Red Star Line Museum

Tussen 1873 en 1935 was Antwerpen voor meer dan twee miljoen mensen de poort naar een beter leven. De Red Star Line bracht hen vanuit Antwerpen naar New York. Het museum vertelt het verhaal van deze mensen.

Atypische collectie

In het Red Star Line Museum vind je geen typische museumcollectie. Verwacht geen eindeloze rijen glazen kasten vol snuisterijen uit de negentiende eeuw of scheepsonderdelen. Nee, het Red Star Line Museum heeft een heel atypische collectie. Het verzamelt en beheert vooral verhalen. Audiovisuele getuigenissen en geschreven documenten. Tot op vandaag is het museum nog steeds op zoek naar verhalen uit de periode 1873 tot 1935.

Uiteraard vind je er ook kunstwerken in hun klassiekere vorm. Zo was de Red Star Line en Antwerpen als migratie-hub een inspiratie voor kunstenaars zoals Eugeen Van Mieghem en Louis van Engelen.

Wat dit museum nog meer bijzonder maakt, is het feit dat het een heel moderne aanpak hanteert in de originele Red Star Line-gebouwen. De havenloodsen die voor administratieve en medische controles van de passagiers dienden, zijn dé topstukken uit de collectie.

Meer dan een museum

Het Red Star Line-museum is niet enkel een museum. De uitkijktoren die boven de loodsen uitsteekt, in de vorm van een scheepsschoorsteen, biedt een geweldig panoramisch uitzicht. En in De Loods, een gezellig café en een leuke museumshop, kan je tot een uur na sluitingstijd van museum terecht.

Laat je meevoeren door de getuigenissen van mensen die een reis met de Red Star Line hebben meegemaakt – voor het plezier, voor zaken of in de hoop een beter leven vinden – en geniet van een uniek uitzicht over de Schelde en het centrum van Antwerpen. En praat achteraf rustig na in De Loods.

Na een bezoek aan het Red Star Line Museum is het zeker de moeite waard om een wandeling te maken over het hippe Eilandje en heerlijk wat eten bij een van de vele restaurants die er te vinden zijn. Vanaf het Eilandje kan je ook het Havenhuis zien. Dit monumentale ontwerp is afkomstig van het wereldbekende architectenbureau Zaha Hadid Architects.

Elvire Van Ooteghem

Contact

Montevideostraat 3
Antwerpen
+32 32 98 27 70
http://www.redstarline.be
rsl_balie@stad.antwerpen.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8

Elke laatste woensdag van de maand gratis. Combiticket open repetitie deFilharmonie en een museumbezoek voor € 12 in plaats van € 16.

Reduction rates

> 65: 6.

26 - 65: 8.

12 - 25: 6.

< 12: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

: 0.

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €6

Price per group: €

Schools

Schoolgroepen (met leerlingen tot 25 jaar) bezoeken het Red Star Line Museum gratis. Wenst u het museum te bezoeken met uw klas? Reserveer dan via rsl_balie@stad.antwerpen.be.

Prices

Anderen bekeken ook

Red Star Line Museum - copyright Red Star Line Museum

Red Star Line Museum

Museum Plantin-Moretus - copyright Victoriano Moreno

Museum Plantin-Moretus

In het woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus komt de geschiedenis van de boekdrukkunst tot leven.

Eugeen Van Mieghem Museum - copyright Eugeen Van Mieghem Museum

Eugeen Van Mieghem Museum

Een 150-tal werken in diverse technieken van de Antwerpse kunstschilder en tekenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Hij staat vooral bekend om zijn geëngageerd oeuvre over de mens in een wereldhaven. Door de tentoongestelde werken, documenten uit de archieven van de kunstenaar en oude foto's uit zijn atelier, krijgt de bezoeker een uitstekend beeld van de leefwereld van een zeer persoonlijke kunstenaar, die vandaag ook in het buitenland opnieuw belangstelling geniet.

[object Object]