Blog: Brussels Beer Challenge

Antwerpen en bier, dat is letterlijk een gouden combinatie. Met verschillende evenementen in het teken van het gouden gerstenat kunnen we zonder overdrijven van een heus ‘bierjaar’ spreken. Denk maar aan de 16e editie van het Bierpassieweekend, de immer gesmaakte Bollekesfeesten, het Modest Bier Festival dat zo’n 5.000 bezoekers mocht verwelkomen, de eerste editie van Brouwplus dat zich volledig op hobbybrouwers toespitste en de opening van het De Koninck Experience Centre. En dat is nog niet alles. Culinair blogger Coolinary brengt verslag uit van een internationale bierwedstrijd: de Brussels Beer Challenge. 

 

Professionele bierwedstrijd

België is zonder enige twijfel het bierland bij uitstek. Geen land met een cultuur en traditie in bier zo rijk als het onze. Dat het tot 2012 heeft geduurd alvorens Brussels Beer Challenge het levenslicht zag, is niet minder dan verrassend. Dankzij de rijke Antwerpse brouwgeschiedenis alsook de aanwezigheid van verschillende brouwerijen (De Koninck, huisbrouwerij Het Pakhuis en huisbrouwerij Wapper), werd Antwerpen als gaststad gekozen voor de vierde editie van deze professionele bierwedstrijd met internationaal aanzien. 
 
Om een indruk te geven van het globale karakter van deze bierwedstrijd goochelen we graag even met wat cijfers. Zo waren er dit jaar maar liefst 1100 ingestuurde bieren van +/- 500  brouwers uit 30 verschillende landen. Grote bierlanden zoals België, de Verenigde Staten, Brazilië en Nederland werden het vuur aan de schenen gelegd door verrassende landen als Cambodja, Zuid-Korea, Japan en Colombia. Deze bieren, onderverdeeld in 8 hoofdcategorieën (Pale-Ale, Flavoured beer, Speciality beer…) en 50 subcategorieën (abdijbieren, chocoladebieren, lambiek,…), werden vervolgens tijdens twee ochtendsessies voorgeschoteld aan een internationaal proeverspanel van 75 juryleden uit 27 verschillende landen.
 

Proeven van ’s ochtends vroeg

Tijdens de tweede sessie op zaterdagochtend mocht ondergetekende aanschuiven aan de VIP tafel om het reilen en zeilen van de Brussels Beer Challenge op de voet te volgen. De klok van de kathedraal geeft amper 9 uur aan bij mijn aankomst in kloosterhotel Elzenveld maar de jury, netjes verdeeld over 15 tafels, die is al druk in de weer. Kijken, ruiken, proeven en noteren maakt hier de orde van de dag uit. De glazen worden vakkundig tegen het licht gehouden, een occasionele neus maakt een duik in het glas om vervolgens het bier zorgvuldig in de mond te laten walsen. Opmerkelijk, in tegenstelling tot bij wijnproeverijen staan er hier geen spuugemmers op de tafels. Geen wonder dat de strak in het pak stekende obers naast de verschillende bieren ook karrenvrachten water rondbrengen.
 

Vrouwen hebben meer smaakpapillen

Tussen twee rondes spreek ik kort met Sofie Vanrafelghem, (auteur, columniste, oprichter van Vrouwen en Bier) die alvast opgetogen is met het aantal vrouwelijke juryleden, toch zo’n 20%. “Uiteraard mag dat percentage hoger, maar de organisatie heeft wel zijn best gedaan om een evenwichtige, gevarieerde jury samen te stellen. Wist je trouwens dat vrouwen gemiddeld 30 % meer smaakpapillen hebben dan mannen?”  Ideaal om bier te proeven, iets wat volgens Vanrafelghem van een andere orde is dan wijn proeven. “In mijn ogen is het vooral complexer. Zo is hop bijvoorbeeld veel moeilijker te herkennen dan een druivensoort”. Bier is voor een Belg vanzelfsprekend geworden. We bestellen ‘een Bolleke’ of een pintje alsof het niets is, maar staan niet meer stil bij het groot vakmanschap dat erachter zit.
 

Frieten en bier

Niet veel later loop ik een goedgeluimde Jay Brooks (Amerikaanse journalist en schrijver gespecialiseerd in bier) tegen het lijf die weet te vertellen dat hij al enkele dagen in de koekenstad vertoefd om van het leven in de stad te proeven. “ Als er één passie is die deze van bier benadert, dan wel Belgische frieten. Fantastisch! Frituur N°1 en Max hebben deze dagen een vaste klant aan mij,”  lacht  Jay. Op de vraag of hij zo voor de vuist weg een Antwerps bier kan opnoemen diept hij een anekdote op waarbij hij met Johan Van Dijck (Seef bier) in San Francisco bijna op de lappen is gegaan met toenmalig Prins Filip. “Jammer van het protocol, want de prins leek er wel zin in te hebben. Iets drinken met de latere koning van het land van het bier, dat zou nog eens een verhaal zijn”. 
 
Op een periode van zo’n 3 uur worden mij uiteraard ook enkele bieren voorgeschoteld en het mag al snel duidelijk wezen dat wij het heel bescheiden houden wat experimenteren betreft. Komkommer, basilicum, pompoen, koffie, gerookt… het passeert allemaal de revue.  Ga er maar aan staan als jurylid.
 

Meer experiment gevraagd in België

De Nederlandse Dennis treedt me bij wat het experimenteren betreft. “Een rijke biercultuur, allemaal goed en wel, maar er zijn te weinig brouwers in België met ballen aan hun lijf. Verandering hoeft trouwens niet gek te zijn. Zo gaat mijn voorkeur uit naar eerlijke bieren, zonder toevoeging van suikers of kruiden. Maar experimenteren, België doet het te weinig”. Om alsnog met een positieve noot af te sluiten weet hij Brouwerij De Koninck wel te prijzen. “Hun Wild Jo is exact zoals het moet. Een mooi nieuw bier, met een goede marketing op de koop toe”.
 

Bierkenner Hans Bombeke

Alvorens huiswaarts te keren vraag ik Hans Bombeke, voorzitter van het Antwerps BierCollege, hoe hij de wedstrijd als jurylid ervaren heeft. “Vroeger had ik enige scepsis  bij dergelijke wedstrijden”, weet hij, “maar het was een eer aan de lijve vast te stellen dat deze wedstrijd perfect georganiseerd is. Juryleden die ad random aan een tafel worden toegewezen proeven per categorie om favoritisme te vermijden... Dat laatste is trouwens heel belangrijk, als jurylid moe je je eigen voorkeur als het ware uitschakelen en puur naar techniciteit en vakmanschap kijken.” Of hij dan een favoriet bier heeft? “Veel is afhankelijk van het moment. Zonet proefde ik een koffiestout die vermoedelijk op eiken vaten gerijpt werd. Daarvan een klein glaasje na de maaltijd, en een sigaar erbij… meer moet dat niet zijn!”
 

Belgische en Antwerpse bieren scoren

Voor de proclamatie van Brussels Beer Challenge trok de jury in het zog van het organiserend team naar Brouwerij De Koninck, waar hen eerst een rondleiding en lunch wachtte alvorens de prijsuitreiking aan te vatten. Er vielen alvast enkele trends te noteren. Zo blijft België baas in eigen land. Alle gouden medailles in traditionele Belgische stijlen (Gueuze, fruitlambic, saison, tripel…) gingen naar Belgische brouwerijen. Met meer dan 1000 deelnemende bieren waarvan een flink aantal uit het buitenland, mag blijken dat de internationale bierwereld Brussels Beer Challenge ook in zijn armen gesloten heeft.
 
Rest nog de vraag hoe de Antwerpse bieren het er vanaf brachten? Met enige trots kunnen we zeggen dat ze dat meer dan behoorlijk deden. Zo won Seef bier een gouden medaille binnen de categorie ‘Pale & Amber Ale, Bitter Blond / Golden Ale’, en wist Wild Jo een bronzen medaille in de wacht te slepen in de categorie ‘Pale & Amber Ale, Saison’. Een mooie afsluiter van een smaakvol weekend, daar drinken we op!

Coolinary.be // November 2015

Bart Van der Perre

Contact

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]