Museum Mayer van den Bergh

Het Museum Mayer van den Bergh herbergt een unieke verzameling kunst, uit binnen- en buitenland. De collectie werd samengesteld door Fritz Mayer van den Bergh, een 19e eeuwse kunstliefhebber die haast voltijds kunst verzamelde.

Fritz wie?

Fritz Mayer (1858-1901) was de zoon van de Duitse Emil Mayer, één van de meest kapitaalkrachtige zakenlieden in het Antwerpen van de 19e eeuw. Wanneer vader Emil sterft, trekt Fritz in bij zijn moeder en wijdt hij zich aan zijn passie: het verzamelen van kunst. In 1887 wordt Fritz tot de adel verheven en voegt hij de naam van zijn moeder aan die van hem toe. Vanaf dan heet hij voluit Fritz Mayer van den Bergh.

Autodidact

Voor Fritz was de stap in de kunstwereld geen evidente stap, zijn roots lagen immers in de zakenwereld. Toch leert hij op relatief korte tijd heel veel bij. Al gauw is hij een ware autoriteit. Fritz heeft een voorliefde voor onbekende en minder populaire kunst. Die koopt hij massaal op en bestudeert elk werk tot in de kleinste detail. Waarna hij sommige werken opnieuw verkoopt. Hij had duidelijk de ondernemingszin van zijn vader geërfd.

Visionair

Dat Fritz steeds zijn tijd vooruit was – al was het soms maar met een paar maanden – bewijst de waarde van zijn verzameling. Zo zijn er wereldwijd nog maar 45 schilderijen van Bruegel, waarvan er twee in het Museum Mayer van den Bergh hangen. Eén daarvan is het beroemde werk De Dulle Griet.

Het hele museum, dat overigens heel huiselijk aandoet, staat vol met schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, tekeningen en glasramen. Het is niet moeilijk om je te laten verleiden door de verfijnde smaak van de verzamelaar.

Dulle Griet

Op Pieter Bruegels wereldbefaamde schilderij Dulle Griet raak je nooit uitgekeken. Er is altijd wel iets nieuws te zien en te beleven. 

Heel in het algemeen lijkt het schilderij te gaan over the battle of the sexes. De man-vrouwverhouding is al van in de oudheid het thema van komedies en andere kunstwerken. Bruegel liet er zijn verbeelding op los en liet zich voor dit werk inspireren door zijn voorganger Jheronimus Bosch. Hij maakte van het tafereel ook een soort omgekeerde wereld: de vrouwen dragen de broek.

Het schilderij is terug thuis in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh, na twee jaar afwezigheid door een grondige restauratie. De originele pracht van het schilderij is terug zichtbaar. 

Haal alles uit je bezoek: boek een gids

Op pad met je familie, vrienden, vereniging of collega’s? Dan is een rondleiding met gids misschien wel perfect voor jullie. Naast interessante weetjes en informatie op maat van je groep, deelt een gids deskundige uitleg die beroert en je zo het museum ten volle doet beleven. Het aanbod aan rondleidingen en alle praktische info vind je op www.experienceantwerp.be

Waan je na een bezoek aan het Mayer van den Bergh museum verder in historische sferen en bezoek het Maagdenhuis museum, het Rubenshuis of verken de Theaterbuurt verder.

Jan Crab

Contact

Lange Gasthuisstraat 19
Antwerpen
+32 33 38 81 88
http://www.museummayervandenbergh.be
museum.mayervandenbergh@antwerpen.be

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...
2 10:00 - 17:00
3 10:00 - 17:00
4 10:00 - 17:00
5 10:00 - 17:00
6 10:00 - 17:00
0 10:00 - 17:00

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Antwerp City Card: gratis

Begeleider andersvalide: gratis

Reduction rates

> 65: 6.

12 - 25: 6.

< 12: .

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Sint-Pauluskerk - copyright Jan Crab

Sint-Pauluskerk

Vlakbij de Schelde vind je de Sint-Pauluskerk, een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639.
 

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen werd in 1905 in gebruik genomen. 

Maagdenhuis - copyright OCMW Antwerpen

Maagdenhuis

Maak kennis met de collectie kunst uit de 15e tot 17e eeuw van dit voormalige meisjesweeshuis.

[object Object]