En hoe schrijvers in al dat gewoel staan: stads en dorps, behoudsgezind en beeldenstormend, molenwiekend en berustend. Het Letterenhuis prikkelt de geest en stemt tot nadenken. En het doet dat met… 26 letters. Als ‘geheugen van de Vlaamse literatuur’ houdt het Letterenhuis de belangstelling voor het literaire erfgoed levendig.

Met tijdelijke tentoonstellingen ontdek je meer over een auteur, een literaire stroming, ... Je kunt er ook terecht voor activiteiten als boekvoorstellingen, studiedagen, poëzielezingen, kleine of grotere evenementen. Het Letterenhuis is het centrale literatuurarchief van Vlaanderen. Niet alleen schrijversarchieven, maar ook archieven van literaire tijdschriften en uitgeverijen worden er bewaard. Dat materiaal wordt met zorg bewaard, als grondstof voor boeiende biografieën, literatuurgeschiedenissen, wetenschappelijke publicaties en verantwoorde tekstedities van werken uit de Vlaamse literatuur. Onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden kunnen de collectie van het Letterenhuis raadplegen in de leeszaal.

De publicaties van het Letterenhuis zijn te koop in de bookshop.

Letterenhuis - Bert Weis

Contact

Minderbroedersstraat 22
Antwerpen
+32 32 22 93 20
http://www.letterenhuis.be
letterenhuis@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 5

Iedere laatste woensdag van de maand kan je gratis het museum bezoeken.

Reduction rates

> 65: 3.

12 - 25: 3.

< 12: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 3

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Museum Plantin-Moretus - copyright Victoriano Moreno

Museum Plantin-Moretus

In het woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus komt de geschiedenis van de boekdrukkunst tot leven.

Eugeen Van Mieghem Museum - copyright Eugeen Van Mieghem Museum

Eugeen Van Mieghem Museum

Een 150-tal werken in diverse technieken van de Antwerpse kunstschilder en tekenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Hij staat vooral bekend om zijn geëngageerd oeuvre over de mens in een wereldhaven. Door de tentoongestelde werken, documenten uit de archieven van de kunstenaar en oude foto's uit zijn atelier, krijgt de bezoeker een uitstekend beeld van de leefwereld van een zeer persoonlijke kunstenaar, die vandaag ook in het buitenland opnieuw belangstelling geniet.

[object Object]