Maagdenhuis-museum

Het Maagdenhuis is een voormalig weeshuis voor meisjes, uit de 16e eeuw. Op dit moment herbergt het huis de kunstcollectie van het OCMW, die zo’n twee eeuwen aan kunst omvat. Van de 15e tot de 17e eeuw.

Op het Mechelseplein, één van de hipste pleinen van Antwerpen, ligt het Maagdenhuis. Zeker in de zomer heerst op het plein een gezellige drukte, maar van zodra je het Maagdenhuis binnenstapt, slaan vrome rust en stilte in je gezicht.

Tot 1882 was het huis een meisjesweeshuis. Daarna werden de wezen in modernere gebouwen ondergebracht en werd het Maagdenhuis de hoofdzetel van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, later het OCMW. De kapel van het huis werd in 1884 omgetoverd tot een museum, waar de kunstschatten van de Burgerlijke Godshuizen werden tentoongesteld.

In 1925 werd die kunstcollectie aanzienlijk uitgebreid en sinds 1985 is de volledige benedenverdieping van het oude weeshuis een museum.

Meer dan kunst

Maar het Maagdenhuis is meer dan werken van grote meesters zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens. Het museum is ook gewijd aan de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Je vindt er gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven van de wezen en producten die door de meisjes werden vervaardigd.

Een bezoek aan het Maagdenhuis is dus meer dan een klassiek museumbezoek. Als je de deur doorgaat, stap je letterlijk van het hippe Antwerpen in het middeleeuwse Antwerpen. En word je ondergedompeld in het leven van middeleeuwse wezen en vondelingen. Een wandeling door het Maagdenhuis laat gegarandeerd een diepe indruk na.

Zolders vol schatten

Tussen 23 april en 29 oktober heb je een extra reden om het Maagdenhuis te bezoeken, want dan vindt de tentoonstelling ‘Zolders vol schatten’ plaats. De tentoonstelling laat je kennismaken met een verzameling aan curiosa en kunstwerken, recht van de zolder van het Maagdenhuismuseum. Kom en laat je verrassen door de verborgen schatten van het Maagdenhuis.

Smaakt je bezoek aan het Maagdenhuis naar meer? bezoek dan ook het Rubenshuis, of het Mayer van den Bergh museum.

OCMW Antwerpen

Contact

Lange Gasthuisstraat 33
Antwerpen
+32 33 38 26 20
http://www.maagdenhuismuseum.be
maagdenhuismuseum@ocmw.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 7

Reduction rates

< 12: 0.

12 - 25: 1.

26 - 65: 7.

> 65: 5.

: 0.

: 0.

: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: € 5

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Museum Plantin-Moretus - copyright Victoriano Moreno

Museum Plantin-Moretus

In het woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus komt de geschiedenis van de boekdrukkunst tot leven.

Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal - copyright Dave Van Laere

Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Na 169 jaar bouwen [1352-1521] verrees de kathedraal met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. Het werd het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. De kathedraal is een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken van onder andere Rubens. Na twintig jaar restauratie schittert de zevenbeukige kerk opnieuw in al haar architectonische pracht. Blikvangers zijn zeker Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'. Een bezoek aan Antwerpen zonder de kathedraal te zien, is ondenkbaar.

Sint-Pauluskerk - copyright Jan Crab

Sint-Pauluskerk

Vlakbij de Schelde vind je de Sint-Pauluskerk, een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639. Je kan er prachtige barokaltaren, meer dan 200 beelden en
ruim 50 schilderijen bewonderen waaronder topwerken van Jordaens, Rubens en Van Dyck. De calvarietuin lijkt wel een beeldfragment uit een epische film over Christus’ lijden en verrijzenis.

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, werd in 1905 in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Recent werd het station volledig gerenoveerd en in 2007 opende een tunnel onder het station waardoor Antwerpen-Centraal niet langer een kopstation (een station waar alle treinen moeten omkeren) is. In 2009 werd het Centraal Station door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot vierde mooiste station ter wereld.

Rubenshuis - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen.

[object Object]