Van classicisme tot art nouveau | 18de- & 19de-eeuws Antwerpen

Statige stadshotels en riante burgerwoningen, kerken die de oude architectuur heruitvinden, of exotische art nouveau-gevels die doen dromen van burgerlijke grandeur … 18de en 19de eeuws Antwerpen biedt een mozaïek van elegante architectuurstijlen.

Classicisme: statige klasse

De 18de-eeuwse architectuur zet zich tegen overdadige barok af, en geeft de vormentaal van de klassieke oudheid Franse elegantie. Puur classicisme is dé chic van Antwerpen. Wie kan, past zijn huis aan. Met hun strenge symmetrie en elegante belijning zijn de gevels van De Groote Robijn, het Osterriethhuis en de Hofkamer sublieme staaltjes van classicisme. Andere voorbeelden zijn het bisschoppelijk paleis, het hotel Van Ertborn en de buitenverblijven van Middelheim en Sorghvliet. De Bourla-theatertempel is laat-classicistisch.

Art-nouveau: de gevels van de belle époque

In de 19de eeuw droomt de Antwerpenaar van de glorietijden van weleer. Dat inspireert architecten tot neo- en eclectische stijlen. Een neo-stijl is een totaalconcept: het steekt een eerdere stijl in een consequent 19de-eeuws jasje. Voorbeelden zijn het neobarokke Hanzahuis aan de Suikerrui of de neogotische Sint-Joriskerk. De eclectische stijl put uit verschillende stromingen en combineert ze tot een nieuw geheel. Denk maar aan de hal van het Centraal Station, de gevels aan de Leysstraat of het oude Gerechtshof en het Museum voor Schone Kunsten. Bij nieuwe stadsontwikkelingen aan het einde van de 19de eeuw putten Antwerpse bouwmeesters vrijelijk uit beide stijlen. Zo vind je aan de Vlaamse Kaai neogevels naast een eclectisch Zuiderpershuis. Aan de Cogels Osylei viert een eclectische stijl hoogtij - naast de art nouveau die de Zurenborgwijk op de wereldcultuurkaart zetten.

Visit Antwerpen | Foto Jan Crab

Contact

Book now

Opening Days

Special opening days

Special closing days

Individual visitors

Price per person:

Reduction rates

Card holders

City Card: .

Groups

Prices

Schools

Prices

Anderen bekeken ook

Centraal Station - copyright Dave Van Laere

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen, door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of Spoorwegkathedraal genoemd, werd in 1905 in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Recent werd het station volledig gerenoveerd en in 2007 opende een tunnel onder het station waardoor Antwerpen-Centraal niet langer een kopstation (een station waar alle treinen moeten omkeren) is. In 2009 werd het Centraal Station door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot vierde mooiste station ter wereld.

Vlaeykensgang - copyright Jan Crab

Vlaeykensgang

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd. Vroeger was de gang het domein van schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Er heerst een ingetogen sfeer en de gang is een geliefde plek om te luisteren naar de zomerse beiaardconcerten.

De Voetgangerstunnel - copyright Dave Van Laere

De Voetgangerstunnel

De Sint-Annatunnel – of Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaars hem noemen – werd in 1933 geopend. Zowel op rechter- als op linkeroever kan je de tunnel nog steeds betreden via de authentieke houten roltrappen, die bij de opening een waar unicum waren.

Busrondrit Antwerpen architecturaal - copyright Foto Sarah Blee | Neutelings Riedijk Architecten

Busrondrit Antwerpen architecturaal

Vanuit de bus toont je gids hoe de culturele getijden de gevels van de stad vormden: het romaanse Steen, het neogotische Loodswezen, het moderne MAS en het futuristische gerechtshof. We stoppen even bij de pakhuizen op het Eilandje en de belle époque-bijous op Zurenborg en Zuid.

Middeleeuws Antwerpen - copyright Jan Crab

Middeleeuws Antwerpen

Wie middeleeuws Antwerpen wil ontdekken, moet voorbij gevels en gebouwen durven kijken.

[object Object]