Blog: Brouwerij De Koninck revisited

’t Stad is wederom een trekpleister rijker. Brouwerij De Koninck gooide in september zijn gloednieuwe deuren open. Culinaire blogger Marlies Beckers ging op verkenning door dit multimediale, interactieve museum. 

 

De vele gezichten van de stad

In 1833 gesticht als brouwerij De Hand, anno 2015 is de site hip en trendy. Dat zie ik meteen aan de felrode letters die artistiek op muren, ramen en deuren prijken. De ingang, vermomd als rode container, maakt meteen een verwijzing naar de haven, nog iets waar Antwerpen trots op kan zijn. En dat is nog niet alles. Verschillende filmpjes van onbekende Antwerpenaars of bezoekers van Antwerpen vertellen me de highlights van onze koekenstad (hoewel koeken en chocolade nu net niet aan bod komen). Antwerpen staat synoniem voor cultuur, creativiteit, de diamant en de haven. Ze trekt studenten, shoppers en citytrippers aan. De opzet is duidelijk. Brouwerij De Koninck is onlosmakelijk verbonden met de stad.
 

Educatief verantwoord

Vanaf hier dring ik dieper de brouwerij binnen. De rode huisstijl vormt letterlijk een rode draad doorheen het gebouw. Elke ruimte is totaal anders ingericht en vertelt een geheel eigen verhaal. Ik voel me Alice in Wonderland. Na een filmpje over de geschiedenis van de brouwerij tuimel ik in een bollekes-glas, jawel. De ruimte bestaat uit bolle spiegels, het plafond is bezaaid met omgekeerde bollekes-glazen. Op een groot scherm ratelt bierkenner Ray Cokes over de verschillende soorten bierglazen. Tegelijkertijd passeren de belangrijkste bieren van de brouwerij de revue. Want vergis je niet, Brouwerij De Koninck is veel meer dan het bolleke alleen.
 
Ik klik één van de tv-schermen aan die handig geplaatst zijn in replica’s van rijpingsketels. Ik kan kiezen tussen Nederlands, Frans, Engels of Duits. Een sympathieke roodharige man (Coincidence? I think not!) vertelt me alles over het bierproces. Dankzij de Jip en Janneke-stijl begrijp ik nu eindelijk het verschil tussen mout, gerst en wort.
 
Het kloppende ritme verraadt dat ik de bottelarij betreed. Via een filmpje van de verschillende etappes leer ik hoe een vies flesje schoongemaakt, gelabeld en opnieuw gevuld wordt. Lang leve het statiegeld! 
 
Het bier is klaar en gebotteld. Nu gaan we leveren. Een oude bestelwagen staat al te ronken. Ik neem plaats achter het stuur en duw de rode knop in. De auto zet zich in beweging en net echt race ik door de hele stad. De beelden op de voorruit nemen me mee van Zurenborg tot hartje Antwerpen.
 
En nu gaan we drinken, of toch nog niet helemaal. In een authentieke kroeg van 2 eeuwen geleden laait de discussie op tussen alle vroegere eigenaars van de brouwerij en ook huidig zaakvoerder Michel Moortgat. Elke figuur bevindt zich echter veilig in zijn of haar schilderij Het heeft iets weg van Harry Potter, en toch is het niet kinderachtig. Er liggen kaarten en lege glazen op de ronde houten tafels en de piano speelt De Lichtjes van de Schelde. Je zou voor minder glimlachen.
 
Op weg naar de degustatieruimte krijg ik inzage bij Kaasaffineurs Van Tricht. Ik kan letterlijk van bovenaf binnen gluren in hun meesterlijke rijpingscellen. De ambacht van de kaasaffineurs wordt stijlvol verweven met de brouwerij. Op de ramen lees ik tips en pairings tussen kaas en bier. Ik wandel nu echt door het hart van de brouwerij. Links en rechts tuur ik naar de fermentatie- en rijpingsketels. Een maquette vertelt me alles over de verschillende stappen.
 
Na het filmpje Moving Antwerp word ik ondergedompeld in een overzicht van de verschillende producten én oudere propaganda van de brouwerij.
 

Schol! En doe ze nog eens vol!

Tijd om mijn dorst te lessen. Met behulp van de ‘Beer me!’ app ontdek ik mijn favoriete bier: Triple d’Anvers. Dat bestel ik gelijk in ruil voor mijn toegangsticket. Fris en zuur. Terwijl ik rustig nageniet in de degustatieruimte, die enkel toegankelijk is voor museumbezoekers, pimp ik mijn #brewfie. En ja, dat woord bestaat echt. Ik kan de foto ook uploaden op een website en printen in de shop. De winkel is een Walhalla aan coole goodies van en over de brouwerij. Van skateboards tot rompertjes voor baby’s. Ideaal cadeautjesmateriaal.
 
Dankzij de frisse stijl, de laagdrempelige informatie en de afwisselende decoratie heeft een bezoek aan de brouwerij een bijzonder educatieve meerwaarde. Dit is een perfect uitje voor bedrijven en zelfs scholen.
 
Sinds de opening heeft Brouwerij De Koninck gemiddeld 100 bezoekers per weekdag. Tijdens het weekend loopt dat aantal op tot 400 per dag. De bezoekers zijn een mix van oud en jong, bedrijven, particulieren en studenten.
 
De site wil een mini culinair stadje vormen. Bij chocolatier Jitsk kun je inmiddels al proeven; op de kaaswinkel van Kaasaffineurs Van Tricht, de slagerij van De Laet & Van Haver en het restaurant The Butcher’s Son is het nog eventjes wachten. 
 

Praktisch:

 

Wist je dat?
oktober 2015

Marlies Beckers

Contact

Book now

Opening Days

From: NaN-NaN-NaN Until: ...

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

[object Object]