Rockoxhuis

Ooit was dit de woning van de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox, kunstverzamelaar en vriend van Rubens. Zijn woning is een ware kunsttempel die helemaal de sfeer van een zeventiende-eeuws patriciërshuis uitstraalt.

Nicolaas Rockox (1560-1640) speelde vijftig jaar lang een onafgebroken en voorname rol in het openbare leven van Antwerpen. Niet alleen had hij een belangrijke politieke functie, hij werd ook zeer gewaardeerd als humanist, oudheidkundige, mecenas, munt- en kunstverzamelaar.

Hij had een uitgesproken voorliefde voor de klassieke Oudheid en was gefascineerd door de geschiedenis van het Romeinse rijk. Zijn fraaie collectie antiquiteiten en oude munten bezorgde hem Europese faam. Hij vertoefde in kunstenaarskringen en was goed bevriend met Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Frans Snijders; die laatste was zijn buurman in de Keizerstraat. Maar ook met de drukkers Jan en Balthasar Moretus onderhield hij goede contacten.

Dit huis, dat hij in 1603 kocht, was een echte ontmoetingsplaats. Rockox besteedde erg veel aandacht aan de inrichting van zijn woning en tuin. Zijn tuin is prachtig bewaard en is een mooi voorbeeld van een vroeg 17e-eeuwse stadstuin.

De herinrichting van het Rockoxhuis is gebaseerd op de boedelbeschrijving van Rockox’ sterfhuisinventaris. Rockox bezat maar liefst 82 schilderijen. Een heuse verzameling als je weet dat een gemiddelde patriciër er ongeveer vijftien naliet aan zijn erfgenamen.

In het Rockoxhuis vind je schilderijen van Rubens (Christus aan het kruis en Maria in aanbidding voor het slapende Jezuskind) en van zijn medewerkers Antoon van Dyck en Frans Snyders.

Het Gulden Cabinet

Tot juni 2017 ontdek je in het Rockoxhuis hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw uitgezien moet hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560–1640) wordt omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (dat gesloten is voor verbouwing) en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis.

Opgelet: het Rockoxhuis is gesloten wegens verbouwingswerken. Terug open 24 februari 2018.

Rockoxhuis - KBC Bank NV

Contact

Keizerstraat 10-12
Antwerpen
+32 32 01 92 50
http://www.rockoxhuis.be
inforockoxhuis@kbc.be

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person: 8


Elke laatste woensdag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

Reduction rates

Card holders

City Card: true.

Groups

Prices

Minimum people per group.

Maximum people per group.

Price per person: €6

Price per group: €

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Rubenshuis - copyright SIGRIDSPINNOX.COM

Rubenshuis

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen.

[object Object]